Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Oktober 27, 2011

Merawat Demam Denggi

 

As salam ladies,

 

Pada suatu hari yang dingin…………

 

Saya terus terjaga dari tidur terbongkang yang lena tak sedar apa apabila tiba-tiba dapat satu panggilan telefon. Malas betul nak angkat mulanya sebab bantal terasa empuk sangat dan selimut pulak terasa hangat almaklumlah di luar hujan turun mencurah-curah namun kugagahkan jua mencapai dan menjawab panggilan tersebut tanpa ragu.

 

Rupa-rupanya panggilan dari seorang sepupu. Prok prak prok prek bertanyakan khabar. Terkejut ungka bila dikhabarkan dia tak sihat dan rasa macam ada simptom-simptom demam denggi. Biar betul? Tak guna punya nyamuk aedes berani dia hinggap kat badan sepupu aku tuh! Aisehhhh risau eden tiba-tiba. Cepat-cepat saya suruh dia  buat medical check up.

 

Hmm sekarang ni ramai orang keliling saya mengidap demam. Haa demam jangan diambil mudah tau sebab kita tak tahu demam tu jenis apa kan.  Saya pun risau gak ni sebab kat rumah pun semenjak dua menjak ni ada nampak kelibat nyamuk namun bersyukur sangat walaupun kaki selalu kena gigit tapi saya tak pernah hidapi demam denggi. Moga dijauhkan, amin.

 

Apa yang SSL tau vaksin demam denggi sudah ditemui tapi hanya akan masuk pasaran Malaysia pada tahun 2014/15. Sekarang ni kalau masuk hospital pun rawatan yang digunakan cumalah dengan air botol saja.

 

Sebab dah janji dengan sepupu nak cari penawar kalau betul dia disahkan mengidap penyakit tu maka seharian saya mencari maklumat tentang demam denggi. Di sini teruja pula nak share dengan uols beberapa petua yang saya baru discover:-

 

Sekiranya kita ataupun orang sekitar kita diserang  demam denggi, amalkan hari-hari…..

 

 

imageimage

* hirup sup ketam  / * sup belut

 

 

* minum sesudu jus daun betik matang (tumbuk dan perah airnya)

 

 

 

      image       

image             imageimage

* minum jus pegaga / * air barli + garam / * jus tembikai / * blend kurma 10 - 20  biji bersama segelas air suam, bagi minum setengah gelas pagi, setengah gelas petang / * jus kiwi / * susu kambing  / *minum ECPI atau air kosong banyak-banyak setiap 5 minit

 

 

imageimage

* makan jambu batu / * anggur hitam

 

 

image

*minum minyak kelapa dara

 

 

 

image

* amalkan baca beberapa ayat dari surah Al Baqarah Ayat 1-25 dan Ayat 244-255 .

 

 

O yessss petua terakhir itulah yang paling utama sebenarnya iaitu kita jadikan al Quran sebagai rutin amalan harian. Peringatan buat diri sendiri juga andainya ditimpa kesakitan atau kerunsingan, jangan sesekali lupa bahawasanya Pencipta kita yang Maha Penyembuh itu sentiasa ada di sisi jadi janganlah putus memohon padaNya. Wallahu’Alam. Itu saja perkongsian kita untuk hari ini Open-mouthed smile

 

 

Caucincau!

 

(semua gambar kredit untuk Google, tq)

Isnin, Oktober 24, 2011

Terima Kasih Thank You Gracias Toce Toce Arigato Merci Xie Xie

 

As Salam ladies,

 

Em....lama dah cerita ni tersimpan dalam draf.... tak publish sebab kamera rosak tak dapat snap gambar uhuk. Tetiba aje rosak. Benci betul. Campak ke laut baru tahu. Mood nak berblogging pun hampir-hampir melayang. Mana best takde gambar. Menyiarkan entri tidak bergambar umpama mencecah biskut marie ke dalam budu… rasa tak yummy!

 

Ok, sebab dah pinjam kamera handphone orang lain dah, maka hari ni saya siarkanlah entri special ini…….

 

Pada suatu petang sebaik sahaja selesai kelas terakhir dan anak-anak didik mulai beransur pulang ke rumah masing-masing, saya pun bergegas menunaikan solat Asar. Usai solat saya pun menyertai model-model tetap. Mereka begitu asyik sekali menikmati milo panas beserta kuih popia sosej sambil mata khuyuk melayan sinetron di layar TV.

 

Tiba-tiba kedengaran pintu diketuk orang. Ketukan keras bertalu-talu tanpa ucap salam itu benar-benar memberi keterkejutan yang bukan kepalang. Saya mengurut dada. Mujur tak tersembur kuih popia sosej di dalam mulut. Suasana bertukar hening seketika. Anehnya tidak ada  seorang pun di kalangan kami berani melangkah ke pintu. Masing-masing berpandangan di antara satu sama lain.

 

Masing-masing fikir itu hantu……

 

Padahal……..

 

Oh, cik abang poslaju rupa-rupanya ingatkan sape tadi…….. kusss semangat! Cik abang poslaju menghulur sebuah bungkusan buat cik adik manis. Dalam cerita ni cik adik manis merujuk kepada saya la, sape lagi… haktuiiiiiiii

 

Ingatkan untuk siapa rupa-rupanya bungkusan tu untuk cik adik manis haktuiiiii sendiri. Wowowow ole-ole Langkawi dari sahabat blogger kesayangan iaitu adik sz aka mak encik sudah sampai. Alhamdulillah.

 

Wajah model-model tetap yang sedari tadi nampak panik kembali bertukar ceria. Dengan rakusnya mereka merampas bungkusan tersebut dari tangan saya. Masing-masing bukan main struggle lagi nak bukak balutan parcel. Over excited je kami sebab tak tahu kan hadiah apa. Adakah set pinggan mangkuk? Jengjengjeng……tapi macam dapat agak je. Agaknya FM ni..hihi...

 

 

nokifmrt110122 031

kan dah kata…..

 

Nasib baik mak encik guna poslaju, selamat je FM tu takde pecah-pecah atau retak menanti belah..hihi..tqvm ye mak encik! …..cumil…...Dan dan tu jugak model-model tetap berebut-rebut sesama diorang macam la tak pernah jumpa FM selama ni! Isyh isyh… anak sape la niiii….Geleng kepala.


 

nokifmrt110122 037

 

Sekali lagi buat sz aka mak encik, akak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih thank you toce toce arigato gracias merci xie xie dan apa-apalah ucapan yang seangkatan dengannya atas ingatan ini. Moga tali ukwah kita akan terus terjalin kekal berpanjangan. Terharu pulak rasanya dan sekali lagi akak nak minta maaf banyak-banyak ye sebab lambat betul publish entri special ni huhuhu. Sebagai denda akak dah hadiahkan sebijik penumbuk kat pipiku yang gebu nih, adusss!!

 

Nanti akak belanja mak encik laksa pasar malam SU yang best sangat tu, OK! ;D

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...