Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Rabu, Disember 08, 2010

Kenapa Tak Rogol Saya?

Eeee… seram campur seriaunya baca tajuk di atas tu, kan! Chop! Chop! Jangan salah sangka, bukan saya yang tanya soalan tu, tau. Bongoks, la kan. Oklah, mehlah kita ikuti satu kisah benar di bawah. Kisah yang banyak memberi pengajaran kepada kita semua.

Ia tentang kisah seorang wanita dari Malaysia yang bekerja di US. Ada sebab kenapa dia mengajukan soalan berani begitu kepada seorang lelaki.

Suatu malam perempuan  ini dalam perjalanan balik ke rumah dari tempat kerjanya. Kebetulan dia  mengambil jalan singkat untuk pulang. Jalan yang diambil pula agak tersorok dan  tidak banyak orang yang lalu-lalang pada masa itu.

Disebabkan hari yang  agak sudah lewat, berjalan di jalan yang agak gelap sebegitu membuatkan dia agak  gelisah dan rasa takut. Lebih-lebih lagi dia berjalan  bersaorangan.

Tiba-tiba dia nampak ada seorang lelaki (kulit putih Amerika) bersandar di dinding di tepi lorong itu. Dia sudah mula rasa takut dan  tak sedap hati. Apa yang dia boleh buat waktu tu adalah berdoa ke hadrat Allah memohon keselamatan atas dirinya. Dia baca ayat Kursi dengan penuh pengharapan  agar Allah membantu dia di saat itu.

Masa dia melepasi tempat lelaki itu  bersandar, dia sempat menoleh dan dapat mengecam muka lelaki itu. Nasib baik  lelaki itu buat tidak endah dan perempuan ini selamat sampai ke  rumahnya.

Keesokkan paginya, wanita ini terbaca dalam akhbar yang seorang  perempuan telah dirogol oleh seorang lelaki yang tidak dikenali dekat lorong  yang dia jalan semalam hanya 10 minit selepas dia melintasi lorong tersebut.  Muslimah ini yakin benar lelaki kulit putih yang dia lihat semalam adalah  perogol itu.

Atas rasa tanggungjawab dia terus ke balai polis dan buat  aduan. Wanita ni dapat mengenalpasti suspek melalui kawad cam dan selepas  siasatan dilakukan, polis dapat bukti bahawa lelaki tersebut adalah perogol yang  dicari.

Tapi perempuan ini hairan juga kenapa lelaki tadi tak jadikan dia mangsa ketika dia melalui lorong tersebut walhal dia keseorangan di masa tu, tetapi lelaki tadi rogol perempuan yang lalu selepas dia. Wanita ini nak tahu sangat sebabnya. Jadi dia minta kebenaran polis untuk bercakap dengan perogol  tadi sebelum hukuman dijatuhkan (sebelum lelaki tadi di bawa ke tempat  lain).

Dia pun tanya perogol itu..

“Why don’t you do anything to  me on that night even though you know that I’m alone?”

(Kenapa awak tak buat  apa-apa kat saya malam tu walaupun awak tau saya seorang je masa  tu?)

Perogol tu jawab:

“No, you are not alone. That night I saw  two young man walking with you. One on your right side and the other one was by  your left side. If you were alone of course you will be my victim.”

(Tak,  awak bukan berseorangan. Malam tu saya nampak ada 2 orang lelaki berjalan dengan  awak. Seorang sebelah kanan awak dan sorang lagi sebelah kiri awak. Kalaulah awak sorang-sorang malam tu, sudah pasti awak jadi mangsa saya..)

Wanita ni  rasa amat terkejut bila dengar penjelasan perogol tu. Dia bersyukur ke hadrat  Allah kerana memelihara dia malam itu, mungkin juga berkat ayat Kursi yang dia  baca malam itu.

 

tudung2  

Today’s Lesson:

Jom, marilah kita membaca ayat Kursi dengan istikamah setiap kali selesai sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali masuk ke rumah atau ke pasar, setiap kali masuk ke tempat tidur dan musafir. Insyaallah akan diamankan dari godaan syaitan dan kejahatan raja-raja (pemerintah) yang kejam, diselamatkan dari kejahatan manusia dan kejahatan binatang yang memudharatkan. Terpelihara diri dan keluarga, anak-anak, harta, rumah dari kecurian, kebakaran dan kekaraman.

