Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Jumaat, Februari 17, 2012

Mencerdaskan Otak

 

As Salam ladies,

 

Eeee pelupa betul saya semalam. En. HB call dari ofis minta sms kan nombor akaun pinjaman rumah kami kepadanya sebelum pukul 4 petang. Punyalah leka dan lalai, langsung saya tak ingat. Haduh, tak tahulah sekarang ni kenapa mudah betul lupa. Terkena gejala tekanan otakkah? Hurmmm rasanya tidak. Otak saya relax aje memanjang. Tu ah….. mungkin sebab terlebih makan semut api cicah coklat kot…..

 

Ada sape-sape mempunyai masalah macam saya tak? Pernah tak kekadang kan korang rasa cam otak tu kurang cerdas, pelupa sangat-sangat. Contohnya terlupa letak kunci kat mana, lupa password sendiri, nak keluar rumah tiba-tiba lupa pakai tudung,  ralit mengadap lappy langsung lupa nak tutup api dapur, pergi Jusco mahu beli sos sampai sana dah tak ingat lalu terbeli lipstik, eh eh? Sekadar contoh sajelah, kan. Pernah tak mengalami situasi macam tu? Nak kata Alzhiemer, rasanya usia ni belumlah terlalu tua. Isyyhhh.. Ya Allah, minta dijauhkan. Sedih I tell you.

 

 

lupa      lupa 

lupa      lupa

 

Buat mereka yang senasib, maka jangan tunggu lagi. Marilah kita bertindak!

 

So, kejap tadi sajalah kan saya google  TIPS TERBAIK BAGAIMANA UNTUK MENCERDASKAN OTAK. Meh saya kongsikan beberapa tips tersebut yang diceduk dari pelbagai sumber  dengan korang :-

 

  • Kurangkan melihat perkara-perkara yang lagha/maksiat. Setiap kali melihat maksiat, seperti melihat aurat manusia setiap kali itu ingatan makin lemah.

 

  • Jangan makan makanan yang haram/shubhah. Juga merupakan salah satu cabaran kepada seorang pentahfiz al Quran. Setiap kali terlihat maksiat, makin susah dia nak hafal al Quran.

 

  • Sediakan satu buku kecil & pensel so kena jot down apa benda yang perlu diingat. Bila lupa boleh refer balik.

 

  • Makan supplement yang boleh menguatkan daya ingatan - Siberian Ginseng & Ginkgo Biloba.

 

  • Setiap pagi makan 7 biji kismis, tak pun kurma dan minum madu.

 

  • Ada beberapa jenis makanan dan minuman yang menjadi pelincir otak agar dapat bekerja lebih baik seperti kopi, susu, kacang-kacangan, biji labu, brokoli dan buah-buahan seperti anggur, epal, blueberry, pear dan peach.

 

  • Makanan laut seperti tiram mampu meningkatkan konsentrasi  manakala ikan tuna mempunyai kandungan DHA atau omega-3 yang tinggi serta mampu mendorong tubuh untuk membentuk lebih banyak sel-sel otak.

 

  • Bagi yang tidak bermasalah dengan kolestrol dan jantung disyorkan untuk mengambil telur 2 butir sehari.

 

  • Baca lah selawat dan zikir banyak-banyak. Baca Ya Rahman-100X selepas sembahyang fardhu, & Ya Hakim - 300X setiap hari.

 

  • Kalau tua nanti tak nak nyanyuk banyakkan baca al-Quran di masa muda. Carilah dalam setiap masa renggang baca satu lembar pun jadilah. Insya-Allah…  jangan sampai terlebih 3 hari tak baca. Banyakkan pandang al Quran.(side note: kepada sesiapa yang tak tahu, memandang al Quran pun dah dapat pahala.)

 

Jom kita pakat-pakat amalkan.

 

 

Caucincau!

20 ulasan:

Nazayiena berkata...

TQ sharing,Samalah kita SSL,Nurul pun selalu jadi pelupa mungkin dah meningkatnya usia nie....

cheqna berkata...

semut api cicah coklat???
hahahahaha

mak encik | SZ berkata...

wahhh baru ku tahu memandang AQ pun dapat pahala ye kak...

psst: tahniaaahhhh tekaaannnnnmu toyota prius sangat tepatttt!

KhaiRin : anies berkata...

buat kiraan matematik..yg simple2 je..kalu x hafal sifir...

ajumohit berkata...

terima kasih atas perkongsian ini SSL, mmg biasa dah lupe ni, sebab tu klu smpi je opis siap tulis list keje apa nak buat hari tu, klu tak sure terlupe hehhehe,

SSL boleh tak buang word verification tu, agak susah untuk menaip perkataan itu SSL hehehe..kang lupe kang, jgn lupe buang tau hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

saya suka petua yg jangan lupa baca quran .. tak boleh lebih 3 hari..mm ok akan diamaalkan

Ati Masrif berkata...

thanks SSL..

memang sokmo lupa maybe
dah banyak putus urat kot..hehe

selalu buat reminder kat hp je :)

ieda berkata...

ya allah kak ..
saya angkat tangan tinggi2 ekekek sbb saya memang kuat lupee huhu
akak tahu , saya tertinggal solat zuhur sbb sebuk sgt dgn macam2 hal di opisss huhuh macam nak nangis bila ingat masa dah asar huhuhu

Acik Erna berkata...

asslam SSL..terima kasih..
alhamdulillah diusia acik sekarang masih belum teruk lagi pelupanya..

Dinas Aldi berkata...

Akak pun selalu lupa. Mungkin sebab banyak makan painkiller masa memuda dulu akibat migrain. Sekarang ni migrain dah jarang kena tapi tu la..err, akak cakap apa tadi? Kihkihkih..

LYAfrina berkata...

pkongsian y bgus sekali..

MULAN berkata...

saya buat reminder tapi hubby marah.. dia kata tak gunakan otak sepenuhnya.. tapi dah umor sayup2 ni, memang banyak terrrrr-lupa..

Nadiah Sidek berkata...

nadiah pun selalu lupa sekarang ni. huhu..

L berkata...

huhu,, kena amalkan selalu.=)

Jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) berkata...

tgu entry baru ne..

Fabulous Me berkata...

Eh bagus nye share this info. Tq :)

anisalya berkata...

biasa jugak. memang kena cerdaskan semula otak yang pelupa ni kan...

MaryaYusof berkata...

Saya pun selalu juga kena penyakit lupa ni... byk sgt virus kat otak kot...hehehe... Al-Quran is the best remedy :)

Puan Kutu berkata...

bagus tips nie untuk orang2 pelupa macam sy.hehe..

Tanpa Nama berkata...

masalah lupe sy lg teruk kot....kadang2 org citer satu perkara pada sy...esok nyer bila org len bertanya, sy buleh tak ingat butir2 kata si pencerita semalam...kadang2 tersasul mende yg tak betul... susah sngt nak ingat apa yg kuar dari mulut org... Ya Allah....tolong la hamba mu ni....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...