Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Rabu, Januari 25, 2012

WW : Lepas Cuci Lantai, Jangan Lupa Cari Kayu Api! (Updated)

   tuibpth 007
Bawang Besar dan Bawang Kecil






Update : Perhatian, tajuk di atas sebenarnya tak ada kena-mengena langsung dengan gambar  ha..ha.. harap tiada siapa yang salah sangka ye! Ini bukan kes kena hukum, kena dera atau kena buli. Ini cuma amalan mulia di musim cuti sekolah sahaja. Anak dara tu rajin bebeno menyapu dan mengelap apa yang patut dan si adik di sebelah pulak jadi teman bersembang dia  he..he... 



OKlah,  tajuk dan captionnya di bawah ini mungkin lebih sesuai dan tidak menimbulkan salah faham kot!




  WW : Cinderella


tuibpth 007
"Lekas, Cinderella! Majlis tari-menari  bersama putera raja di istana  dah hampir nak mula!"  Ujar nenek sakti.




Ada-ada aje. Suka hati engkaulah SSL......ngeh3x





Caucincau!

Jumaat, Januari 20, 2012

(Cerita Pekasam) Makan, Main, Beli dan Blah

 

As Salam ladies,

 

Ini cerita hujung minggu lepas. Aikk esok dah hujung minggu, kau baru terhegeh-hegeh nak cerita hujung minggu lepas punya cerita? Ya ampun…. Liat menulis blog punya pasal, maka jadilah ia cerita pekasam. Ya, hari ini anda semua akan dihidangkan dengan pekasam. Woh, sedap banget tuh!

 

Eh, bukan pekasam yang tu lah! Hari ini SSL cuma nak buat tayangan gambar-gambar yang sudah agak lama terperam dalam draf. Terperam sampai jadi pekasam lah sudah. Tapi yang ini dikira paling baru juga, baru 5 hari diperam sebab ada lagi stok pekasam yang lebih lama dari ini tau. Entah bila lah entah akan ditayangkan untuk tatapan umum, bak kata Awie aku pun tak tahuuuuu  T.T

 

Alahai, kerap benar gejala malas berfikir melanda diri. SSL ni sebenarnya ada sedikit leceh punya perangai. Bercakap pasal leceh, marilah kita ikuti cerita pekasam di bawah… eh, tetiba….ayat entah apa-apa ni!

 

Ahad lepas sebaik sahaja mentari tengahari memunculkan diri, secara automatik perut masing-masing pun mula berpancaragam dengan alunan muzik yang berbagai ragam namun masih tetap seragam. Lantas, En. HB yang sangat empati lagi memahami itu pun memandu membawa kami ke jalan yang benar Restoran er…er…. ala lupa la pulak nama restoran ni..Dah banyak kali pergi pun still tak ingat nama, wadehelicopter betul!! See, contoh gejala orang malas berfikir. Nampak tak betapa lecehnya SSL tersebut! Ah, letak nama Restoran Kak Jah lah senang. Hmm.. ye ye sukahati mak bapak belah datuk saudara dia je letakkan nama untuk restoran orang, ceh! …saman karang! Smile with tongue out

 

 

 150120122585

pekasam masak tomyam

 

 

150120122586

kerabu sotong pekasam

 

 

150120122595

pekasam masam manis

 

 

150120122589

kailan ikan pekasam

 

 

150120122591

daging goreng pekasam

 

 

150120122597

jus epal pekasam

 

 

150120122603

….etc (tak dak idea dah nak cipta caption)

 

Biasalah, tuan-tuan dan puan-puan…..dah tajuk pun cerita pekasam, maka begitulah jadinya menu dia. Burp! Alhamdulillah. Sebaik sahaja kenyang perut, kami pun apalagi ofcos lah suka hati. Hahaha..  Selesai menjalani kewajipan makan-makan kami pun menyinggah pula ke padang permainan kanak-kanak yang letaknya cuma beberapa langkah sahaja  dari Restoran Kak Jah (bukan nama restoran sebenar). Lupa pulak nak kira berapa langkah tetapi jaraknya memang agak dekat. Sungguh tidak jauh mana pun. Pendek kata, kedudukan padang itu sangat-sangat berhampiran dengan Restoran Kak Jah (bukan nama restoran sebenar) tersebut. Saje je gatal nak explain perkara yang tak begitu penting.

 

Lantaran cuaca agak panas terik, model-model tetap cuma dibenarkan main buaian sahaja lalu mereka pun akur dalam protes.

 

150120122623

keterujaan yang sungguh menerujakan

 

 

150120122607

kegembiraan yang sungguh menggembirakan

 

 

150120122616

ketampanan yang sungguh mentampankan…erk?!

 

 

150120122613 

gelak tawa tanpa sempadan (ingat resepi je ke tanpa sempadan?)

