Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Oktober 28, 2010

Sandwich Subway Along Nama Diberi

Salam.

Ehem...hari ni Along ambik alih tugas update blog sebab ibu dah tak larat. Ibu penat sebab petang tadi lepas habis kelas beliau sibuk layan karenah kami pulak, nak makan itu nak makan ini.

Macam-macam kami request . Nyanyah nak ice blended, Adik mintak keropok, Abah call suruh ibu masak nasi goreng sempoi.

Along pulak dera ibu buatkan sandwich subway. Feveret Along tuh. Untuk pengetahuan penduduk kampung, Along sebenarnya kurang makan nasi. Jaga body..heheh.

Ok. Tengok gambar kat bawah nih. Nampak mcm tak menarik ek? Tapi Along sukaaaaaaaaaaaaa sangat.
 
  DSCN3870   Sandwich Subway Along nama diberi
 
Sesiapa yang ingin cuba boleh salin resepi di bawah. Mudah gila membuatnya. Betulll!

Senarai bahan-bahan untuk membuat Sandwich Subway Along Nama Diberi ialah:-
  1. Roti hotdog yang belum tamat tempoh.
  2. Sedikit minyak zaitun. “Zaitun bt....apa, bu??” Ibu diam tak jawab apasal ntah.
  3. 6 ulas bawang putih ditumbuk guna lesung. Tumbuk kat muka orang pun boleh gak nih.
  4. Sedikit bawang besar dimayang mengurai.
  5. 1/2 plastik daging kisar beli jenama Ramly Burger. “Ramlah Burger tak boleh ke, bu?” Ibu jeling dan  jawab “Banyak cengkadak budak nih!” Maknanya tak boleh la tu...
  6. Kicap manis, sos tiram dan sos tomato. Sedikit je...tapi nak tuang dengan botol-botol sekali pun tak de sapa yang marah...ikut citarasa sendiri.
  7. Serbuk lada hitam, lada putih, lada kuning, lada biru.
  8. Garam dan gula.
  9. Buah tomato dipotong kiub.... jika terpotong bentuk kuboid, dimaafkan.
  10. Beberapa biji telur, ambik kulit telur isi dia dan buang isi dia kulit telur.
  11. Salad dan timun
  12. Mayonis
 
Cara Membuat Sandwich Subway Along Nama Diberi :
  1. Untuk membuat inti mula-mula panaskan minyak di dalam kuali. Lagi efektif kalau panaskan badan terlebih   dahulu sebelum panaskan minyak tadi. Orang kata buat warm up, lepas tu exercise, lepas tu baru masuk dapur.
  2. Tumis bawang yang telah ditumbuk dan dipenyek tadi serta bawang besar yang telah siap dimayang mengurai.
  3. Kemudian masukkan daging kisar masak selama 10 minit. Jangan terlajak masa kang jadi rendang pulak.

DSCN3860
 

     4. Lepas tu ibu cakap masukkanlah bahan  6, 7, 8 dan 9 sesuka hati. Pandai-pandai la adjust. Siap.

Lepas tu, ibu ajak Along solat asar dulu.
Ok, dah. Sambung balik.

     5. Seterusnya belah roti, bahagian dalam dicelup dengan telur kemudian panaskan di dalam kuali lain.
     6. Sapu mayonis pada roti tu, Along suka letak banyak-banyak. 
     7. Lepas tu letak sayur salad, timun dan inti daging kisar tadi.
     8. Akhir sekali, letak sos cili.
 
  DSCN3865“Tatttttada....!! Apa? Yelah...yelah... Tak menarik!”
 
 
  subway,0
Tempek gambar google.  Subway Sandwich yang original.
 

Today’s Lesson

Pengajaran hari ini ialah…..didik anak lelaki anda masuk dapur!!


Caucincau!

Jumaat, Oktober 22, 2010

Desperate Housewives

 
desperate-housewives

Siri tv kegemaran I.

Siri ni best kan… comedy drama yang sarat dengan kisah misteri dan turut memaparkan nilai persahabatan sejati. Dari musim pertama lagi saya tak pernah miss walau satu episod menonton siarannya. Kiranya saya ni kategori kipas susah matilah. Oh! Tipu....ada juga dua tiga kali saya gagal tonton sampai habis. Minit-minit terakhir tiba-tiba zzzz. Bila sedar....Makkk… Oh, tidak!!! Tak tahu nak cakap macamana. Apesal boleh lelap saat-saat klimaks, heh? Frust.

Rasa terkilan sangat-sangat. Perasaannya seperti seorang gadis yang telah ditinggalkan pujaan hati. Si Pujaan hati pulak sangka si gadis reject dia lalu dengan hati yang patah berlalu pergi meninggalkan gadis itu buat selamanya-lamanya. Maka setelah ditinggalkan, barulah si gadis rasa terkilan sangat-sangat. Menyesal kerana lambat luahkan perasaan. Padan muka si gadis itu. Hah, macam tulah perasaan saya sebaik sahaja mata terbukak tengok siri Desperate Housewives dah habis. Rasa nak meraung. Padan muka saya.

Ishh..ishh... suka benar menceceh.
 
622838517_10542aade7_o

Saya selalu berangan untuk tinggal di kejiranan seperti Wisteria Lane tu. Bestkan dapat jiran-jiran yang baik? Alangkah seronoknya bila tiap pagi minggu tatkala buka pintu dan tingkap untuk menambahkan kandungan oksigen dalam rumah, kita disapa mesra oleh jiran tetangga yang sedang berjogging.
 
imagesCAZDJOL3 
Ok, sila bayangkan saya seperti Bree. Sedang siram pokok bunga dengan wajah yang manis. Bree suka buat kerja sambil senyum sorang-sorang, kan. Jiran sebelah kiri hulur sepinggan bihun goreng lalu saya yang masih dengan senyuman manis membalasnya dengan setengah dozen muffin enak, ewah. Anak gadisnya sudah siap berpakaian cantik mengajak anak-anak gadis saya bermain basikal.
 
phpThumb_generated_thumbnailjpg
 
Bayangkan juga En.Hubby terbahak-bahak berborak sakan dengan encik-encik suami yang lain di depan rumah sambil cuci kereta manakala anak teruna saya dengan rambut terpacak disapu jelly perasan handsome tersengih-sengih di tepi pagar rumah jiran sebelah kanan konon nak pinjam buku kerja Sains anak teruna dia walhal mata melirik melihat adiknya yang comel bertocang sedang cuci kasut sekolah. Oh! Sungguh bahagia sekali.
 
0102BoysLeftBehind
 
Amboi, amboi kuatnya berangan……
 
Today’s Lesson :
Syuhhh, syuhh...Weh, So Shy Lady daripada mu duk berangan dari pagi sampai dah nak masuk tengah hari dah ni lebih baik mu sental jamban ke, cuci pinggan ke, tangkap lipas ke, iron baju suami ke, pam sinki tersumbat ke atau buat macam-macam kerja lagilah yang boleh membakar kalori.

Oh, DH season  7 bila nak tayang nih!
 
Caucincau!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...