Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!
Memaparkan catatan dengan label Cantik Sihat. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cantik Sihat. Papar semua catatan

Jumaat, Februari 03, 2012

Tinggalkan A Kerana B Tiba-tiba Terjebak Dengan C Pulak!

 

 

Apakah yang patut saya  buat Cik Sri Siantan? Baiklah, biarlah saya bercerita dari mula. Begini ceritanya………

 

Sebagaimana dalam entri terdahulu, saya telah menggembar-gemburkan tentang misi saya  mencari liquid foundation. Hampir dua tahun saya begitu selesa dengan Angelfit Liquid Foundation Maybelline NY. Saya rasa, saya gembira pakai Angelfit. Kalau diikutkan, rasa nak pakai produk jenama yang sama jah sampai bila-bila. Kalau boleh tak nak try yang lain… tak berani ah. Tapi baru-baru ni kesetiaan saya sudah tergugat dek terpengaruh dengan entri LadyLovesLeisure tentang Garnier BB Cream. Kagum dengan rakaman gambar  menunjukkan bukti keberkesanan krim hebat itu menutupi kondisi kulit yang bermasalah. Fikir punya fikir, rasanya tak salah untuk saya bertukar jenama demi mendapat manfaat terbaik dari yang terbaik in the market, bukan? Walaupun demikian, saya masih belum kiss goodbye secara total dengan Angelfit Maybelline NY. Konon-konon sekadar curang  untuk seketika saja ni ;P

 

Tapi sayang seribu kali sayang, langit tidak selalunya cerah dan hidup ini tidak selalunya indah. Bila diajukan pada sales assistant Guardian, katanya produk tersebut baru saja kehabisan stok. Huk aloh, potong stim betul. Macamana boleh tak ada pulak? Langsung membekukan semangat saya untuk mencuba produk baru. Oh, saya kecewa secukup rasa. Padan muka saya, kan Cik Sri Siantan… itulah siapa suruh berlaku curang? Luluhnya hati ini rasa nak menangis teresak-esak dan dan tu juga. Bak kata Yuna, ini tidak adil tidak adil bagiku…….

   

Atas kesedihan yang melampau tersebut  itulah lantas membawa diri saya ke rak skincare product yang lain sambil mengenang untung nasib diri.  Frustnya sebab hajat di hati untuk memiliki Garnier BB Cream tidak kesampaian.  Punah segala harapan yang dibina sebelum ini. Untuk kembali semula kepada Angelfit Maybelline NY terasa segan-silulah pulak.

 

Dalam keadaan serba tidak kena, bingung dan sedikit buduh itu, tiba-tiba mata saya tertancap pada sesuatu. Saya membeleknya buat seketika. Silky Girl Magic BB cream. Ahhhh…. dia datang tepat pada masanya, try sajalah! Bisik hati saya yang paling dalam. Tanpa berfikir panjang, saya sambar lalu terus membayarnya di kaunter. Syukur, akhirnya saya menemui jalan penyelesaiaan terhadap kekusutan yang dialami.

 

 

   susu 022Terjebak dengan dia secara tiba-tiba

 

 

Ya, saya baru beberapa hari terjebak dengan  Silky Girl Magic BB cream ini. Kesannya belum dapat dikesan lagi tapi apa yang menggembirakan ianya tidak berminyak! Wow, I like!

 

Persoalannya di sini, wajarkah perbuatan saya ini, wahai Cik Sri Siantan?

 

 

Caucincau!

Isnin, November 21, 2011

Aerobic

 

As Salam ladies,

 

Takut tengok cara pemakanan kami lewat kebelakangan ini. Kata nak slim tetapi tetap makan banyak-banyak. Makan walaupun tidak perlu.Crying face

 

Tak pe…..tak pe. Jangan menggelabah. Dah kenyang kita exercise OK!

 

 

 

ladies only, hokeh!

 

 

Saya beraerobic pagi ni. Phew….. peluh sebaldi uols! Tak percaya? Tak percaya sudah, namaku bedah, pakai kain terbelah.

 

Dah sudah aerobic bolehlah berdendang lagu pandanglah lihatlah pinggangku yang ramping tanpa rasa bersalah….. ngeh3x.

 

 

 

Today’s Lesson:

Kita digalakkan exercise hari-hari agar badan lebih cergas dan tidak lesu. Sekejap pun tak pe janji istiqamah.

 

 

Caucincau!

Khamis, November 03, 2011

Telur

 

katak pisang katak puru

adakah katak dan pisang sepupu?

jangan perasan atau terharu

bukan nak ucap kata rindu

cuma nak ucap selamat pagi to U  Open-mouthed smile

 

Salam ladies,

 

Saya tak redha memulakan hari tanpa sarapan. Sarapan itu wajib kalau tak, saya akan meroyan. Dengan sarapan baru lah kita dapat memulakan hari dengan penuh bersemangat waja, saga, exora, persona, inspira……

 

 

  nokifmrt110122 008

 

Inilah sarapan pagi saya hari ni. Tak adalah hebat mana pon….roti telur je kihkihkih. Dah lama tak buat roti telur. Saya suka roti telur. Gembira je dapat makan roti telur tapi orang kata tak boleh amalkan makan telur selalu… kolestrol tinggi. Ye ke? Ada kawan saya buang siap-siap kuning telur sebelum digoreng.

 

Benarkah anggapan bahawa kuning telur berbahaya bagi kesihatan kerana mengandungi kolesterol tinggi? Sape yang setuju, maka sebenarnya dia telah keliru.

 

OK baca ni…….

 

Kajian terbaru menunjukkan pengambilan telur secara kerap seiring dengan diet yang sihat dan rendah lemah tidak akan memberi kesan negatif kepada LDL-kolesterol atau menyebabkan risiko penyakit jantung.

 

Selain harga yang murah, mudah diperoleh dan rasanya yang enak, telur diakui padat dengan nutrisi yang diperlukan oleh badan. Terdapat beberapa sebab pakar-pakar berpandangan bahawa manfaat kuning telur adalah lebih banyak berbanding kandungan kolesterolnya.