Subhanallah….

Isnin, Disember 06, 2010

Rumah DS Khir Toyo

Assalamualaikum semua! Tak jawab berdosa…

 

lontong 022 

Petang tadi makan kue tiaw kungfu.  Haitttt! Nampak kick tapi rasa kurang berselera la pulak. Frust sangat-sangat. Bukan kecewa sebab harga petrol, diesel, gas dan gula naik lagi ke apa ke tapi…..

Mana tak frust menonggengnya, punya la duk klepang klepung kat dapur bersusah-payah sediakan hidangan special kononnya nak sambut tahun baru ni kan, alih-alih anak-anak semua geleng kepala kata tak nak, tak suka. Semua request roti tabur milo dan air kosong. Zuhudnya. Lastly saya melantak sorang diri jek….T_T

 

lontong 033

Weh, tengok sini…..tak best ke masakan ibu nih? Cakapppp! Cakappp!…

 

OK, enaf. Baiklah, hari ni bukan nak membebel pasal anak atau nak share resepi kuetiaw kungfu tak laku tu tapi nak cerita pasal benda ni….

Heheh sambil makan-makan saya belek-belek  la paper Utusan hari ni. Kita lari sekejap daripada kisah budak-budak tak suka makan dan beralih kepada berita nasional…kita terjah ke dunia politik Malaysia pulak. Ok, serius.

Hari ini kecoh dengan berita bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam atas tuduhan memperoleh dua lot tanah dan sebuah rumah yang bernilai RM6.5j hanya dengan harga RM3.5j.

Pengarah syarikat Ditamas Sdn. Bhd., Shamsuddin Haryoni yang menjual hartanah tersebut turut didakwa atas tuduhan bersubahat melakukan kesalahan itu dengan Mohamad Khir pada 29 Mei 2007.

Kedua-duanya mengaku tidak bersalah dan masing-masing dibebaskan dengan ikat jamin RM750,000 dengan seorang penjamin.

rumahkhirtoyo3 

Rumah DS Khir. Wah, besarnya macam chalet……rasanya satu hari tak habis pusing satu rumah ni kot!

 

Today’s Lesson :

Garu kepala. Lepas sorang-sorang mantan menteri dihadapkan ke mahkamah. Sebenarnya antara aspek penting dalam memilih pemimpin adalah dengan melihat ciri-ciri solehnya calon berkenaan. Apabila soleh maka dia akan menjaga amanah sebagai pemimpin. Maka kita tidak perlu bimbang tentang berlakunya penyelewengan, penyalahgunaan kuasa atau pun rasuah. Nampaknya ciri-ciri pemimpin macam Rasulullah saw agak sukar dicari di dunia sekarang ni, kan. Hai,entahlah…tak fahamlah politik nih.

 

Selamat Menyambut Awal Muharram semua!

Khamis, Disember 02, 2010

Jom Bercuti Ke London!


 
Selongkar punya selongkar saya terjumpa beberapa keping gambar in my ‘pictures’ folder. Some of these images were taken  few months ago kalau tak silap masa cuti sekolah penggal pertama  yang lalu. Hai, terkenang la pulak. Ada kisah syahdu di sebalik gambar-gambar tersebut. Nak dengar tak citer nih?!

(personal pronoun ‘saya’ digantikan dengan ‘aku’ agar cerita tampak lebih dramatik. Tampak?? Heheh...best tak word tuh, macam iklan bedak).
 
…..FLASHBACK.....

Macam ni ceritanya, pada suatu hari ada seekor kura-kura eh...eh…bukan… macam ni, lebih kurang beberapa minggu sebelum cuti sekolah bermula, atas alasan terlalu sibuk dengan urusan kerja macam la dia tu presiden Barrack Obama, En. Hubby telah menyerahkan tugas memilih lokasi percutian dan menguruskan hal-ehwal penempahan hotel ke bahuku.

Diriku pula yang sudah terkenal dengan sikap suka buat last minute work telah dengan tidak sengaja eceh..macam biasa, telah melengah-lengahkan masa melaksanakan tugas yang diamanahkan tersebut.

Dua tiga hari  lagi cuti sekolah dah nak start, baru la aku terhegeh-hegeh mendail nombor talian beberapa hotel di Melaka....

