Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!
Memaparkan catatan dengan label Permata. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Permata. Papar semua catatan

Isnin, Disember 19, 2011

Along Tegur

 

 

Petang semalam……

 

Ibu, ibu kan muda lagi tapi kenapa tangan dan kaki nampak macam orang tua?

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Korang janganlah tanya perasaan saya waktu tu.…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Sob sob sob…..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Errr…ah, tak de menda lah! Saya tabah.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Oh, anakku….

 

   DSCN1242   DSCN1246

 

 DSCN1232

(gambar lama)

 

 

Nasib baik I love U, tau. Nasib baikkkk!!! Kalau tak, rasa nak jual je budak ni! Hahaha…acah je!

 

 

 

 

Caucincau!

Jumaat, Disember 16, 2011

Takdir Fitrah Terindah

 

 

Semalam SSL pergi Jusco. Menapak dengan kaki sendiri sahaja lantaran jaraknya tak berapa jauh dari rumah. Bukan nak shopping gila pun. Sekadar beli sayur aje eh..eh..tak! Ah, dah malas  fikir pasal sayur lagi ha..ha. Semalam saya emo sikit tapi hari ni dah waras….percayalah!

 

 

akhthn 018

Saya belikan buku untuk model-model tetap dan…..

 

Nak tahu tak, semalam juga buat pertama kalinya dalam hidupku yang sudah tua ini, dan buat pertama kalinya juga sejak dah beranak-pinak…SSL belikan novel untuk diri sendiri!

  

                 nov 018

Inilah novel yang dibeli untuk diri sendiri di kala usia tua. Sila klik Hanis Azla

 

Sudah terlalu lama tak baca novel. Dulu di kala usia muda, memang akulah sikaki novel - dari pagi sampai ke malam saya kelek novel, tahu. Dah habis baca, otak still lagi berputar ligat fikir pasal konflik dalam cerita. Teringat-ingat watak-watak ciptaan itu. Lalu beremosi. Lalu berkhayal ha..ha.. Ngok betul! Tapi setelah meningkat dewasa dan terkecimpung pulak dalam bidang pekerjaan yang banyak menggunakan otak kiri, hobi membaca dari hari ke sehari kian pudar. Dan sekarang bila hidup dah semakin tua, membaca memang betul-betul kena struggle. Baca paper pun tak menyempat he..he..

 

Agak lama juga saya request novel Takdir Fitrah Terindah karya Hanis Azla ni dari kedai buku POPULAR. Jangan kata saya over pulak ye siap request segala. Sebenarnya SSL adalah regular customer kedai buku tersebut. Semua buku-buku untuk anak didik, merekalah yang supply. Kadang-kadang nak buku apa, SSL roger saje. Dah lama kami berurusan iaitu semenjak dari tahun 2006 lagi. See, betapa setianya saya dengan mereka. Ni kalau POPULAR tak bagi reward tak tahulah nak kata apa. Kiranya SSL ni dah layak jadi ambassador dah…. paling kurang pun patut dapat kontrak 2 tahun ha..ha..ha. Perasan selebriti la pulak makcik ni!

 

Waktu nak balik, dengan tak semena-mena hujan turun mencurah-curah lah pulak! Along menyuarakan cadangannya agar kami redah saja hujan tu. Huh, macamlah ibu tak tahu taktik kotornya nak main air hujan. Caitttt!! Setelah menghadiahkannya sebuah jelingan maut, dia akhirnya membatalkan hasrat terpendamnya itu. Untuk mengisi masa yang ada kami pun buatlah photo shoot di depan toilet.

  

 

akhthn 033

 

akhthn 034

 

akhthn 032

  Pendek kata kami memang tak senonoh, kan! Ha..ha.. 

 

 

Pagi tadi, misi pembacaan SSL pun bermula. Pada mulanya ia berjalan dengan lancar. Betapa melonjaknya hati ini konon-konon dalam masa satu hari saya mampu habiskan  bacaan ye la tuuu ….

 

      nov 016

 

Namun tiba-tiba niat saya itu terbantut.  Saya cuma mampu membelek beberapa halaman saja lantaran sering diganggu oleh masalah kesihatan salah seorang model tetap. Yang mana satu? Alah, budak yang terkinja-kinja nak main air hujan itulah. Dia tak sihat sangat hari ni.

 

Ok lah saya kena pergi jenguk budak tu sekarang. Iye...ye….pergi sekarang!

 

 

 

 

Caucincau!