 

Kuning telur kaya dengan vitamin dan mineral. Sebutir telur bersaiz besar mengandungi 251 miligram choline - lebih separuh daripada yang diperlukan oleh wanita setiap hari. Choline merupakan satu nutrisi penting terutamanya untuk wanita hamil kerana peranannya dalam pembentukan otak janin sehingga terbentuk menjadi bayi malah memberi kesan kepada memori selepas bayi dilahirkan.

 

Telur juga kaya sumber yang kaya dengan vitamin K. Sebutir telur mengandungi 25 mikrogram iaitu kira-kira satu pertiga daripada keperluan wanita setiap hari. Vitamin K adalah nutrisi penting untuk membekukan darah.

 

Sumber : Utusan Malaysia

 

Baca yang ni pulak……

 

Menurut kajian Rochester Center of Obesity di Michigan, Amerika Serikat, tahun 2004. Penelitian dilakukan pada 30 orang wanita dengan berat badan berlebihan (obese), yang sebahagian makan sarapan dengan telur dan sebahagian lagi dengan bagel (sejenis roti dengan bentuk donat dan rasanya agak tawar).

 

Hasilnya, kelompok yang makan telur  mengalami penurunan 83 peratus lingkaran pinggang dan peningkatan energi lebih besar dibandingkan kelompok lain yang makan sarapan bagel dengan kalori yang sama.

 

Kajian ini juga turut menyimpulkan bahawa makan telur untuk sarapan membuat kita lebih kenyang sehingga akan makan lebih sedikit pada waktu makan berikutnya.

 

Sumber: synhel.multiply.com

 

Wah berita ini sungguh menyenangkan saya dan orang-orang yang sedang berusaha menurunkan berat badan. So women from Venus… amalkanlah breakfast dengan telur, ya!

 

 

Today’s Lesson:

Lagi sekali, jangan buang kuning telur, OK! Sayang tau. Kuning telur adalah bahagian telur yang terbaik bagi kesihatan badan. Untuk elak tahap kolestrol tinggi kita cuma perlu kurangkan makan udang, ketam, tiram, sotong, organ dalaman, minyak masak dan lemak-lemak yang terselindung dalam pastri dan biskut, susu penuh krim, mentega, keju, lemak daging dan juga santan. Bukan tak boleh makan tapi makanlah secara moderate.

 

Caucincau!

Selasa, November 01, 2011

Jangan Ada Benci

 

 

Makluman :

Penulis telah mencetak dan menampal entri ni pada pintu peti ais beliau sebagai peringatan buat diri sendiri yang sering alpa. Ewah, ayat baik punya.. tiru buku PEDOMAN HIDUP.

 

 

Aksi si kaki botol susu

 

Trying to be honest, sebenarnya nak cerita yang saya ni tersangat benci akan susu! Isyh…isyh…isyh!

 

Memang saya tak suka susu. Susah dan amat terseksanya mahu habiskan segelas susu. Ntah apasal ntah, lidah saya rasa yekk sahaja dengan minuman yang kaya dengan kalsium dan Vitamin D nih. Bukannya tak tahu benefitnya yang banyak tu. Susu penting untuk keep our bones strong, meningkatkan sistem immuniti, mengawal tekanan darah, muscle function dan bla...bla....bla tetapi tetap juga benci.

 

Susu cuma diminum ketika bayi. Nyotnyot pada ibu kemudian stop. Berdasarkan pengalaman sendiri, walaupun kurang mengamalkan rutin minum susu lembu sedari kecil tidak bererti kecerdasan otak saya berkurang. Seingat saya, prestasi akademik saya tidaklah mengecewakan. Jadi hipotesis yang mengatakan jika kekurangan susu, otak kita menjadi kurang bijak adalah tidak tepat. Hipotesis nol. Selain faktor genetik, bekalan kolostrum susu ibu juga lebih berperanan dalam membina sel-sel otak anak berbanding susu lembu. Cuma saya sedari special effect yang sangat ketara akibat kurang mengamalkan kebaikan itu ialah pertumbuhan badan saya ini agak ketot sedikit berbanding orang lain hahaha….bukan kategori OKU cuma ketinggian saya ini tidak layak untuk menjadi model catwalk.

 

Tetapi mulai sekarang, saya ingin berubah. Wahai So Shy Lady, kamu kena lawan sikap tidak jjuruh mu itu, please! Baiklah, walaupun tahun baru lambat lagi namun saya sudah berazam untuk jadikan minuman paling yekkk itu sebagai salah satu hidangan wajib dalam menu harian saya. Jangan salah sangka, bukanlah tujuan untuk menjadi setinggi supermodel Heidi Klum tetapi objektif utama saya ialah untuk mencegah sejenis penyakit. Maklumlah, kalau nak diikutkan saiz body saya yang cinonet kiut-miut macam Shiela Majid nih (sesiapa yang nak jeluak cepat telan balik) yang mana menurut beberapa kajian merupakan golongan yang sangat berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit kerapuhan tulang aka osteoporosis.

 

Osteoporosis mudah menyerang wanita Asia yang mempunyai rangka tubuh kecil dan berkulit cerah

 

Walaupun kulit saya kurang cerah tetapi statement di atas tu agak menggerunkan….. takut jugak nih!

 

Ah, susu. Yelah..yelah…So Shy Lady dah nak ubah tabiat dah ni. Berubah demi kebaikan tidak salah kan bak kata pepatah sekali air bah, sekali pantai berubah....eerk! Usia pun semakin hari semakin tua ganyut, rasanya sudah tibalah masanya untuk saya menyayangi dan tidak lagi mengabaikan kesihatan tulang rangka saya walaupun mungkin bagi sesetengah orang sudah agak terlewat.