Apa? Dah penuh.Ok, fine.

Hotel lain pulak. Penuh.

Lain pulak. Penuh.

Ada yang kosong tapi tak menarik. Hotel yang banyak bintang ofcos la aku tak pandang.

Hmmmm… aku dah mula cuak... Takpe, bertenang jangan panik...

Kita pegi PD je la. Aku pun mendail nombor beberapa hotel di sekitar PD pulak.

Maaf, semua kamar dah penuh.

Call chalet.

Penuh.

Aiyakkk.....Ok, boleh mula panik sekarang. Makkkk!

Haru. Kat mana aku nak bawa anak-anak makan angin nih setelah semua tempat penginapan dari Perlis sampailah ke Sabah....opps, tipu aku dah call hampir semua hotel dari Melaka, Port Dickson sampailah ke Bagan Lalang tetapi semuanya fully booked :( 

Sungguh tersangat hampagas. Rasa kesal sangat-sangat sebab tak plan betul-betul. Nak balik kampung nun jauh di sana adalah tak berbaloi jika cuti sekadar 3 hari! And then, I realized eeee… memang salah aku. Padan muka aku!

Nak pegi mana nih? Fikir punya fikir, tiba-tiba terlintas di fikiranku satu lokasi percutian yang tak kurang menariknya. Yess! Lalu aku usulkan cadangan itu kepada En. Hubby. Nampaknya En. Hubby setuju aje.

Jadi baiklah, jom anak-anak kita semua pergi holiday ke sana ke sana ke sanaaaaa…….

Tahukah anda semua di manakah akhirnya aku bawa anak-anak jalan-jalan cari makan angin? Teka, teka.

Untuk pengetahuan uols....ya, dengan penuh kehampaan maka kami sekeluarga pun berangkatlah ke London....London?  Hmm... Oh well, pegi obesi lah....habis, dah local hotel semuanya fully booked.

Ya, London merupakan destinasi pelancongan yang amat menarik dan tertarik sekali. Kota yang penuh sejarah.  

Tattada....


tower bridge
Inilah London Tower Bridge yang the very the famous tu....


Sememangnya percutian kami di London seronoknya oh, wah tidak terkata!
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
  * 
Eh..eh, uols percaya ke kami sekeluarga pergi ke London nih??!

... tetapi...malangnya..sebenarnya bukan!

Hahahaha....Sorry tipu. Kami tak makan angin kat London la. Tak baiknya, aku ni kan. Biasa dia nihhhh!

Gila ke apa.Takkan la orang macam aku pergi bercuti kat London pulak. Tak kuasalah! London tu kan jauh sangat dari Malaysia lagipun diri ini tersangat kurang mahir berbahasa asing. Di samping itu,....

Hek eleh, cakap je la setakat duk rumah kos rendah, shopping kat Mydin, tak payah la berangan bercuti kat oversea. Bak kata Karam Singh Walia, (eh..eh dia ni suka sangat interfrem dalam entri aku, apasal entah) kalau hendak jahit pakaian, ukurlah di badan sendiri.

Jangan salah sangka, bukan di badan Karam Singh, ya! Maksudnya, kalau aku nak buat baju kena ikut ukuran badanku sendirilah iaitu 32-40-42 atau secara lebih telus maksud perumpamaan itu ialah kalau pendapatan aku tidak seberapa janganlah berlagak kaya. Bercuti saja di Bagan Lalang. Understood?!

Woh, tak payah la elaborate... pembaca kamu yang tiga orang tu semuanya graduate la, ngokngek!

Iyelah, iyelah!

Hmmm.....tapikan.........best jugak, kan kalau dapat pergi London! Laa…ada hati jugak tu!

“Itu la ekau.... dulu ada budak grad obesi yang tinggi lampai handsome gila macam Leon Lai Meng putih melepak ramai SA genius pulak tu masuk meminang, why you played hard? Ntah-ntah every year dia bawak ekau bercuti kat obesi.” Bebel Mak Piah pada anak dara tuanya sambil mulutnya tak henti-henti mengunyah tembakau.

Eh..eh…tiba-tiba…..