 

 

 150120122615

hik hik hik

 

 

150120122614

hik hik hik

 

*caption main hentam saja lah labu, sila jangan ambil hati

 

Acara makan-makan sudah. Acara main-main pun sudah. Tidak lama kemudian kami beralih pula ke acara seterusnya iaitu acara berbalas pantun. Eh, gurau ajelah….. Kami ke acara shopping lah pulak he..he..he… Hei, janganlah dengki itukan  tradisi orang perempuan!

 

 

150120122641

 

Ada jualan gudang RORINE

Tempat : Lot 33-B Jalan 5/32A, Off Jalan Kepong Bt.6 1/2 KL

Tarikh : 29/12/11 – 21/1/12

Masa : 10am – 10 pm

 

Orang selalu excited jika dapat tahu ada jualan murah diadakan tidak jauh dari  rumah. Saya pun begitu juga. Tapi bukan  excited secara menyeluruh. Sebahagian darinya berasa agak gusar sebab jumlah duit di dalam tas tangan adalah sangat terhad. Jadi kami ambil keputusan pergi sekadar beli gelas untuk hadiah kahwin anak jiran kami saja. Ingat ye, SSL – beli gelas untuk hadiah saja, tau!

 

 

150120122643 150120122642150120122644 150120122648

 

Cantik dan murah-murah kasut, selipar dan beg tangan RORINE. Diskaun hingga 80% membuatkan diri saya terkasima terkaku sampai dah tak ada hati dah nak beli semua tu ha..ha…terrornya SSL mensaiko diri sendiri  T.T  Setelah berjaya membeli apa yang dihajatkan lalu saya pun sambil pejam mata memblah dari situ. Blah! Blah! Blah cepat!

 

Mahu tengok gelas yang dibeli untuk hadiah kahwin anak jiran saya tu?

 

 

rori 028

berhabuk sikit….. Harganya RM46  RM23 (1 set 6 biji gelas)

 

 

Seperti yang saya uar-uarkan dalam perenggan ke-4 tadi, En. HB saya adalah seorang suami yang sangat empati lagi memahami. Sungguh tidak diduga apabila dengan tidak disangka-sangka beliau telah sanggup menyusahkan poket sendiri untuk belikan 1 set lagi gelas jenis yang sama buat diri saya. Di samping itu, En. HB juga turut bermurah hati membelikan…..

 

 

rori 039

benda alah ni juga….single hot pot set berharga RM270 RM135.

 

 

“Aikk, tadi kata beli hadiah saja, kan?”

“Tak pe….bla…bla…bla…”

 

 

Wah, baiknya En. HB. Terharu betul. Tanpa dapat dikawal, air mata saya terkeluar sebanyak dua titik (tipu sunat je). ..hb uols pun baik juga, kan?! Baiklah, akan saya balas kebaikan beliau itu dengan sebaik-baik balasan he..he.. kemeja, nak?

 

 

Itu saja paparan buat kali ini. Sebelum melabuhkan tirai, ewah bertirai-tirai pulak kau ye…SSL ingin ucapkan Selamat Bercuti untuk semua!

 

 

Caucincau!

Rabu, Januari 18, 2012

WW : Bila Mood Rajinnya Menjelma

 

 

 

 

burhyt 020

Ololo sweetnya…..sape ajar abang masak sedap-sedap neh?!

 

 

 

Caucincau!

Jumaat, Januari 13, 2012

Pernahkah Tertelan Makhluk Ini?

 

As Salam ladies,

 

Hari ini SSL ingin sekali berkongsi secebis ilmu dengan para sahabat sekalian kerana hari ini entry adalah bersifat fakta. Harap semua akan berasa lega sebab mulai  sekarang SSL sedang menimbang untuk mengurangkan sedikit gaya merapu dalam penulisan.  Menurut sumber yang boleh dipercayai, keadaan ini berlaku mungkin sebagai petanda bahawa SSL tersebut bakal mengubah dan mengupgradekan kandungan blog beliau!

 

SSL rasa sudah tibalah masanya untuk beliau berubah. Adalah tidak wajar lagi untuk beliau berkongsi dengan anda kisah-kisah peribadi yang sensasi contohnya seperti  entri Sweet Sewing dan sebagainya  kerana entri sedemikian sungguh kurang menjana minda. SSL ingin jadikan bog ini gedung maklumat yang hanya membincangkan isu-isu secara ilmiah sahaja. Mulai sekarang blog ini akan menjadi blog yang lebih serius.

 

“Blog ilmiah? Ala bosan la macam ni…..SSL, kenapa berlaku macam ni?” Mungkin ada yang tertanya-tanya.

 

“SSL kenapa berlaku macam ni?”

 

“SSL……” Dah, jangan tanya lagi….