 

“Anda masih belum terlewat....” tiba-tiba terngiang suara Datuk Michelle Yeoh dalam iklan Anlene. Terima kasih Datuk atas sokongan moral anda. Buat saya rasa masih belum terlambat walaupun sudah agak terlewat. Faham tak ayat tu? Tak faham, abaikan.

 

Ngeri tak tengok gambar tulang yang semakin  rapuh ni? Insaflah, wahai So Shy Lady.

(gambar ehsan Google)

 

Apa itu Osteoporosis? Osteoporosis dirujuk sebagai silent disease. Saya rasa semua orang tidak sedar akan kehilangan jisim tulang mereka selama bertahun-tahun sehinggalah bila dah patah riuk atau mengalami retakan tulang belakang, pinggul atau pinggang barulah tersedar, Ooo… selama ini aku mengidap osteoporosis. Hmm...time ni kita sudah tidak boleh buat apa-apa lagi dah. Ayuh, gerunlah semua!

 

Bila sudah menopause, wanita mengalami kehilangan jisim tulang yang drastik disebabkan oleh kekurangan pengeluaran estrogen. Haa.... yang ini betul-betul menyeramkan....bila usia melebihi 35 tahun, wanita akan mula loose about one percent ketumpatan tulangnya every year.

 

Sesapa yang mempunyai family history yang mengidap osteoporosis, menopause awal atau mempunyai smaller body frames sangat paling berisiko tinggi. Baca tuh, sangat paling! Masih tak seram lagi ke, So Shy Lady....

 

Merokok, pengambilan alkohol, high caffeine intake, kurang mengambil calcium juga menyumbang kepada osteoporosis. Lelaki pun ada juga kena penyakit ni. Penggunaan steroid, alkohol dan kurangnya paras testosterone merupakan penyebab osteoporosis di kalangan lelaki.  

 

En. Hubby pernah cerita tentang emak officemate dia. Umur baru awal 50an tetapi sudah tak boleh bergerak aktif lagi akibat penyakit kerapuhan tulang. Rupanya selama ini makcik tu tak pernah langsung check tulang hinggalah suatu hari apabila dia terjatuh dari tangga, setelah diperiksa barulah sedar dia pengidap osteoporosis peringkat serius. Aduhhh...cemas! Umur 50 tahun bukannya tua sangat tapi terpaksa move seperti umur 90! Just imagine. Sila gerun lagi.

 

Atas dasar itulah maka En.Hubby pada suatu hari, telah menghadiahkan setin susu Alpha Lipid kepada saya dengan harapan, bila minum susu yang tak berapa murah ni saya akan bersungguh-sungguh sikit dan tidaklah warm warm chicken droppings dalam menunaikan azam.

 

 

 

Today’s Lesson :

Bukan today je...but forever and ever...mulai saat ini saya promise untuk jadikan susu sebagai santapan harian at least 1 gelas sehari walaupun pada peringkat permulaan ini terpaksa berhempas-pulas minum sambil tutup lubang hidung. Mencegah lebih baik daripada merawat. En. Hubby, sila denda ketuk ketampi or tarik telinga saya sekiranya terlanggar janji ini yekk. Permisi! Nak gi minum susu dulu, lepas tu exercise...haitt!

 

 

Red rose Hihihi jangan marah tau…..sebenarnya ni adalah entri lama SSL yang di-publish semula. 2, 3 hari ni SSL adalah super sibuk. Tak ada masa nak mengarang. Sekian, harap maklum.

 

 

Caucincau!

Khamis, Oktober 13, 2011

Macam Bihun

 

As Salam ladies,

 

Menjawab pertanyaan mamaNoriz dan Lily@MummyQistina dalam entri askhoyfxzhdhjsagsd yang lalu, petua kecantikan artis manakah yang menjadi pilihan saya?

 

Jawapannya ialah…. hatiku tertawan dengan petua Nur Fasha Sandha!  (Asrul : dik, akak tau kau suka dia tapi jangan duk buat lompat empat segi katak, hokeh!! Bawak bertendang ye :P )

 

Malam tadi……

 

noki 079

 

Dah perap rambut dengan santan ni,

balut dengan kain,

biarkan ia basi semalaman,

bangun pagi,

shampu.

 

 

Malam karang……..

 

image

 

nak lumur dengan minyak zaitun ni pulak.

 

 

 

Wowww…..

Gigih tak makcik SSL?

Gigih kan? Kan? Kan? Kan?

Hei, orang tanya ni….. kan ke tak kan?

 

 

 

imageimageimageimage

 

 

 

Harap-harap rambutku lepas ni tak  lagi keras kejung macam bihun.

 

 

 

 

Caucincau!

Selasa, Oktober 11, 2011

Semua Orang Nak Nampak Cantik, Kan!

 

As Salam ladies,

 

Itu realitinya. Memang tak ada perempuan di muka bumi ini yang tak mempedulikan soal yang satu ini – kecantikan Winking smile.

 

Tak kiralah siapa dia, apa darjat dan keturunannya, bagaimana rupa bentuk dan rupa parasnya samada bujur sireh atau empat segi sireh atau sireh empat segi, kecantikan tetap mendapat tempat teristimewa di hati.

 

Yang berbeza cuma darjah kepedulian kita terhadap aspek itu. Ada yang boleh mengadap cermin berjam-jam, ada yang setiap sejam sekali, dan ada yang pantang nampak cermin. Begitulah lumrah menjadi seorang perempuan.  Lain halnya dengan lelaki. Kekadang iri hati juga dengan kaum mereka nih. Mereka bukan kisah mana pun soal kekacakan diri, soal diet, rebonding, pergi spa, pedicure, makan jamu atau ubat pengempis perut!

 

Bagi mencapai kepuasan diri, ada di kalangan kita sanggup berbelanja besar. Ya lah, mana ada nyonya gila dalam dunia ini yang sanggup rebonding rambut kita atau buat facial dengan percuma. Tak ada tauke jamu meroyan yang sanggup berikan segala pil dan jamu tanpa sebarang harga. Semua berbayar dan bayaran itu pula jarang sekali murah.