Sekadar menokok-nambah cerita. Dialog di atas dipetik dari novel remaja ‘Cinta Elsa’ yang kutulis berbelas-belas tahun yang lampau. Tetapi love one thousand times love, belum sempat dipublish tiba-tiba failnya hilang tak tahu siapa yang delete. Mimah, demo ko delete? Cepat ngaku!! Walaupun dah agak lama tapi aku masih ingat sebahagian daripada ceritanya tu mungkin kerana terlebih makan ginko biloba, kot. ‘Cinta Elsa’ mengisahkan...

Ahhh, sudah! Sudah! Kembali semula kepada cerita syahdu kita tadi….

OKlah, sebenarnya aku dan anak-anak cuma mampu pergi ke sini. Huhuhu….
 
19122009053
Jom, anak-anak kita tengok kapal terbang pergi ke London!

 
19122009056
Wajah yang pada mulanya nampak agak terpinga-pinga  "Buat apa kat sini?"


19122009033
Beransur ceria


  19122009023

19122009043

19122009034

 19122009012  
Di KLIA inilah kami (berjalan-jalan, berlari, melompat, beriadah, berfoya-foya, membuang masa) sehari suntuk. Please underline the correct answer.
 

 19122009038  19122009013
19122009048  
Jelas tergambar kegembiraan di wajah 3 budak comel ini. Sangat gigih bermain tanpa mengenal putus asa!

 
19122009068

Namun di sebalik keseronokan mereka, cuba lihat dengan teliti wajah-wajah suci dan mulus itu. Masih ada sedikit unsur-unsur kefrustan, kan? Cuba perhatikan betul-betul. Untuk ketepatan yang lebih jitu, gunalah magnifying glass.


19122009069 
Bila kita nak ke Melaka, bu? Hiba.


Syahdu, kan. Tak dapat nak digambarkan darjah kesedihan mereka itu. Namun setelah dianalisis, kefrustan mereka boleh dipecahkan kepada beberapa bahagian:

1. Frust sangat sebab tak dapat mandi laut.

2. Lagi frust sebab mereka tak dapat mandi kolam kat hotel selepas mandi laut. Opps....mereka mempunyai sifat teruja yang teramat luar biasa bila nampak kolam, eee...anak sapa la tu...

3. Dan frust sangat-sangat sebab mereka dan abah mereka tak dapat makan ikan bakar serta sotong celup tepung selepas mandi laut dan mandi kolam. Meleleh air liur mereka terutama abah mereka. Oh, kesian, kan mereka kan.

 
Today’s Lesson:

Pertama, pastikan anak diberi masa untuk melakukan aktiviti-aktiviti fizikal secara kerap untuk kekal sihat dan cergas macam Datuk Lim Chong Wei. For kids, exercise means playing and being physically active.

Kedua, wahai So Shy Lady janganlah lakukan kerja di saat-saat akhir. Doing last minute work does give  lots of bad effect... Insaflah, wahai insan!

“Ibu! Adik berakkkk!”

Tiba-tiba jeritan Nyanyah mengejutkanku dari lamunan.
Itu tandanya sudah tibalah masanya untuk aku menghentikan kisah entah apa-apa ini, wahai pembaca sekalian.

Bukannya apa, ekceli hari ni saya saja  suka-suka tulis ala penulisan kreatif  gitu yang dah agak lama ditinggalkan. Dulu rajin menulis cerpen tapi sekarang ni bakat terpendam tu dah tumpul sedikit hehehe. Best tak cerita merepek saya tu? Next time janji tak merepek lagi. Berjanji palsu mungkin hehehe. Sekian Terima Kasih.

Eh, cuti panjang ni uols ke mana?

Caucincau!

Selasa, November 30, 2010

Award dari Anna

Wah, wah…. first time dapat award…heheh.

Sangat tidak percaya dan sangat malu-malu kucing…aiyaa..

Mekacih, mekacih Anna Qawina. Sungguh tersentuh kalbu ini dan daku rasa cukup terharu.

Eheh, perasan macam Yuna la pulak…ngeeee..


 

Anna bagi award blog cantik pulak tu…malunye… Blog ni takde la cantik mana pun heheh. Template pun anak-anak yang pilih asyik bertukar ikut mood diaorang jer..hahaha. Tapi cute, kan!

Papepun, thanx a lot! Anna ni kawan baru sis yang terror gila tahap terrorist dalam bab masak-memasak. Jom kita serbu blog dia yang banyak kek tuh! 