Jumaat, Disember 09, 2011

Kurang Keberianian

 

As Salam ladies,

 

Tengah buat apa tu? Saya sekarang  tengah buat bodo. Eh, tak! Guwau je he..he.. Hari ini sebenarnya saya tak ada kisah menarik pun untuk dikisahkan tapi jari-jemari ini gatal pulak nak menaip. Sebab hari ini tak ada kisah maka apakata saya mengisahkan kisah yang terjadi beberapa hari yang lalu ….. yang sebenar-benarnya tak de lah menarik pun jugak untuk dikisahkan!Crying face

 

Dah lama anak-anak request nak makan nasi beriani tapi sengaja saya lengah-lengahkan. Sebenarnya ini semua angkara mood malas memasak yang melanda jiwa. Tapi memikirkan keseronokan yang bakal terbit setiap kali anak-anak suka dan puji itu adalah tiada tandingan, maka saya cuba juga untuk melawan mood malas tersebut. Nyah kau dari sini wahai mood malas!!!! Sumpah saya sambil menghunus keris. Eh, berlebih-lebihanlah pulak.

 

Lagipun bila anak-anak kita request hati ibu manalah yang tidak cair, kan. Hati saya kemudiannya menjadi tidak sampai atau dalam bahasa mudahnya, saya menjadi tidak sampai hati. Tengoklah betapa sayangnya saya pada anak-anak ini.

 

Kasih sayang orang tua itu ibarat air di dalam teko, anak-anak pula ibarat beberapa cangkir yang menunggu tuangan air dari teko. Maka, marilah kita jadi air di dalam teko. Ewah, berfalsampah la pulak kau ye! Hei, jangan cakap banyak boleh tak?

 

 

  nokiadec 362

 

Ya, inilah juadah kegemaran mereka. Walaupun nasi beriani tu nampak sangat kurang keberianiannya sebab tak cukup bahan – tak ada pewarna, tak ada safron, tak ada daun ketumbar, tak ada bawang goreng, gajus dan kismis namun bak kata ramai pihak, bolehlah… ok lah……sedaplah jugak he..he…heh, mana boleh kutuk masakanku! Sape kutuk siap aaaaa……

 

Tetapi sebelum itu, sebelum acara makan-makan bermula, sebelum si chef melensing lengan masuk ke dapur, dan sebelum mula mengerjakan kerja-kerja memasak, Along sibuk-sibuk datang bertanya, “Makan dengan lauk apa nanti, bu?”

“Ibu ingat nak masak ayam goreng!”

“Oh, ayam je. Kambing tak ada?”

“Kenapa, Along nak makan kambing ke?”

“Ingatkan ibu nak masak ayam bersama kambing.” Dia sengaja buat lawak.

Hahaha…. dengan tak semena-mena saya teringat kembali lawak dulu-dulu tu. Ingat lagi tak lawak masak ayam bersama kambing?

 

Inilah dia lawak yang dimaksudkan…..

 

 [Image: 1.jpg]

Masak ayam bersama kambing

 

 

Hahaha.. lawak kan! Ok, tu je lah nak cerita.

 

 

Caucincau!

Rabu, Disember 07, 2011

Ke KLCC Bukan Untuk Shopping (Part 2)

 

 

 

nokiadec 327

Hello….

 

 

nokiadec 328

Nak ke mana tu?

 

 

nokiadec 323 

Tunggu!

 

 

nokiadec 339 

Kami nak ke destinasi wajib ini lah!

 

 

nokiadec 345

Jom berenang gaya katak, gaya dada, gaya punggung, gaya bebas dan gaya kupu-kupu!

 

 

swiming1

Bukankah ini suatu kenangan yang abadi?

 

 

 

Caucincau!

Selasa, Disember 06, 2011

Ke KLCC Bukan Untuk Shopping (Part 1)

 

As Salam ladies,

 

Sepanjang cuti persekolahan ini saya tidak ke mana-mana lantaran En. HB terlalu sibuk ke sana ke sini dengan  projek mega beliau di samping tidak menang tangan dengan tugasan sampingan  sebagai student separuh masa. Maka jadilah saya seorang isteri yang sangat patuh tinggal di rumah sahaja. Bertungkus lumus mengasuh anak-anak tanpa bersungut. Ya, sayalah isteri yang comel dan yang gigih dan yang mulia dan yang taat itu hahaha…. Apa kau duk merapu ni wei?Smile with tongue out

 

Saya tahu dalam hati En.HB setiap masa tersirat rasa bersalah kerana tidak sempat membawa anak-anak makan dan minum angin sebagaimana keluarga bahagia lain yang berseronok ke sana ke mari. Beliau benar-benar terkilan. Dan apabila melihat beliau sebegitu saya pun hendak tidak hendak turut terkilan sama. Ya Allah, sehati sejiwa betullah laki bini ni, kan!