 

Tapi jangan risau, tanpa mengeluarkan belanja yang banyak kita juga masih lagi boleh kelihatan cantik. Kalau tak caya jom kita lihat bagaimana amalan kecantikan menggunakan produk yang tidaklah begitu mahal diamalkan oleh perempuan-perempuan kedekut cantik di bawah ini……

 

 

Petua Kecantikan Erra Fazira

 

Untuk kekal cantik, kalau dulu saya buat senaman sekali dalam seminggu tetapi sekarang saya perlu gandakan kepada dua kali. Saya turut mengamalkan suplemen seperti vitamin untuk kesihatan badan, memperbanyakkan memakan ulam-ulaman, kurangkan makanan bersantan, minum banyak air putih dan tidur dengan cukup.

 

 

Petua Kecantikan Sarimah Ibrahim

 

clip_image003

Saya suka makan nasi lebih-lebih dengan lauk ayam madu. Tetapi saya mengamalkan makan nasi selang sehari. Jika makan nasi beriani, elakkan ambil lauk yang bersantan sebaliknya pilih yang bergoreng. Minuman pula, saya pilih air milo tanpa gula, juga melakukan senaman pilates untuk menguatkan otot-otot yang lemah serta menggunakan mesin senaman.

 

 

Petua Kecantikan Zila Bakarin

 clip_image004

Kulit Zila memang licin putih dan melepak. Beliau seringkali mandi bersama lulur susu, tepung beras dan juga santan kelapa. Ketiga-tiga bahan tersebut mampu melembutkan kulit, membuang daki-daki hitam di bahagian dan celah-celah badan yang tersembunyi di samping mencerahkan kulit secara semula jadi. Kadang kala Zila turut mencampurkan bahan–bahan tersebut bersama hirisan kunyit atau limau nipis kerana bahan tersebut juga mempunyai khasiat yang boleh digunapakai untuk menyegar dan mengembalikan keremajaan kulit.

 

 

Petua Kecantikan Lisa Surihani

 

Saya sentiasa mengamalkan minum air suam. Tidak ketinggalan, saya juga amalkan minum pati teh hijau dan buah-buahan. Semestinya, saya tak minum kopi dan ambil minuman berkarbonat. Petua ini, saya amalkan selepas habis sekolah. Minuman berkarbonat saya tak sentuh sejak zaman kanak-kanak lagi.

 

 

Petua Kecantikan Nur Fasha Sandha

 

Pelakon cantik penuh kontroversi ini gemarkan makanan Jepun yang ala-ala mentah. Katanya baik untuk dalaman dan juga mencantikkan kulit. Selain itu beliau turut makan royal jelly yang dibeli daripada kedai tabib cina. Beliau akan mencuci rambut bersama syampu sekerap dua hari sekali dan adakalanya akan menggunakan minyak zaitun untuk disapukan pada rambut. Bau minyak zaitun mungkin kurang selesa, namun khasiatnya kepada rambut memang berkesan! Ada kalanya dalam tempoh setahun dua kali beliau akan menggunakan santan basi untuk diperapkan ke rambut selama semalaman. Dipercayai ini dapat mengembalikan kekuatan, melebatkan dan memperbaiki akar rambut yang telah rosak.

 

 

Petua Kecantikan Datuk Siti Nurhaliza

   

Difahamkan Siti punya cara tersendiri untuk mendapatkan kulit yang cantik dan mulus. Menggunakan tepung pulut yang dicampurkan dengan air lalu dijadikan masker pada muka sebelum tidur. Keesokan harinya barulah dibilas. Selain itu, Siti juga gemar mengambil madu lebah dan dicampur dengan putih telur turut  dijadikan masker selama lebih kurang setengah jam, kemudian dibilas. Hampas kelapa yang dicampur dengan air asam jawa juga boleh disapukan pada muka bagi mengembalikan kelembapan kulit wajah.

 

 

Petua Kecantikan Datin Nor Juma

 

Less is more, tak perlu mekap lebih-lebih. Saya dididik sedari kecil sentiasa mengambil suplemen seperti vitamin B kompleks  selepas bersarapan pagi. Juma turut mengakui bahawa pengambilan air suam sekurang-kurangnya 2 liter sehari adalah amalan wajibnya bagi menjamin kesihatan badan dan agar kulit tidak menjadi kering.

 

 

 

Hmm… bagaimana? Senang dan tak mahal, bukan? Nak cuba jugalah nanti especeli petua minum air suam tu. Nampaknya mereka juga lebih selesa mengguna cara tradisional  dan semulajadi. Sebetulnya inilah cara yang lebih baik dan selamat daripada duk cucuk botox atau bahan kimia yang boleh memudaratkan! Teringat kata-kata pelakon Maria Farida, apabila hati bersih, tiada hasad dengki maka kecantikan kita pasti akan berkekalan! Yes, itulah definisi kecantikan yang sebenarnya.

 

Oh, ye tadi saya ada google pasal skin care anti aging product.  Rupanya ada produk di pasaran yang boleh jadikan kita cantik dan awet muda tanpa ada sebarang kesan sampingan.  Bila pakai produk ni kita akan nampak lebih muda 30 tahun daripada usia sebenar! Wowowow biar betik?!! Jomlah kita mencubanya jugak. Produk apakah itu?

 

 

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

 

 

 

 

clip_image001

 

 

Caucincau!

Isnin, September 26, 2011

Mari Menjadi Slim

 

Salam ladies,

 

image

epp epp ni bukan perut I!

 

Bulan ini memang betul-betul  mendajalkan bentuk badan. Baru je beberapa minggu lepas bentuk badan SSL ala-ala JLo uwekkks tapi sekarang ni ya ampun sekali pandang macam bentuk tong, dua kali pandang macam seekor elephant, tiga kali pandang dah macam sebuah bulldozer dah. Lemak-lemak tepu bukan main bermaharajalela lagi di bahagian perut. Perut semakin membuncit, makkkk! Itu la makan tak beringat. Main bedal je apa saja yang nak dimakan.