 

Best la Anna ni..really appreciate u. Muahhh!

 

Caucincau!

Jumaat, November 26, 2010

Diperkosa Perompak

 
Pagi-pagi lagi dah hangin. Sakit hati, sedih, marah, geram, benci semua ada bila baca berita ni! Orang yang tergamak melakukan perbuatan ni bukan lagi haiwan tetapi kategori syaitan.

Ni haa....

Kejadiannya berlaku di Kampung Melayu Subang, takde la jauh mana dari rumah I. Demi menyelamatkan maruah anak perempuannya berusia 12 tahun, seorang ibu terpaksa mengharungi detik hitam apabila diperkosa di depan gadis sunti itu oleh seorang daripada dua penjenayah yang memecah masuk rumah mereka. Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 pagi kelmarin, ibu muda itu yang diikat tangan sebelum itu diberi pilihan oleh penjenayah terbabit untuk menentukan siapa yang akan dirogol sama ada dia atau anak gadisnya.

Dalam keadaan terdesak, ibu berusia 34 tahun itu tiada pilihan melainkan membiarkan dirinya dirogol seorang daripada dua penyamun berusia lewat 20-an terbabit. Menurut sumber polis, lebih menyayat hati ketika seorang daripada lelaki terbabit merogol mangsa, seorang lagi rakannya merakam perbuatan terkutuk itu menggunakan telefon bimbit.

Sebelum itu, dua suspek terbabit yang memakai topeng memecah masuk rumah mangsa yang ketika itu tidur bersama anaknya dalam bilik utama manakala suaminya tiada di rumah kerana bekerja syif malam.


Sumber : Harian Metro


Today’s Lesson:
Rasa menyesal pulak tak habiskan belajar seni silat pusaka gayung dulu. Sekarang ni kaum kita dah tak berapa selamat. Semua perempuan tak kira kecil, besar, buruk, lawa, seksi, bertutup habis berpotensi untuk dirogol.  Justeru itu, wahai kaum wanita marilah kita pakat join mana-mana kelas mempertahankan diri : silat, judo, taekwando, karatedo, wushu atau tinju. Pendek kata, sesapa yang ada niat tak baik tuh senang-senang jer kita karate. Saya harap semua penjenayah yang tak berhati perut itu akan mendapat pembalasaan yang setimpal.

Mereka ini bukan manusia. Binatang?


 lembu com
 Pun bukan… sebab lembu kerbau pun tahu mengawal nafsu. Tak pernah kita dengar binatang-binatang tu rogol orang atau sesama bangsa dia sendiri, kan!!

Caucincau! Marah lagi nih!

Eh..eh..lupa plak. Gambar ehsan google, rupa-rupanya dari belog ini. Best gak belog dia…

Khamis, November 25, 2010

Kenapa la perempuan ni malas sangat!!

Berleter jangan tak berleter…..Joyah bukan marahkan sesiapa tapi marahkan cik kak So Shy Lady nih….Ni Joyah nak cerita…. antara keburukan saya  dia tu kan (toleh kiri kanan buat muncung lalu berbisik)  dia tu kan malas betul nak minum air kosong. Macam budak kecik…disuruh baru buat. Eee…apa nak jadi!

Rasanya bukannya dia tak tahu manfaat minum air tuh. OK lah, ni ada Joyah baca satu artikel  dari http://www.iluvislam.com kemudian nak pass kat cik kak So Shy Lady. Bagi dia insaf sikit dan tak malas-malas lagi! Jom baca….

 

gelas

Kajian para saintis mendapati amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai banyak manfaat.

Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Di antara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun amalan minum air kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu mengikut beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

  • Minum empat gelas air (160 ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum memberus gigi.
  • Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit.
  • Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
  • Selepas 15 minit mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
  • Bagi pesakit yang lanjut usia dan tidak larat minum empat gelas air sekali gus diperingkat permulaan, mereka boleh memulakan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.

Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu:

  1. Tekanan darah tinggi - 30 hari
  2. Gastrik - 10 hari
  3. Diabetes - 30 hari
  4. Sembelit - 10 hari
  5. Kanser - 180 hari
  6. Tibi - 90 hari.

