Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Isnin, April 04, 2011

Pentingnya Membodek

 

Sebagai seorang ibu yang berusaha mendidik anak-anak menuju ke arah kegemilangan hidup, maka saya banyak menelaah dan mempraktikkan tips-tips berkaitan parenting skills dalam amalan harian. Salah satu tip yang setiap hari 3, 4x saya amalkan ialah membodek anak-anak.

Eh tapi sebelum itu saya nak terangkan maksud membodek dahulu. Bodek? Gapo gak? Kejadah apa nak bodek anak-anak nih? OK membodek more less mengampu. Maksudnya di sini ialah kita memberi pujian berlebih-lebihan kepada mereka bertujuan untuk mendapatkan faedah-faedahnya. Betul tak? Apa?  Salah?! Hahaha saya pun pening dengan definisi sendiri.

Hmmm whatever! Taktik ini memang terbukti amat berkesan. Sebagai contoh, bila saya minta anak-anak  kemaskan ruang tamu, bila anak berjaya lakukannya kadang-kadang pujian saya agak over sikit seperti……

“O wah terima kasih banyak-banyak ye sebab anak ibu ni cepat betul bila disuruh buat kerja. Best lah.” Seriously muka anak-anak akan happy giler. 

Lepas tu bodek lagi.

“Tak macam sesetengah anak orang lain… kadang-kadang bila mak diorang minta tolong, diorang buat endah tak endah aje atau tarik muka masam macam jeruk. Nasib baiklah ibu dapat anak yang rajin. Dah la rajin manis-manis pulak tuuu.”

Walaupun nampak macam ada agenda tersirat tetapi hasilnya cukup lumayan. Secara automatic (bukan manual) wajah anak-anak akan bertukar ceria. Muka sorang-sorang sungguh teruja.  Lari-lari sana-sini gelak-gelak dan sangat bersemangat seolah-olah meminta supaya saya suruh mereka buat kerja-kerja lain yang lebih mencabar lagi seperti menukar mentol terbakar, menyembat baju kurung, menyapu sawang, membaiki paip bocor atau membersihkan bumbung rumah.

See, betapa hebatnya fungsi membodek dalam mendidik anak. Amalkanlah selalu. Di samping itu dapat meningkatkan self esteem mereka!

 

 

Caucincau!

Jumaat, April 01, 2011

Lucu Ya!!!

Salam Jumaat semua,

 

Lucu ya......!!!
Duit RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tapi begitu kecil bila dibawa ke Starhill


Lucu ya..
30 minit terasa begitu lama untuk berzikir, tapi betapa pendeknya waktu itu untuk menonton "Desperate Housewives"


Lucu ya..
Betapa lamanya 2 jam berada di masjid, tapi betapa cepatnya 2 jam berlalu ketika menonton wayang di panggung


Lucu ya..
Susah sungguh merangkai kata untuk dipanjatkan saat berdoa atau solat, tapi betapa mudahnya cari bahan bersembang bila bertemu kawan-kawan


Lucu ya..
Betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu perlawanan bola sepak tapi betapa bosannya bila imam solat tarawih bulan Ramadhan bacaannya lama dan panjang


Lucu ya..
Susah sangat baca Al Quran 1 juzu' saja, tapi majalah hiburan dan novel best seller 100 halaman pun habis ditelaah


Lucu ya..
Orang berebut paling depan untuk menonton bola atau konsert, tetapi berebut cari saf paling belakang bila sembahyang Jumaat supaya boleh cepat keluar


Lucu ya..
Kita perlu diundang seawal 3-4 minggu sebelumnya untuk majlis agama supaya boleh dimasukkan agenda kita, tapi untuk acara lain seperti menonton wayang, annual dinner atau high tea jadual kita boleh diubah


Lucu ya..
Susahnya orang mengajak menyebarkan dakwah, tapi mudahnya orang menyertai dan menyebar gosip


Lucu ya..
Semua orang inginkan masuk syurga tanpa harus beriman, berfikir, berbicara ataupun melakukan apa-apa


Lucu ya..
Kita boleh mengirimkan ribuan jokes dan surat berantai melalui email, tapi bila mengirim yang berkaitan dgn ibadah sering mesti berfikir dua tiga kali..

 

 

 

Sumber: Unknown

 

Today’s Lesson

Pedih, pedih…..bila nak jadi baik nihhh?!  Meh la kita sama-sama memperbaiki diri  huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...