 

Ni tak boleh jadi ni. Maka tindakan drastik perlu dilaksanakan sebelum masalah menjadi lebih parah.

 

Konon-konon hujung minggu yang lalu berazam tak nak jadikan perut mangsa kerakusan nafsu makan yang meluap-luap lagi dah. Tapi sayang seribu kali sayang. Misi untuk menjadi slim telah gagal. Sabtu lepas kakak SSL dan famili dari Kelantan berkunjung ke rumah sebab nak hadiri Majlis Konvokesyen kakak di UKM yang berlangsung semalam. Seronok betul dapat luangkan masa bersama sebab sebelum ni kami memang jarang jumpa. Maka untuk meraikan tetamu special itu maka dengan berat hati (berat hati la sangatttt) SSL terpaksalah melupakan misi suci sesuci lebaran itu buat seketika sebab kalau tak de acara mencekik melantak mentekedarah segala memang tak sah. Inilah senarai menu kami.

Pagi: Nasi Lemak

Tengahari: Soto

Petang: Laksam Kelantan

Malam: Ulang makan makanan sama berulang kali

 

Kakak SSL dan familinya makan ciput aje sebab masing-masing dah melantak masa dalam perjalanan. Jadi siapakah yang telah menjadi mangsa meghabiskan makanan berlambak-lambak tuh? I jugakkkkk. Sambil borak sambil bergendut-gendutan. Sambil memenuhkan perut sambil bergurau-gurauan. Lastly bersandar kekenyangan tahap dewa. Macam tulah cerita dia. Tragis sungguh! T_T

 

Dan hari ni tiba-tiba…..Eh, eh bakpo nih?!

 

Hek eleh SSL tak payah la mu buat-buat terkejut bila butang baju kebaya mu tiba-tiba tercabut dan kain tiba-tiba sendat tak boleh nak tarik zip. Sedarlah wahai SSL. Mulai sekarang mu janganlah makan rasuah lagi. Ehhh, mu janganlah makan banyak lagi!

 

Huhuhu baiklah dah insaf dah niii…

 

Marilah menjadi slim. Tips untuk menghilangkan perut buncit :

Asam jawa dan garam dibancuh dengan segelas air panas. Embunkan semalaman. Esok paginya minum air tersebut sebelum basuh muka atau buang air kecil.

 

Ok, malam ni janji akan buat sambil tak lupa berdoa mudah-mudahan perutku slim dan potongan badan kembali seperti lekukan gitar Sepanyol, ewah.

 

 

imageimage

contoh bentuk badan seperti lekukan gitar Sepanyol

 

 

Caucincau!

Isnin, April 18, 2011

EVOO

 

Seperti majoriti wanita Malaysia yang lain saya juga ingin kelihatan cantik dan molek. Sendiri rasa puas bila tengok diri cantik. Jadi untuk nampak cantik maka wajah wanita yang tiada natural beauty haruslah ditepek dengan mekap. Tambah-tambah buat orang seperti saya yang semenjak dua menjak ni baru perasan diri semakin tua maka mekap juga menjadi agen penting untuk menutupi ketuaan wajah sob sob sob.

Dengan keajaiban mekap, wajah yang agak kusam kurang menawan tiada tarikan pucat lesi persis hantu Mak Limah dalam sekelip mata boleh berubah rupa menjadi lebih gebu, anggun dan menawan hinggakan bila orang terserempak terus terkejut mak oi engkau ke So Shy Lady (bukan nama sebenar), ingatkan Rozita Che Wan tadi! Kihkihhh!

Kenapakah saya suka bermekap? Adakah untuk menarik perhatian kaum lelaki? Oh, tidakkkk... Nehiii betttyyy nehhhiii... Memang kita sedia maklum lelaki memang suka tengok perempuan bermuka cantik tapi jangan sesekali ingat perempuan yang rajin menjaga kulit siang dan malam, dari jenama MAC, Lancome, Simplicity hinggalah ke jenama Fair & Lovely bekerja keras menghapus segala jerawat, jeragat, pigmentasi,mengatasi tona tidak sekata, menutup segala kedutan semata-mata untuk menjamu mata kaum tersebut. No, no, no! Tak ada maknanya.

Saya suka bermekap kerana ia merupakan terapi minda. Apabila cantik, diri akan rasa ceria dan sekali gus mempengaruhi aktiviti seharian kita. Orang kata, mekap itu adalah sebagai pemangkin kepada keyakinan diri dan senjata kuat dalam memberi semangat untuk melakukan apa-apa kerja. Walaupun hanya mengoles nipis gincu di bibir, kecantikan pasti akan terserlah.

OK sebentar. Hahaha...apa bendalah saya duk merepek nih! Macam dah tak relevan pulak intro dengan isi. Baiklah, macam ni lah lurus ke titik (straight to the point) sebenarnya saya nak tanya uols soalan ni...

Heheh, dah mekap cantik cantik kan sehari suntuk, lepas itu sebelum mengerjakan solat atau sebelum tidur ofcos segala warna kat muka harus ditanggalkan. Sebelum mencuci muka dengan cleanser, uols ada guna make up remover tak? Ha, inilah sebenarnya topik yang hendak kita bincangkan pada hari ini! MAKE UP REMOVER, ya puan-puan. 

Saya pernah baca di internet, mekap yang tidak dibersihkan dengan betul akan menyebabkan lebih banyak sel kulit mati menimbun pada permukaan kulit muka. Sebab tu bila lepas cuci muka, bila kita tenyeh dengan kapas, kat kapas tu masih ada kesan kotoran lagi, macam kulit tak cukup bersih aje, kan! Jadi guna pencuci muka sahaja tidak memadai. Kita perlu guna make up remover dahulu untuk tanggalkan semua solekan sebelum mencucinya dengan cleanser.