Pesakit artritis hanya perlu mengikuti rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

 

Today’s Lesson:

Ingat tu….minum 4 gelas air sebelum gosok gigi. Sanggup tak? Ala… bukan minum racun pun. InsyaAllah, moga menjadi amalan kita semua.

 

Weh, Joyah mana pulak interfrem dalam entri I nih?! Sukati dia jer….Caucincau!

Isnin, November 22, 2010

Pada Suatu Malam

 

redaxon 057

“Dah dekat pukul 11! Masukkkk tidurrr semuaaa!”
Liat betul kanak-kanak riang ni disuruh offkan TV...
Mentang-mentang esok tak sekolah.

Amboi, amboi…. si Adik tu pun tumpang sekaki berjaga malam, ye.


redaxon 056

Weh, diaorang tengok cerita apa tu?

*

*

*

*

*

*

*

*

 

 Bangku-kosong


Oooo tengok cerita hantu ye….

“Alonggg, Nyanyah, Adik!! Matikan TV, cepat! Pegi tidooo!” Si ibu sudah melalak.

 

“Ibu, malam ni Along tidur ngan ibulah. Takut la tidur sorang diri nanti golek-golek tengok ada makhluk kat sebelah!”

Hmmm….dah agak dah!

 

 

Today’s Lesson :

Meskipun ada baiknya perasaan takut itu wujud bagi mendidik insan mengetahui kelemahan dirinya namun jika difikirkan secara jangka panjang, pemaparan unsur tahyul dan seram yang keterlaluan di kaca TV akan melahirkan insan yang bersifat negatif, diselebungi ketakutan yang tidak menentu, pasif dan sentiasa dalam kebingungan. Kesimpulannya, mari kita salahkan TV kita, heheh..tak. TV sebenarnya amat penting dalam kehidupan moden kita namun, parents perlu mengawal dan memberi perhatian yang serius kepada jenis rancangan yang ditonton oleh anak-anak di rumah supaya mereka tidak terdedah dengan rancangan-rancangan yang kurang sesuai.

 

 

Selamat Bercuti! Caucincau!

Khamis, November 18, 2010

Terkorban dan Berkorban

Salam Aidiladha buat semua,

Ditemani sekole milo panas dan semangkuk nasi impit disirami kuah lodeh bertatah sambal ikan bilis wah, sedapnya two thumbs up. Puji masakan sendiri nampaknya….oh, maafkanlah orang itu. 

 lontong 041

Ok, berhenti makan, berhenti menceceh dan ayuh, mulakan berkarya sekarang. Saya mulakan penulisan entri khas sempena raya kali ini dengan penuh keseriusan. No joke joke lepas ni. Jadi, jom mari semua membaca dengan wajah yang serius penuh penghayatan……

Sejak akhir-akhir ini setiap hari kita disajikan dengan berita-berita bencana alam yang semakin kerap berlaku di seluruh dunia. Ribut taufan serta banjir yang melanda negara Pakistan, China dan lain-lain tempat. Begitu juga bencana yang berlaku di negara jiran kita Indonesia. Letusan Gunung Merapi yang berapi, ancaman Tsunami dan gempa bumi baru-baru ini cukup menyayat hati. Semua tragedi tersebut telah mengorbankan sekian banyak nyawa manusia.

 

Gunung-Merapi-Meletus

 

Itu disebabkan oleh bencana alam. Belum lagi mereka yang terkorban akibat meredah laut bergelora untuk mencari sesuap nasi di negara kita yang aman makmur ini. Bila sampai di sini ada pula yang kena tipu terlibat dengan sindiket dan macam-macam lagilah. Tapi disebabkan Malaysia ni lubuk rezeki, ramai yang sanggup berkorban harta benda hatta berkorban nyawa sekalipun nak datang juga ke negara kita.

Malaysia juga turut tidak terkecuali menerima musibah bencana yang turut mengorbankan nyawa manusia. Cuma bezanya di sini, ramai yang terpaksa berkorban perasaan akibat kehilangan orang-orang tersayang yang terkorban dalam nahas ngeri jalan raya.

 bas

 

Di utara Semenanjung, ada ibu bapa yang menangis tidak berlagu apabila anak-anak terkorban ketika sedang bermain banjir. Ada juga ibu bapa yang berkorban perasaan kerana anak-anak remaja terkorban ketika merempit dan semenjak dua menjak ini banyak pula kes anak remaja terkorban kerana ditembak ketika sedang melakukan jenayah. Begitu juga mereka yang terkorban akibat penyakit-penyakit terlebih makan yang mana sudah menjadi perkara biasa. Itu belum dicampur dengan peningkatan kes bilangan bayi yang ditongsampahkan dan menjadi korban anjing liar…….

