Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!
Memaparkan catatan dengan label rumah baru. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label rumah baru. Papar semua catatan

Selasa, April 17, 2012

Mengapa Kau Buat Begitu?

 

As Salam ladies,

 

Saya malas nak memicit keyboard hari ini semata-mata untuk luahkan ketidak puasan hati ini tentang seseorang. Perlukah saya berterus-terang pada pihak yang berkenaan tu atau lebih baik duk diam berzikir dalam hati dan ikutkan saja karenah dia? Namun hati ini tetap terasa nak luahkan juga di sini.

 

Ini cerita pasal kontraktor yang buat kerja ubahsuai rumah baru kitaorang. Pada peringkat awal, kitaorang memang dah bersetuju dengan jumlah kos yang mereka tetapkan. Beberapa hari kemudian, SSL dan suami ambil keputusan untuk tambah lagi ruang bilik untuk diubahsuai. Sepatutnya kontraktor tu cuma perlu tambah kos ubahsuai bilik tersebut pada jumlah yang sedia ada aje. Tapi tanpa kitaorang sedar, kontraktor tu dah ubah semula jumlah kos yang sudah dipersetujui sebelum ini dan tup tup berikan jumlah keseluruhan yang baru. Selesai discuss segala, balik rumah baru tersedar akan kenaikan yang sangat kurang munasabah itu. Haiyyoh!

 

Dia ngokngek. Kitaorang pun ngokngek. Dia memang ngokngek sebab cuba memperdaya. Kitaorang pun ngokngek jugak sebab sudah terperdaya. Y.Y

 

Sesungguhnya SSL memang kurang puas hati betullah dengan taktik pihak berkenaan yang secara sulit menaikkan harga tidak mengikut quotation asal. Memang sungguh tak mulia betul punya perangai. Lepas kejadian tu, saya hubungi dia. Time saya dok sms, dok beremail tanya pasal kos sebenar ubahsuai bilik, kemain lagi alasan dia. Katanya dia bagi jumlah lamsam, tak boleh bagitahu detail sebab nak kena semak bil lah, nak kena kira balik lah dan macam-macam alasan lagilah. Dia cuma asyik duk tekan yang dia sudah bagi banyak diskaun pada kitaorang. Haiyyoh!

 

Sekarang, apa perlu kitaorang buat? Nak bertegas ke atau ikut sahaja karenah dia? Nak bertukar kontraktor sudah terlambat sebab dia dah pun mulakan kerjanya. Huhuhu …Oh, mengapa kau buat begitu? Mengapa? Tak fahamlah dengan sesetengah orang neh…dengan memperdaya orang ingat berkat ke rezeki yang kita akan dapat nanti? Orang kata, kita kalau buat kerja tak jujur memang lembab la sikit rezeki nak masuk lepas ni.

 

Argggh stressnya! Oh, Anuar Zain….. tolonglah hiburkan saya, please. Saya tengah stress neh!! Anuar Zain nyanyikanlah lagu ‘Sedetik Lebih’ sebab saya sukakan lagu tu. Anuar Zain……..? Aik?! Macamana Anuar Zain tetiba tersesat dalam entri SSL yang super serius neh? Ngokngek betul… Itu la pasal, berurusan dengan orang ngokngek, kita pun dah jadi ngokngek. Argggh, tak naklah jadi ngokngek!

 

Apa perlu kitaorang buat, ek? Buat masa sekarang SSL cuma nak lupakan buat seketika pihak yang tak berpatutan itu. Lebih baik malam nanti buat solat hajat. Mohon pada Allah agar dipermudahkan segala urusan dan moga dibukakan pintu hati orang itu agar berlaku jujur dan ikhlas dalam pekerjaan! Aminnn. Uols ada apa-apa saranan?

 

 

 

Caucincau!

 

 

Red roseSaya baru terima hadiah best dari Mulan! Wahhhh baiknya dia….TQ Mulan! Esok cerita  ;D

Jumaat, Mac 09, 2012

Sepanjang Minggu Ini

 

 

Salam Jumaat ladies, 

 

Hati saya meronta-ronta mahu mengemaskini blog ini namun apakan daya hajat selalu terbantut. Banyak kerja yang di sini menunggu di sana menanti. Minggu ini adalah minggu yang sangat mencabar kerana minggu ini minggu ujian di sekolah. Berapa bayak perkataaan minggu daaaaa ….. Mungkin bukan sangat, tapi agak mencabar jugalah. Manakan tidak, ada di antara anak didik saya yang tahap prestasinya masih kurang memberangsangkan. Berdoa dalam hati agar mereka dapat jawab ujian dengan baik. Saya sedang mengesat peluh ni.

 

Minggu ini juga kesibukan saya berganda - terpaksa luangkan beberapa ketika untuk menemani En. HB menyiapkan assignment beliau. Saya beri sokongan yang mencurah-curah buat beliau. Dengan semangat yang berkobar-kobar saya melangut temankan dia berjaga malam, study bersama-sama korang tahu (tipu giler). Nampak tak tahap kesibukan saya tu? Ececece…. sibuk la sangattttttt walhal….alahai entah macamana malam semalam sedang rancak berdiskusi tetiba saya boleh berdengkur depan laptophahaha jom gelak walaupun tak lucu…..Baru kejap dah lentuk memang tak boleh pakai betul. Sorry, bang! Walaupun tanpa bantuan maksimum dari isterimu ini namun harap-harap beliau dapat buat yang terbaik dan dinda doakan kanda berjaya score 4 flat sebagaimana semester-semester lepas, ya. Amin. Berdinda kanda pulak haha..tak boleh blahlah makcik neh!

 

Kesibukan saya seterusnya ialah…. ah, mari kita saksikan ini gambar!