 

Ya, benar… saya cuma akan berkongsi isu-isu ilmiah sahaja di blog ini. Bukan senang nak tengok saya menulis gaya ilmiah, bukan? Hanya akan dibuat semasa tak ada modal sahaja…eh…eh terkantoilah pulak. Ha..ha…

 

Oklah malas la nak menipu orang secara keterlaluan. Sebenarnya tengah tak ada modal nak menggoreng dan merapu ni…ha..ha… Kan senang terus terang macam ni. Ya ampun, sungguh tak terpuji menipu orang dalam blog! Smile with tongue out Ah, lastly, merapu jugak. Dasar!

 

Maka tak perlu berselindung lagi. Ye, saya cuma nak berkongsi isu ilmiah sebab saya dah tak ada modal nak menulis ha..ha… Puas duk pikir apa yang nak dikongsikan pada hari ini. Inilah padahnya  bila berangan nak jadi blogger tegar, ada idea ke tak ada idea ke, tetap nak tulis blog walaupun dalam kepala tak ada idea. See, ayat pun dah berbelit-belit!

 

…..jadi, sebelum SSL memandu anda ke jalan yang tidak benar, maka moleklah kiranya kita pergi kepada tajuk di atas tadi. Baiklah, hari ini saya hidangkan anda semua dengan maklumat yang diceduk dari cari.com.my. Harap memberi info berguna kepada kita. Jom layan apa ke benda yang ilmiah bebeno tu…..ngeh3x

 

 

Tahukah anda yang kita selalu termakan atau tertelan sesuatu makhluk secara sedar atau tidak? Kira makhluk ni memang wajib la masuk dalam badan. Disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada. Woow…
Mungkin kalau boleh tengok dengar mata kasar, memang tak sanggup la untuk menelannya. Makhluk ini telah di zoom hingga berpuluh-puluh kali untuk memperlihatkan rupa yang sebenar!

 

1. Bakteria atau kutu debu

Ini merupakan gambar dari bakteria/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Andai kata kita dapat melihat mereka, memang tak tidur malam lah nampak gayanya! Isk3

 


 

2. Bakteria di bulu kucing dan anjing

Ini merupakan imej bakteria yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan makhluk-makhluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope Zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali. Memang menyeramkan! Nampak macam makhluk asing pun ada..haha

 


3. Bakteria di dalam roti

Ini pula adalah imej bakteria yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Cuba bayangkan, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Classic white yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu bakteria ini.Oleh itu, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.

 

4. Larva lalat hijau

Imej di atas adalah imej larva lalat hijau yang diperbesar sehingga 100 kali (100x zoom). Bayangkan bagaimana makhluk ini masuk ke dalam mulut kita?

 

Amacam, agak-agak pernah tertelan tak makhluk nih?Confused smile

 

 

 

Caucincau!

Isnin, Januari 09, 2012

Terima Kasih Daun Keladi

 

As Salam ladies,

 

Blog ni sudah beberapa hari terabai. Malasnya nak menulis. Perasaan malas yang tak mampu ditepis. Tapi kalau tak menulis kang ada pulak yang tercabut nyawa rindu dendam kat SSL pulak nanti kang ngeh3x…….boleh blah!

 

Iye, tengah memaksa diri la ni. Amat jarang sekali saya berblog malam-malam tapi sebab ada cerita yang tak sabar-sabar hendak dikongsikan bersama sampai tak menyempat nak tunggu kedatangan hari esok maka kugagahkan jua menekan butang-butang keyboard di malam yang sunyi tetapi nyaman ini.

 

 

Kisah petang tadi……

 

Petang tadi bosan weh. Saya cuma  habiskan masa bermalas-malasan sahaja di rumah. Sambil bergolek-golekan di atas sofa, sambil layan baca novel. Amboih, macam wanita tak ada komitmen padahal baju dalam bakul bertimbun tak berlipat. Apa nak jadi ambo neh…kwang3x

 

Ketika diri ini sedang asyik-masyuk bergolek-golekan itu tiba-tiba kedengaran ketukan keras di pintu! Ah, tak adalah terkejut mana pun sebab dah  boleh agak dah siapa.

 

Secara automatik kebosanan saya hilang ditelan keterujaan. Ewah ayat … siap bermetafora lagi. Tahu la kau tengah baca novel ha..ha… Saya pun melompat membuka pintu. Eh, takk… saya bergegas capai tudung sambil merapikan wajah yang selekeh di depan cermin buat beberapa saat. Huh, sempat lagi tu… lepas tu baru bukak pintu.

 

Adik poslaju tersengih sambil hulur sebuah bungkusan. Oh yessssss! Perlukah dihuraikan secara detail perasaan saya tatkala itu? Tak perlu kot sebab semua orang pasti tahu perasaan bila dapat hadiah tu macamana, bukan?

 

 

syafm 041

Hoyer! Inilah hadiah fridge magnet pemberian Kak Dinas!

