Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Selasa, Disember 06, 2011

Ke KLCC Bukan Untuk Shopping (Part 1)

 

As Salam ladies,

 

Sepanjang cuti persekolahan ini saya tidak ke mana-mana lantaran En. HB terlalu sibuk ke sana ke sini dengan  projek mega beliau di samping tidak menang tangan dengan tugasan sampingan  sebagai student separuh masa. Maka jadilah saya seorang isteri yang sangat patuh tinggal di rumah sahaja. Bertungkus lumus mengasuh anak-anak tanpa bersungut. Ya, sayalah isteri yang comel dan yang gigih dan yang mulia dan yang taat itu hahaha…. Apa kau duk merapu ni wei?Smile with tongue out

 

Saya tahu dalam hati En.HB setiap masa tersirat rasa bersalah kerana tidak sempat membawa anak-anak makan dan minum angin sebagaimana keluarga bahagia lain yang berseronok ke sana ke mari. Beliau benar-benar terkilan. Dan apabila melihat beliau sebegitu saya pun hendak tidak hendak turut terkilan sama. Ya Allah, sehati sejiwa betullah laki bini ni, kan!

 

Maka pada suatu malam, satu sesi perbincangan serius telah diadakan di antara kami berdua bagi merungkai permasalahan ini. Perbincangan berkenaan kaedah, cara dan cabaran menguruskan cuti sekolah anak-anak yang masih bersisa lebih kurang sebulan ini sementelah En. HB pun baru sahaja selesai submit assignments beliau maka bolehlah kami curi sedikit masa emas beliau itu untuk berlibur. Curi masa sekejap ya, bang! Eh, apasal terguna kata ganti diri ‘beliau’ neh? Sungguh formallah macam tak rugged langsung, he..he…

 

Akhirnya jawapan dan keputusan sebulat suara telah dicapai. Prok prek prok prek…...OK, set!

 

Dipendekkan cerita, pada hari Sabtu lepas, usai bersarapan kami pun dengan perasaan yang berkobar-kobar memenuhi hasrat anak-anak - ke tempat yang nak sangat ditujui oleh mereka iaitu Aquaria KLCC . Tempat dekat-dekat sudahlah ye, nak! Eh, tanpa sedar terhighlight macam logo  ofis lama En. HB la pulak. He..he… jangan marah Ambank!

 

Bukan main teruja lagi mereka itu. Ok, saksikanlah gambar-gambar yang telah berjaya dirakam…..

 

 hiland mush 053    hiland mush 061

Kami memulakan perjalanan dari sumber air di kawasan tanah tinggi yang digambarkan melalui Wall Evolusi. Ini di Zon Jewel of The Jungle

 

 

  hiland mush 052     hiland mush 064 

Jumpa Electric Eel di Zon Elektrik dan Alligator-Snapping Turtles di The Stream

 

 

nokiadec 152hiland mush 040nokiadec 226 

Seterusnya ke Touch Pool / Interactive Pool

 

 

hiland mush 044    hiland mush 042

Pengembaraan diteruskan ke tangki piranha

 

 

hiland mush 080

Nyanyah akur bila disuruh beraksi comel

 

 

nokiadec 150

Circular shape aquarium

 

 

Tiba-tiba bateri kamera digitalku dengan tak semena-mena kehilangan kuasanya pada saat-saat klimaks. Alamak spoil! Terpaksa guna kamera hp cokia.

 

 

nokiadec 212nokiadec 177hbbl

Maka gambar pun tidak seindah biasa…Crying face

 

 nokiadec 219nokiadec 174nokiadec 180 

Di atas walkator bergerak, riuh bukan main bila tengok haiwan-haiwan yang selama ni ditatap dalam TV aje ada kat depan mata. Saya dan  En.HB pun excited berlebihan jugak he..he…

 

 

nokiadec 298nokiadec 183nokiadec 158 

Green Sea Turtle, Sand Tiger Shark, Giant Sting Ray - tengok real lagi syok!

 

 

 

nokiadec 192nokiadec 196nokiadec 208 

Takjub! Seahorse dan Nautilus (entah betul ke tak ejaan Along nih!)

 

 

nokiadec 299

Woh, apa pandang-pandang? Mahu gaduh?!

 

 

nokiadec 187 

Syifa agak terkasima dan terkaku, mengantuk pun ye jugak!

 

 

nokiadec 263     nokiadec 266  

Ikan jenis apa ntah ni…. suka betul kat Syifa

 

 nokiadec 264    nokiadec 259

 Tengok tu….tak berganjak!

 

 

 

OK, sudah. Anak-anak, lekas kita ke Atlantis Store pulak!

 

 

nokiadec 306   nokiadec 313 

nokiadec 310    nokiadec 302

Banyak betul soft toys yang comel

 

 

nokiadec 317

Adik nak ni!

 

 

 

Maka selesai sudah pengembaraan kitaorang di Aquaria KLCC . So, anak-anak lepas ni boleh lah bercerita kepada handai dan taulan, Hai kawan-kawan, saya dah pergi Aquaria melihat jerung, pari, sotong kurita dan penyu!” Mudah-mudahan mereka semua cemburu.

 

Selepas tu, kami terus ke tempat lain yang sangat mengujakan. Jari dah lenguh menaip, cerita lain kali lah pulak, OK!

 

 

Caucincau!

Khamis, Disember 01, 2011

Resepi Bubur Lambuk Versi Mudah (Tapi Lazat)

 

 

…..ewah ewah ye ye je tokok tambah perkataan lazat! Hihi…Smile with tongue out

 

 

food22811 224

 

Nah, semalam akhirnya berjaya juga SSL masak bubur lambuk  selepas beberapa lama duk kempunan.  Akibat kempunan yang tidak terperi sampai breakfast pagi ini pun saya masih ulang makan lagi. Menyayat hati betul!

 

Kalau makan bubur ni saya tak de la menambah 3 mangkuk je….kurang-kurangnya 6 – 7 mangkuk. Burpp! Alhamdulillah dah kenyang dah ni… sambil kekenyangan terbuat pulak entri ni hihihi…….

 

Baiklah untuk membuat bubur lambuk versi SSL ni sangatlah tidak remeh. Kawan-kawan, jom kita melambuk sekarang!

 

lmbk28811 001

 

Mula-mula cuci 1 pot beras kemudian masukkan air, rempah sup tulang Adabi, hirisan halia, 1 kiub stok pati lembu Knorr, sedikit garam dan daging cincang. Masak dengan api kecil. Dah pekat tambahkan air lagi sekali sekala.

 

tumis             

Kemudian 6 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan sedikit halia ditumbuk halus lalu ditumis di dalam kuali. Sesudah naik bau, tuangkan bahan tumisan tersebut ke dalam periuk tadi. Gaul rata.

 

food22811 229

 

Masukkan pula sebatang karot yang dipotong dadu beserta bahagian keras batang daun sup. Masukkan juga 1 sudu besar pati santan. Kalau tawar tambah garam, kalau pekat tambah air lagi dan biarkan ia mendidih. Dah siap, hidangkan dalam mangkuk. Tabur bawang goreng beserta daun sup. SIAP.

 

Ok selamat mencuba ye, kawan-kawan!

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...