Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Rabu, Mac 21, 2012

Kisah Talam

 

 

As Salam ladies,

 

Mood tak berapa molek. Grrrr….Beberapa hari ni mood saya and the geng macam gangster. Hoho ganasnya…. Kami rasa nak gi simbah cat merah jambu jah kat rumah seseorang tu! Namun apakan daya fikir-fikir balik membazir duit kami le pulak beli cat. 

 

Uols pernah tak ada pengalaman bersama orang jenis talam dua muka?

 

 

talam 

Manusia talam dua muka ini memang manusia yang amat-amat merbahaya. Dalam Islam, orang sebegini boleh dianggap sebagai munafik.

 

 

Terlalu banyak kejadian  berciri musibah telah dilakukan oleh pembuat onar yang berpenyakit hati itu. Merosakkan komuniti betullah dia tu!

 

 

backstab1

Wahai orang yang bertalam dua muka insaf-insaflah cepat!!!

 

 

Uols pasti nak tahu  kejadian sebenar yang buat saya duk hot bebeno neh, bukan? Ah, malaslah nak cerita panjang-lebar sebab ceritanya tak boleh dicerita secara kelakar. Kalau cerita jugak nanti buruk padahnya.

 

Cuma hari ni saya mahu kongsi ini  : Cara-cara Mengenalpasti ciri-ciri orang yang bertalam dua muka:-

 

  • Perwatakannya nampak baik, pertuturannya lembut-lembut seperti Dato’ Siti. Cara dia bercakap pijak semut pun tak mati.
  • Dia suka puji kita melampau-lampau di depan kita sendiri tapi jangan mudah terpedaya, ….orang macam ni jugak akan kutuk kita kaw-kaw depan orang lain. Oh, tipu terpipah!
  • Suka mengata orang lain depan kita…… hohoho kena ingat, tidak mustahil dia juga suka mengata kita depan orang lain!
  • Tagline dia, “tak minat nak masuk campur hal orang”, "Saya tak suka cakap hal orang sebenarnya….”, “tapi ni ada orang lain yang cakap…." Hek eleh sebenarnya itulah yang dia minat sangat-sangat.
  • Mimik muka dia actually kita boleh kesan… air muka dia nampak kurang bersih.

 

Tips berhadapan dengan orang jenis talam dua muka neh:-

 

  • Jauhkan diri beberapa meter dari orang tu, beberapa kilometer lagi bagus!
  • Cari peluang untuk tidak bercakap/berhubung.
  • Jangan lawan sebab orang macam tu sampai ke sudah pun takkan rasa diri dia bersalah.
  • Bersabar dan berdoa banyak-banyak…buang jauh-jauh niat nak simbah cat tuh, SSL! Berdoa sajalah… Ya Allah, jauhilah aku daripada anasir-anasir pemusnah ni. Amin.

 

Setakat ini saja contengan untuk kali ini sebab kondisi saya di saat ini adalah sangat kurang baik, ada gangguan emosi yang agak kritikal dalam diri hahaha! eh, eh.. tetiba gelak. Memang betullah  ada gangguan emosi makcik neh. Moga beliau cepat pulih.

 

 

 

Caucincau!

 

 

 

Red rose Maaf, belum sempat balas kunjungan beberapa blog kegemaran sebab sejak kebelakangan ini SSL agak sibuk macam lebah - bantu En. HB wat assignments. Harap jangan kecik hati, ye!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...