Kini terdapat banyak produk khusus untuk remove mekap di pasaran. Uols suka jenama apa? Sebelum ni, saya pernah mencuba beberapa jenis jenama namun keputusannya tidak begitu memuaskan hati. Ada yang tidak menanggalkan sepenuhnya dan ada juga yang agak memedihkan mata. Oh, ya..saya beli jenama cikai aje heheh.

Sehinggalah saya bertemu dengan produk nan satu ini. Nak tau tak, dua tiga bulan kebelakangan ini hati saya sudah terjatuh cinta dengan EVOO!

 

 

happy 033

Inilah EVOO – extra virgin olive oil!

 

Tak perlu susah-susah berbelanja mahal cuma godek dari atas para dapur aje! Hihiiii.

Guna cotton pad, letak few drops kemudian gosok secara lembut ke bahagian mata, mulut dan seluruh muka. Memang mampu menanggalkan mekap dengan senang hatta yang waterproof sekalipun. Gently and effectively dan paling penting sangat menjimatkan wang ringgit anda.

Walaupun agak oily sikit tetapi jangan risau, selain menanggalkan kotoran pada wajah, EVOO juga berfungsi untuk menangani semua problem kecantikan lain terutama kedut. Setelah menanggalkan mekap, urutlah muka perlahan-lahan. Dipercayai minyak ini juga dapat membantu mempertahankan kelembaban dan kekenyalan kulit, melancarkan proses regenerasi kulit sekaligus melambatkan kedutan. Lagi satu, dalam proses memicit dan mengurut muka, tangan dan kuku kita juga turut menyerap khasiat minyak tersebut  dan secara tidak langsung menjadi lebih sihat. So pedicure ke apa ntah sudah tidak diperlukan lagi.

Itulah petua yang saya amalkan. Bagi saya, sesuatu yang berasal dari bahan alami adalah lebih baik. Betul tak? Cuba try test tengok tapi kalau tak sesuai dengan kulit muka uols, harap maaf OK, bebeh!

 

 

Caucincau!

 

 

 

(kawan-kawan, talian internet saya amat slow sejak akhir-akhir ini. Saya mohon maaf ya, jika terlambat membalas kunjungan kawan-kawan semua. Rasa nak tukar Unifi  je lah! Grrrr…..)

Khamis, April 14, 2011

Sampai Ceri-beri Dengar Dia Nyanyi

 

 

……. sebab suaranya tersangat sedap! 

Waduh-waduh hari ni tak tahu berapa kali dah saya duk tekan replay button tuuu….Hihiiiii alameks malu la pulak ngaku!

Suka na na na na na na-nya dan Rossa pun super comel. Tapi lagu ini agak kontroversi juga sebab saling tak tumpah lagu Ella dan Shah. Similar melody with different lyric…..

Ah, apa-apalah, but I really like both songs Winking smile

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Sebenarnya saya saje berlama-lama layan Youtube sebab hari ini rasa kurang ceria sikitlah. Sepanjang hari ni perut rasa mcm cramp aje. Aduh, on-off memulas.  Lepas tu ke toilet dah masuk 5 kali dah ni. Huhuhuuu... Orang yang tengah ceret-beret memang tak ceria, kan. Tulis entry ni pun dengan muka kelat aaarghhhh! Tak tahan tapi yang peliknya masih sempat lagi layan lagu Rossa. Ngada!

 

 

cek14411 083

Pernah tak cuba teh hijau Natural Clenx Tea NH Detoxlim? Heheh nak terber pun saya masih gigih upload, hebat kan?

 

Ya, benda alah nilah sebenarnya yang menjadi punca saya terceri-beri hari ini. Saya baru mencubanya pagi tadi. Bukan sebab nak slim ke apa sebab berat badan saya pun sebenarnya tak sampai 45kg pun tapi saya teruja sangat nak mendetoksifikasikan usus saya.

Maklumlah dah tua-tua ni kan, kenalah jaga usus betul-betul. Ya,lah kebanyakan penyakit hari ini puncanya datang dari usus yang kotor. Bila usus kotor, darah pun kotor. Orang kata bila buat detoks, najis kering pada dinding usus dapat disingkirkan secara mudah dan selamat. Bila semua najis kering dah disingkirkan dari usus, tiada lagi toksin dan angin dalam badan. So senanglah usus menyerap khasiat dan nutrien makanan yang kita makan. Badan pun akan jadi lebih sihat. Jadi sebab itulah saya teringin benar nak buat detoksifikasi, nih!

Tapi masalahnya saya rasa tak tahanlah asyik berkejar-kejaran ke toilet….adoi, penatlah!

Uols pernah ke mencuba NH Detoxlim nih?  Nak tanya.. Opppsss maaf lah kalau geli sikit. First time minum memang terceri-beri ke atau everytime kita minum sure ceri-beri?

Alamak rasa nak pergi membuang lagi lah. Haisyh sorry entri saya hari ini memang busuk!!!

 

Caucincau!

Rabu, Mac 30, 2011

Hari ini Hari Rabu, Jom Kita Makan Kerabu

Petang nanti tak ada kelas, dapatlah berlama-lama sikit di dapur main masak-masak yeay. Dah lama saya mengidam nak makan kerabu. Entahlah semenjak dua menjak ini lidah saya ghairah betul nak merasa masakan Kelantan ala-ala Siam, tak tahu kenapa. Hek eleh kot ya pun, tak perlulah nak berghairah ghairah pulak kat sini. Geli orang membacanya.