 

  mar12 053

 

 

Inilah situasi dramatik saya sekarang. Ya, tika ini saya sedang bergelumang dalam dunia arkitek. Bukan calang-calang orang mampu membuatnya. Meluat betul ayat ni kan….Rasa diri bertukar menjadi hensemlah pulak, eh eh…. apa kes? Memang sungguh aneh sebab tak disangka wanita macam saya pun mampu buat design rumah walhal kerja-kerja arkitek ni bukan ke cuma layak jadi kerjaya lelaki hensem yang berkaliber sahaja? Soalan berciri entah apa-apa… so tak perlu jawab!

 

En. HB mengamanahkan kepada saya untuk merekabentuk design ruang yang hendak diubahsuai. Beberapa minggu lepas saya dah design cantik-cantik tahu. Malangnya perasaan saya menjadi sungguh berkecamuk bila cadangan pelan yang dibuat itu telah direject oleh pelukis pelan. Katanya, Majlis Daerah tak akan lulus atau saya mungkin didenda jika teruskan pengubahsuaian dapur dan bilik tingkat atas rumah baru melebihi had yang ditetapkan. Haiyohhh, manyak songellah itu Majlis Daerah. Punah segala kerja-kerja arkitek yang kubuat selama nih. Tensi mak tau!!  Sekarang ini saya masih lagi dalam kebuntuan. Masih lagi merenung helaian pelan rumah dengan perasaan yang sikit lagi hampir nak tumpah air mataku ini. Blur tak tahu nak ubah tang mana lagi dah.

 

Saya masih buntu lagi neh sedangkan masa terus berjalan tanpa kaki. Jam dah hampir menunjukkan pukul 11.00 pagi. Rasanya eloklah saya tidak membuang masa lagi dan membuat apa yang patut dibuat. Kejap lagi nak hantar e-mel kepada pihak kontraktor pulak – submit design plaster siling, table top dan KC pilihan saya serta maklumkan tentang pelan yang tidak lulus itu. Ah, macam bosan lah pulak perenggan ni… Dah, tak payah baca lagi dah.

 

Jom kita sambung buat kerja masing-masing, ok!

 

 

Caucincau!

Isnin, Februari 27, 2012

Irma Hasmi, Hood dan Hob

 

As Salam ladies,

 

Tumpang tanya, jenama hood dan hob apa yang uols pakai? Bagus tak?

 

Hujung minggu lalu, SSL pergi ke sebuah kedai yang jual peralatan elektrik. Terkasima pulak tengok kecomelan hood dan hob model Rubine. Tanya sales assistant, katanya harga dalam RM2000 + tapi boleh kurang hingga RM1500.

 

Persoalannya di sini, OK ke jenama Rubine tu? Sekarang ni SSL pakai jenama merepek Golden Fuji ke apa entah namanya, made in Italy …entah-entah Balakong hahaha... time tu main beli aje tapi untuk rumah baru kelak nak pakai yang baru lah pulak. SSL pun tak faham kenapa tetiba letak gambar Irma Hasmi dalam entri ni…… aikk? aikkk? Sebab comel macam Rubine kah? Eh..eh, ke situ pulak. Tapi betullah memang comel si Irma ni, kan….

 

 

 

cantik

 

jernih je air muka

 

ceria


 

Tujuan utama post entri ini…..semata-mata hanya ingin tahu pasal hood dan hob je. Apakah kriteria-kriteria yang perlu dipertimbangkan sebelum beli hood dan hob, eh? Bantu, please bantu. Sangat terkapai-kapai ni. Gambar Irma tu tak ada sangkut-pautlah sebenarnya, sekadar perhiasan semata-mata tanpa motif.

 

 

Caucincau!

Khamis, Februari 23, 2012

Fasa Berjimat-Cermat

 

 

“Hello, abang ada kat Jejantas Sg. Buloh ni…singgah solat jap. Malam ni kita makan KFC nak?

“Oloh tak payahlah…”

“Kenapa?”

“Kita kan tengah dalam phase berjimat-cermat, dah lupa?”

“Habis nak makan apa malam ni?”

“Ibu dah masaklah!”

“Oh ye ke? Masak apa?”

“Masak nasi tapi lauknya cincai-cincai je – ayam masak kurma, ikan goreng, acar kubis dan sambal belacan. Kita kan kena berjimat-cermat, dah lupa?”

“Oklah. Molek juga tu. Kejap lagi sampai!”

 

Sikit-sikit jimat-cermat, sikit-sikit jimat cermat? Sebab apalah agaknya tu ye? …...Winking smile

 

Bersyukurlah apabila isteri tersebut seorang yang berjimat cermat, bijak menguruskan wang, bersederhana serta tidak meminta berlebih-lebihan…. Tazkirah hari Khamis.

 

Eceh! Sengaja letak tazkirah agar kedengaran lebih solehah walhal macam tak de sangkut-paut pun tazkirah tu dengan motif sebenar SSL berjimat-cermat ni. Ya, adik-adik dan kakak-kakak sekalian, maka janganlah cepat terkagum hokeh sebab realitinya diri ini bukanlah berciri isteri sehebat itu, errrr..maksud saya belum lagi. Namun, esok lusa siapalah tahu, bukan. Doa-doakanlah, ye. Aminnn…

 

 

 

200120122662 

 

Nak masuk rumah baru memang costly. Bikin kami tak mampu nak  makan sedap-sedap lagi dah sebab harus berjimat-cermat. Ya, kala ini kami betul-betul tengah mengikat perut hingga perut pun dah merajuk dan bersedih. Argggggghhhh! Boleh ramping pinggangku macam niiiii…..

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...