Hmmm…termenung sejenak.

Begitulah erti terkorban dan berkorban rakyat di negara kita dan rakyat di negara lain. Yang pasti kedua-duanya disusuli air mata dan penderitaan. Lainlah kalau kita berkorban lembu kerbau di Hari Raya Korban ini…pasti disusuli senyuman  penuh kesyukuran ramai insan yang  tidak berkemampuan.

 

lembu 

Anda berkorban tak tahun ni? 

Malangnya seperti tahun lepas,tahun ini saya masih tidak berkesempatan untuk turut melaksanakan ibadah korban. Marah pada diri sendiri kerana tidak merancang lebih awal di samping terdapat beberapa halangan yang membantutkan niat murni saya itu. Semoga tahun depan saya diberikan kesempatan oleh Allah. Amin.

 

Selamat Hari Raya Korban semua!

Selasa, November 16, 2010

Kerana Dirimu Begitu Berharga

 Oh, Nyanyah...

scan0008

Tak, tak….budak yang baru bangun tidur ini bukan Nyanyah.


111120101019 

Inilah Nyanyah yang sebenar bersama piala kemenangannya. Kelihatan Along di belakang sedang melayan perasaan tidak puas hatinya kerana tahun ini dia langsung tidak menerima apa-apa anugerah. Tak pe la Along, tahun depan cuba lagi…

“Itulah….sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak lagi berguna…” Kata Karam Singh Walia kepada Along.

Sebenarnya gambar kat atas tu end of this story.

Baiklah, biarlah saya bercerita dari mula. Begini, lurus ke titik (straight to the point) pada suatu hari, seorang ibu multi tasker dengan semangat yang berkobar-kobar telah bersiap seawal 7.30 pagi lagi menuju ke SKTK untuk menghadiri Majlis Anugerah Cemerlang dan Hari Graduasi Prasekolah anak perempuan beliau yang bernama Nyanyah ( sila rujuk kembali gambar di atas. Dah kenal Nyanyah? OK boleh teruskan pembacaan).
 
11112010973
Cheese keju!

Sampai je kat sekolah, Nyanyah terus cari geng geng dia. Eksaited betul anak dara tuh. Si ibu multi tasker tadi beserta kamera telefon bimbit di tangan tetap setia menfollow si Nyanyah ini ke hulu ke hilir dengan penuh kesabaran :’)

11112010966
Geng penari, sila sengih!

Tidak lama kemudian ibu bapa mula dijemput masuk ke dewan. Sama seperti majlis penyampaian hadiah dan hari graduasi di sekolah-sekolah lain, para hadirin perlu mendengar ucapan Guru Besar sekolah dan para-para VIP terlebih dahulu. Terima kasih cikgu kerana memberi ucapan yang ringkas tetapi cukup bernas. Semua orang tak menguap, cikgu. 
 
11112010976
Guru Besar di depan tengah berucap.

11112010974
Si ibu di belakang tengah berposing.

Eh, eh.. ada seorang bapa sedang menguap, cikgu! Pengawas, ambik nama!


11112010975

“Itu la tadi kenapa tak nak sarap? Penat je ibu bangun pukul 5.30 pagi buat cekodok garing di luar, gebu di dalam tapi sorang pun tak makan.” Bebel si ibu bila anak-anak mula merengek mengadu lapar lapar lapar sambil express muka kebulur. Si ibu tiada pilihan lain terpaksa buat derkkk jer. Kejam, kan.
 
Selesai ucapan alu-aluan, majlis diteruskan lagi dengan acara persembahan istimewa daripada para pelajar prasekolah diikuti persembahan pelajar kelas pendidikan khas. Okey, bersiap sedia snap gambar Nyanyah tengah berjoget!

 
 11112010979

11112010980

11112010977

Kemudian tibalah masanya sesi penyampaian hadiah kepada pelajar prasekolah, pelajar pendidikan khas dan pelajar tahun 1,2, dan 3.