Puan-puan jangan khuatir. Kalau acara masak-memasak bersama So Shy Lady confirm simple giler punya. Main campak campak aje sesuka hati. Masak lemak santan berlada tak mainlah. Sebab memang saya kurang makan makanan bersantan. Alahai terus terang je la tak reti buat sebenarnya. Ya, ya saya mengaku di sini...skil memasak saya agak lemah! Tapi sekarang dah OK dah sikit berbanding waktu baru kahwin dulu. Skil tahap zero...Nasib baiklah Allah jodohkan saya dengan suami yang tidak cerewet. Goreng telur mata kerbau letak kicap dan sos pun dia bilang sodapppp. Heheh. Bestkan dapat suami macam tu. Saya perhatikan, ramai perempuan yang tak reti masak akan bertemu jodoh dengan lelaki yang tak cerewet makan manakala perempuan yang terror masak tahap terrorist Allah jodohkan dengan lelaki yang agak cerewet. Perasan tak? Jadi anak-anak dara di luar sana janganlah risau kalau tak tahu memasak, ya sebab  pasti anda akan bertemu jodoh lelaki yang tidak cerewet nanti…..percayalah cakap saya.

Hahaha tak baiknya makcik blog nih. Suka suka hati aje cipta teori sendiri. Sila jangan percaya, ya adik-adik sekalian!

OKlah, haisyhhh saya ni suka benar menceceh. Ingat orang suka ke baca entri meleret-leret nih. Sekeh kang. Yalah, yalah…. tanpa membuang masa lagi jomlah kita mencuba resepi kerabu kaki ayam idaman kalbu nama diberi. Maaflah ya tajuk resepi dia mengada-mengada sikit, heheh. OK senang saja nak membuatnya. Cara-caranya puan-puan….

 

 

dh ka 024

 

Bowl Mula-mula kaki ayam dibersihkan terlebih dahulu, nak potong 2 pun boleh. Dah potong jangan bakar dan campak dalam sungai pulak. Kejam tuuu…. Kita letak garam sikit dan rebus sehingga empuk. Kemudian toskan.

 

kantan

  Alahai, bini sape la yg rajin duk kat dapur tu, ya! Diamlahh.

 

Bowl Bawang besar,  cili padi, bunga kantan, daun kesum sikit dan serai dihiris nipis.

BowlHiris juga mangga, kacang panjang dan tomato. Tabur  juga sedikit taugeh.

BowlCampurkan kesemua bahan yang telah dihiris bersama kaki ayam tadi dan digaul sebati.

BowlTambahkan garam, gula secukup rasa. Rasanya masam manis  dan pedas sikit. Adjust sendiri, ya puan-puan.

Bowl Kalau tak ada mangga boleh juga ganti dengan perahan air limau.

BowlDah siap bolehlah makan dengan penuh ghairah….. oppppssss!!!

 

 

 kerabu1

Tattada! The greatest kerabu kaki ayam idaman kalbu

 

 
 

Today’s Lesson:

Di dalam kaki ayam banyak mengandung protein yang tardapat pada kulit, otot, tulang dan kolagen. Wah, ada kolagen tuuu….Sape nak awet muda makanlah kaki ayam banyak-banyak, ya heheh! Dan salah satu bahan yang dapat mencegah kerapuhan  tulang selain dari kalsium adalah antigen imunogenik juga terdapat pada kaki ayam. Jadi, jangan sesekali meremehkan kaki ayam walaupun ia bersisik dan tidak berdaging, ok!

 Red rose

 

            Caucincau!

Jumaat, Februari 25, 2011

Awak Sihat?

Assalam,

Tidak terburu-buru itu SABAR

Jika insaf itu SEDAR

Ucap janji itu NAZAR

Belum makan itu terasa LAPAR

Selepas Zuhur itu ASAR

Usaha itu IKHTIAR

Yang baca ni apa KHABAR????

 Smile

 

Hmmm.. curious sebab malam semalam bila jengah rakan-rakan blogger, ramai pulak duk mengadu demam selsema segala. Alahai…simpatinya. Mungkin akibat perubahan cuaca sejak akhir-akhir ni yang kejap panas kejap hujan, kan.

Okaylah, uols percaya tak kalau saya kata  dah hampir 3 tahun saya tak pernah mengalami demam atau selsema. Tak percaya? Betuuuul….tak tipu.  Alhamdulillah….Syukur sangat-sangat atas nikmatNya. Ini bukanlah bermakna saya tak pernah langsung sakit. Pernah juga sekali dulu saya mengalami batuk dan kadang-kadang ada juga sakit kepala sebab tak cukup tidur.  Tapi demam dan selsema memang dah lama tak kena.

Maka, pada hari ini tergerak pula hati saya untuk berkongsi dengan rakan-rakan sekalian  tips yang saya amalkan untuk kekal sihat sepanjang masa.

 

Ladies and gentlemen, dengan ini saya mempersembahkan……hek eleh..

 

redaxon 015

Macam biasa, gambar tak pernah clear… Sad smile

 

basuh kain 071

 

Hahaha… saya tak adalah baca jampi saripah atau amalkan rahsia-rahsia pelik. Selain tidak putus berdoa di akhir solat, saya cuma amalkan mengambil Redoxon Vitamin C Effervescent sebagaimana gambar kat atas tu haaa.

Kita semua tahu Vitamin C boleh diperolehi daripada makanan yang dimakan setiap hari tapi it’s not enough for our bodies. Sebab itu lah saya selalu amalkan mengambil Vitamin C ini setiap hari especially kalau time rasa penat atau kalau hidung asyik terbersin aje, I will immediately take my Redoxon as soon as possible.

Tablet Redoxon Double Action Effervescent adalah kombinasi Vitamin C berkepekatan tinggi dan Zink yang amat penting untuk mengekalkan sistem immunisasi badan serta menggalakkan pertumbuhan sel dan tisu badan yang sihat. Dikatakan tablet jenis effervescent adalah lebih tinggi kadar penyerapannya berbanding tablet biasa.

 

Vitamin C: bekerja dengan sel darah putih untuk mengekalkan sistem immunisasi yang sihat

  • Antioksida yang meneutralkan radikal bebas  
  • Diperlukan dalam diet setiap hari kerana ia tidak dapat disimpan dalam badan untuk jangkamasa yang lama

Zink: juga membantu mengekalkan sistem immunisasi yang sihat

  • Diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit

 

Setiap tablet mengandungi 1000 mg vitamin C. Rasanya sedap dan saya sangat sukakan perisa oren. Since there is no artificial colours, flavours and preservatives in this product, jadi tak perlulah risau akan kesan sampingannya. CUBA TRY TEST!