 

 

 

syafm 040 

Biru yang menawan! Bak kata penggila facebook, I like!

 

 

Sungguh terharu. Terima kasih daun keladi, ya. Eh, kenapa berterima kasih kepada daun keladi ….bukan ke Kak Dinas yang bagi? he..he.. Kak Dinas, SSL nak ucap terima kasih banyak-banyak sebab susah payah menghadiahkan hadiah ini buat saya! Terharu betul ni….merembes air mata. Thank you so much, dear. Bertambah lagi FM saya. Yeayyyyy! eh eh terlompat-lompat pulak dia, tadi sedih…. pandainya berlakon…he..he…

 

Caucin….

 

Oh ya sat, sat…….. sebelum berundur, SSL ingin tokok-tambah sedikit cerita entri lepas. Sebenarnya rasa serba-salah pulak bila ada yang tersalah anggap. Terbit sedikit rasa malu tapi pada masa yang sama tak dapat tahan diri untuk ngekek-ngekek ketawa  sorang-sorang bila baca sesetengah komen yang sangka SSL ini terror menjahit. Kahkahkah… Sorilah, buat yang terpedaya SSL nasihatkan janganlah mudah terpedaya, hokeh! Benar, saya pandai menjahit secara berseni …..er..er…. tapi seni herot-berot maksud SSL sebenarnya! T.T

 

 

Caucincau!

Rabu, Januari 04, 2012

WW : Sweet Sewing

 

 

 

 

  mas 007

Semalam baru terhegeh-hegeh jahit lencana secara berseni…… T.T

 

 

 

Caucincau!

Selasa, Januari 03, 2012

Murah Betul

 

As Salam ladies, HNY!

 

Seruan membeli-belah datang bertalu-talu. Kali ini seruannya datang dari post ajumohit. Jadi, mula-mula mari salahkan ajumohit….. ngeh3x! Nak salahkan orang aje tahu….Smile with tongue out

 

Rasanya baru je beberapa minggu lepas kerja memborong pakaian anak-anak telah saya kerjakan di Sogo namun kali ini saya digoda pula dengan tawaran hebat Hytex Warehouse Year End Sale!  Lets Shop Til You Drop, bebeh!!!! Oh, tidakkkkkk!

 

Ahad lepas, bersandarkan sedikit maklumat dari post aju maka kami akhirnya sampai jua ke sini….. Thanx aju!

 

Family Dec2011 169

 

Lokasi  : Hytex Garments Sdn Bhd, Lot 11 & 12 Taman Ehsan, Jalan E1/1, Kawasan Perindustrian Taman Ehsan, Kepong. (www.hytex.com.my)

Baby and kids items :  Tenderly, Disney, Looney Tunes, Winnie the Pooh and Issue

Adults items : Disney, Puma

 

 

Family Dec2011 161

 

Tanpa menghiraukan suhu gudang yang membahang, masing-masing menggelupur berebut memilih jenama kesukaan. Barangan murah menjadikan aktiviti membeli-belah lebih puas dan kebestannya sungguh tidak terperi.

 

 

Family Dec2011 164 Wajah comot kusut masai bermandikan peluh

 

Setelah hampir sejam setengah  duk tenggelam dalam keasyikan  tiba-tiba saya tersentak lantas tersedar yang diri ini hampir menuju ke ambang muflis. Tiap-tiap minggu kau shopping!! Apa nak jadi neh…. Lalu, dengan perasaan insaf kami pun pulanglah ke pangkal jalan.  Sebaik sahaja selesai membayar, saya tahan saja perasaan paling suci ini ketika melintasi longgokan jeans Disney yang  sungguh murah harganya. Terlalu murah, terlalu! *Pejam mata, ingat Allah*

 

 

Family Dec2011 166 Kanak-kanak di pangkal jalan…

 

 

Sewaktu mahu pulang, model-model tetap mula merengek akibat dahaga di tekak yang sangat kronik lantas kami singgah sebentar ke Restoran Odin. Dan dengan berbekalkan wang yang masih berbaki sedikit, kami  juga mengorder makan tengahari.

 

Family Dec2011 186 Tak nak makan! Jangan membazir, nak. Kita dah miskin ni……

 

 

Family Dec2011 185Air, air….mana air?

 

 

Baiklah, inilah baju basahan yang telah berjaya dibawa pulang :-

 

burhyt 064 

Baju    : RM49.90 setiap satu RM5

Seluar : RM69.90 RM10 & RM8

 

 

burhyt 067 

Baju T : RM49.90 – RM65.00 RM3 – RM5

 

 

burhyt 077

Seluar Trek : RM69.90 setiap satu  RM12

Seluar pendek : RM3

 

 

Murah, kan?  Open-mouthed smileRolling on the floor laughingWinking smile

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...