 1111201099811112010996
11112010999 

Nyanyah mendapat anugerah pelajar terbaik di dalam kelas dan keseluruhan, pemenang Pertandingan Bahasa Malaysia dan pemenang Pertandingan Bahasa Inggeris.

 
   11112010993  

Ketika acara persembahan choral singing sedang rancak berlangsung, tiba-tiba si ibu terpaksa meninggalkan dewan buat seketika lalu berkejaran ke kantin sekolah setelah 2 orang mangsa mengadu perut mereka juga telah turut mempersembahkan choral singing eh..eh..bukan! Menurut mangsa-mangsa, perut mereka telah menghasilkan lagu lain - irama keroncong yang telah disuntik elemen moden.
 
111120101008111120101009 

Inilah mangsa-mangsa yang dimaksudkan. Mereka kelihatan sangat lemah tidak bermaya sambil mulut meracau-racau menyebut “....ibu, saya lapar... nak cekodok garing di luar gebu di dalam, bu......”

“Mana ada jual kat sini. Itu la... bla..bla..bla...” Marah si ibu di dalam luar hati.

Setelah selesai mentekedarah nasi lemak sebagai pengganti cekodok garing di luar gebu di dalam, mereka berkejaran menuju ke dewan sekolah semula. Dari jauh sudah kedengaran alunan muzik caklempong  on air.... “Alamak! Wahai anak-anak, kita kena bergerak pantas!!”

Fuh, sib baik.... mereka sampai tepat pada masanya.

111120101000     
Kelihatan Nyanyah tengah beratur di luar dewan menunggu giliran untuk mengambil sijil graduasi pula.
  
111120101001
 To my precious daughter Nyanyah, I love you and thank you for making us proud.

111120101003  
Again, to Nyanyah and her friends, congratulations!!!

Berikut adalah senarai gambar anak-anak saya yang sudah grad setakat ini….

scan0005 
2008 – Along

 scan0002
2010 – Nyanyah

Manakala di bawah pula ialah gambar anak saya yang belum grad lagi……

DSCN3941
2013 - Adik


Today’s Lesson :
Doakanlah kejayaan anak-anak  setiap masa. Doronglah anak-anak melakukan yang terbaik dalam apa jua perkara. Selain memastikan kecemerlangan dalam bidang akademik, ibu bapa jangan lupa memperuntukkan masa, tenaga dan wang ringgit dalam membangunkan emosi, sahsiah,dan rohani mereka. Seterusnya, berserahlah serta tidak berputus asa dalam mengharap rahmat dan pertolongan Tuhan.


Caucincau!

Sabtu, November 13, 2010

Muncung…..

 10112010950    

10112010949 

 meragam, mengada-ngada, merajuk

 

Tips dari my babysitter: Kalau Si Kecil buat perangai, tempekkan bedak, lipstick dan dandan rambutnya cantik-cantik. Lepas tu puji dia macam princess. Janji dia tak meragam lagi. Oh, yeah? Jom kita cuba.

 

Selepas dimake over.....

 

10112010959

 10112010961

10112010963

 10112010962

See, mood kembali ceria bahagia

 

Saya warning, jangan duk melalak sampai keluar anak tekak nanti mekap adik cair. I panggil dia Princess Dini Antasya Audria ptuihhh...ptuihhh. Apa-apalah janji dia perasan like princess.

 

10112010955

 Senyum sampai ke malam….kihkihkih!

 

Tapi kalau hari-hari merajuk camno, heh?

Jawabnya kaya-raya la tauke Safi Rania….huhuhu…

 

Today’s Lesson:

Biarkan si kecil meluahkan ketidakpuasan hatinya atau menangis sampai puas. Walaupun demikian, parents kena juga bersikap tegas. Beri reward jika anak menunjukkan sikap patuh dan sebaliknya imbangi dengan punishment jika anak menunjukkan sikap tidak mudah diatur. Meskipun harus bersikap tegas kita tetap harus menyampaikannya dengan baik. Sampaikan dengan kata-kata yang manis agar mereka mengerti dan tidak memberontak. Sebagai ibu bapa kenalah banyak bersabar, bukankah anak anugerah Allah? So, jagalah amanah Allah itu dengan sebaik-baiknya, ye So Shy Lady! Pesanan untuk diri sendiri…heheh.

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...