 

Uols ada tak, tips lain yang boleh dikongsi untuk kekal sihat?  Jom share!

 

Today’s Lesson:

Mencegah itu lebih baik dari merawat.

 

Caucincau!

Selasa, Februari 22, 2011

Sejenak Bersama Saya……

Hari ini anda semua akan disajikan dengan kisah ‘Sejenak Bersama So Shy Lady Membuat Pemeriksaan Mata ’. Ceh, bunyi macam gempak padahal cuma nak update kehidupan saya yang berlaku last weekend aje... hahaha.

Sebenarnya entri hari ini adalah rentetan daripada entri hari itu....

Ingat tak perihal saya terkena sindrom dulu? Tak ingat? Tak ingat tak pe la saya pahammm...heheh. Hari tu kan, saya beria-ia kata nak cuba pati prune Innershine tapi sebenarnya sampai ke la ni saya belum membelinya lagi.

En.HB (bukan HeartBeat) kata better saya pergi buat pemeriksaan mata dululah mungkin power dah naik kot. Ni kes BW tak hengat la ni sampai letih lesu biji mata saya dibuatnya. Tapikan, memang dah dekat 2 tahun dah saya tak pergi check mata lagipun. OMG Ya Tuhan, ye lah baru saya ingat. So hari Sabtu lepas saya pun pergilah ke satu optical shop to check my eyes.

 

   nokiafeb11 081                  

  Ini lah dia kedainya. Wow, ada promotion la. Gambar disnap oleh Along....boleh tahan.

 

nokiafeb11 039

Mula-mula check mata kanan, lepas tu check mata kiri. Hahaha....detailnya explain. Hmmm...dah agak dah. Agak sedih juga sebab power saya zassss.....melonjak naik di papan utama. Patutnya bila usia dah lanjut, power semakin menurun....kata anonymous.

 

 

nokiafeb11 053

Selesai check, maka saya disuruh pula untuk memilih bingkai cermin kesukaan. Alahai, mana satu nak ni? Oh, well, wanita vogue macam saya ini sudah tentulah inginkan yang nampak glam dan sophisticated. Chait! Sape-sape rasa nak muntah, silalah muntah atas riba masing-masing, ya.

 

 nokiafeb11 046 

Kusyuk

 

nokiafeb11 047

Syhhh jangan kacau...Anak-anak pergi main jauh-jauh!

 

nokiafeb11 040

Yang mana satukah idaman qalbu? Isyh, isyh rambang mata pulak dah! Cak klepuk klepuk klepa.......

 

        nokiafeb11 044   

          nokiafeb11 051  

Ok tak, yang ni?

 

Memandangkan ada promosi - mana-mana pelanggan yang menderma kepada Tabung Persatuan Bulan Sabit Merah akan dapat satu lagi spec percuma wah, apalagi....maka saya pun tidak sesekali melepaskan peluang keemasan tersebut. Jadi sekarang saya ada dua specs, 1 untuk window shopping manakala 1 lagi bolehlah saya guna untuk blogwalking heheh......

Ketika sedang sibuk mengisi borang maklumat, rupa-rupanya model-model tetap saya juga sedang sibuk beraksi sesama mereka. Lihat....

 

nokiafeb11 052

Let me teach you how to calculate total cost…

 

    nokiafeb11 084   

Nyanyah si shy shy cat

 

nokiafeb11 059

Along si photographer ni pun sibuk nak menerai jugak!

   

Selepas selesai segala urusan, kami pun baliklah  ke rumah……. hahaha tak ke comel ayat nih?! Macam karangan Along.

Kalau tak selitkan info ini rasanya tak sempurna pulak entry saya hari ini. Eceh...Baiklah, setelah tercampak ke dalam permasalahan mata dan saya pasti antara faktor penyumbang kepada permasalahan ini tak lain tak bukan adalah disebabkan oleh penyakit yang banyak dihidapi oleh ramai penggila komputer di era digital ini iaitu Computer Vision Syndrome. Jadi kini saya akan kongsikan dengan anda semua cara-cara untuk mengelakkan diri daripada jangkitan sindrom tersebut.

Setkan dalam minda masing-masing – blogging, blogging jugak tapi kesihatan anggota badan kita pun nak kena jaga jugak, ya!

-Sebelum terjadi ketegangan pada mata, pastikan keadaan pencahayaan cukup optimal di kawasan kerja kita.

-Breaks are important! Berhentilah beberapa minit setelah 1 jam di depan skrin. Jangan berlama-lama di depan komputer kalau memang kerja terpenting kita sudah selesai. Offkan komputer dan pergi buat kerja lain dahulu. Ingat weh So Shy Lady kalau dah siap kerja jangan ngada-ngada layan Youtube pulak.

-Buat beberapa latihan sederhana pada mata. Latihan ini memerlukan sekurang-kurangnya setengah jam dan kita digalakkan membuatnya secara berterusan.

  • Duduk atau berbaring dengan posisi relaks, gosokkan kedua tapak tangan bersama-sama selama beberapa saat kemudian tutup mata. Letakkan tapak tangan dekat mata tetapi tidak menyentuh mata.
  • Duduk selama sekitar dua minit, kita akan mulai melihat kegelapan yang akan memberikan terapi pada mata.
  • Pejamkan mata selama 3-5 saat kemudian buka kembali selama 3-5 saat. Ulangi langkah ini beberapa kali.

Dan banyak lagi tips-tips penjagaan mata boleh diperolehi dari sini!

 

nokiafeb11 133

Spec baru kiterrr…..ngada-ngada, takde la sophisticated mana ponnnn Smile with tongue out

 

Today’s Lesson:

Mata adalah anggota badan yang yang sangat-sangat bernilai dalam kehidupan. So marilah kita jaga anugerah Ilahi ini baik-baik!

 

 

Caucincau!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...