 

Maka pada suatu malam, satu sesi perbincangan serius telah diadakan di antara kami berdua bagi merungkai permasalahan ini. Perbincangan berkenaan kaedah, cara dan cabaran menguruskan cuti sekolah anak-anak yang masih bersisa lebih kurang sebulan ini sementelah En. HB pun baru sahaja selesai submit assignments beliau maka bolehlah kami curi sedikit masa emas beliau itu untuk berlibur. Curi masa sekejap ya, bang! Eh, apasal terguna kata ganti diri ‘beliau’ neh? Sungguh formallah macam tak rugged langsung, he..he…

 

Akhirnya jawapan dan keputusan sebulat suara telah dicapai. Prok prek prok prek…...OK, set!

 

Dipendekkan cerita, pada hari Sabtu lepas, usai bersarapan kami pun dengan perasaan yang berkobar-kobar memenuhi hasrat anak-anak - ke tempat yang nak sangat ditujui oleh mereka iaitu Aquaria KLCC . Tempat dekat-dekat sudahlah ye, nak! Eh, tanpa sedar terhighlight macam logo  ofis lama En. HB la pulak. He..he… jangan marah Ambank!

 

Bukan main teruja lagi mereka itu. Ok, saksikanlah gambar-gambar yang telah berjaya dirakam…..

 

 hiland mush 053    hiland mush 061

Kami memulakan perjalanan dari sumber air di kawasan tanah tinggi yang digambarkan melalui Wall Evolusi. Ini di Zon Jewel of The Jungle

 

 

  hiland mush 052     hiland mush 064 

Jumpa Electric Eel di Zon Elektrik dan Alligator-Snapping Turtles di The Stream

 

 

nokiadec 152hiland mush 040nokiadec 226 

Seterusnya ke Touch Pool / Interactive Pool

 

 

hiland mush 044    hiland mush 042

Pengembaraan diteruskan ke tangki piranha

 

 

hiland mush 080

Nyanyah akur bila disuruh beraksi comel

 

 

nokiadec 150

Circular shape aquarium

 

 

Tiba-tiba bateri kamera digitalku dengan tak semena-mena kehilangan kuasanya pada saat-saat klimaks. Alamak spoil! Terpaksa guna kamera hp cokia.

 

 

nokiadec 212nokiadec 177hbbl

Maka gambar pun tidak seindah biasa…Crying face

 

 nokiadec 219nokiadec 174nokiadec 180 

Di atas walkator bergerak, riuh bukan main bila tengok haiwan-haiwan yang selama ni ditatap dalam TV aje ada kat depan mata. Saya dan  En.HB pun excited berlebihan jugak he..he…

 

 

nokiadec 298nokiadec 183nokiadec 158 

Green Sea Turtle, Sand Tiger Shark, Giant Sting Ray - tengok real lagi syok!

 

 

 

nokiadec 192nokiadec 196nokiadec 208 

Takjub! Seahorse dan Nautilus (entah betul ke tak ejaan Along nih!)

 

 

nokiadec 299

Woh, apa pandang-pandang? Mahu gaduh?!

 

 

nokiadec 187 

Syifa agak terkasima dan terkaku, mengantuk pun ye jugak!

 

 

nokiadec 263     nokiadec 266  

Ikan jenis apa ntah ni…. suka betul kat Syifa

 

 nokiadec 264    nokiadec 259

 Tengok tu….tak berganjak!

 

 

 

OK, sudah. Anak-anak, lekas kita ke Atlantis Store pulak!

 

 

nokiadec 306   nokiadec 313 

nokiadec 310    nokiadec 302

Banyak betul soft toys yang comel

 

 

nokiadec 317

Adik nak ni!

 

 

 

Maka selesai sudah pengembaraan kitaorang di Aquaria KLCC . So, anak-anak lepas ni boleh lah bercerita kepada handai dan taulan, Hai kawan-kawan, saya dah pergi Aquaria melihat jerung, pari, sotong kurita dan penyu!” Mudah-mudahan mereka semua cemburu.

 

Selepas tu, kami terus ke tempat lain yang sangat mengujakan. Jari dah lenguh menaip, cerita lain kali lah pulak, OK!

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...