Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Februari 23, 2012

Fasa Berjimat-Cermat

 

 

“Hello, abang ada kat Jejantas Sg. Buloh ni…singgah solat jap. Malam ni kita makan KFC nak?

“Oloh tak payahlah…”

“Kenapa?”

“Kita kan tengah dalam phase berjimat-cermat, dah lupa?”

“Habis nak makan apa malam ni?”

“Ibu dah masaklah!”

“Oh ye ke? Masak apa?”

“Masak nasi tapi lauknya cincai-cincai je – ayam masak kurma, ikan goreng, acar kubis dan sambal belacan. Kita kan kena berjimat-cermat, dah lupa?”

“Oklah. Molek juga tu. Kejap lagi sampai!”

 

Sikit-sikit jimat-cermat, sikit-sikit jimat cermat? Sebab apalah agaknya tu ye? …...Winking smile

 

Bersyukurlah apabila isteri tersebut seorang yang berjimat cermat, bijak menguruskan wang, bersederhana serta tidak meminta berlebih-lebihan…. Tazkirah hari Khamis.

 

Eceh! Sengaja letak tazkirah agar kedengaran lebih solehah walhal macam tak de sangkut-paut pun tazkirah tu dengan motif sebenar SSL berjimat-cermat ni. Ya, adik-adik dan kakak-kakak sekalian, maka janganlah cepat terkagum hokeh sebab realitinya diri ini bukanlah berciri isteri sehebat itu, errrr..maksud saya belum lagi. Namun, esok lusa siapalah tahu, bukan. Doa-doakanlah, ye. Aminnn…

 

 

 

200120122662 

 

Nak masuk rumah baru memang costly. Bikin kami tak mampu nak  makan sedap-sedap lagi dah sebab harus berjimat-cermat. Ya, kala ini kami betul-betul tengah mengikat perut hingga perut pun dah merajuk dan bersedih. Argggggghhhh! Boleh ramping pinggangku macam niiiii…..

 

 

Caucincau!

33 ulasan:

mzhany berkata...

kak d...beshnya lauk cincai cincai, kalau lauk bersungguh taktahula camne kan. serius rumah tu sgt cantik design nya...cantikkk kat mana ni

cheqna berkata...

lauk cincai2 pun membuka selera tu..
=)

Nazayiena berkata...

Lauk yg SSL masak cincai2 tu pun dah sedap.....
Nurul pun sama lps dah start potong rumah nie kena berjimat habis-habisan......

saniah berkata...

Cantiknya rmh...tahniah dh dpt huni rmh sndr...rmh yg cntik plk tu...:) rmhku syurga ku...btl ayat tu...akak bru 6 bln msuk rmh sndr..seronok sgt sampai mls nk kluar rmh..hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

cantek nyer umah tue
mmg masuk umah baru pakai duit yg bukan sket kena buat start from yg kecil sampai la benda besar semua kena setel...8k kena ada la sis...

whitecappuccino berkata...

ohh..nak masuk rumah baru ker..masak cincai pun sedap!

mak encik | SZ berkata...

hihihihii...
masa ni mmg cam air la RM mengalir kak...
tambah tu sikit tambah ni sikit..sikit je pun makan riban...

psst: nnt akak roger2 tau klu dtg sini...ada no phone sy tak? ;)

Kamalia berkata...

Bagusnya kak..takpe,walaupun ade tujuan lain betjimat cetmat tu tapi bagi saya akk tetap sorang isteri yg solehah..
Cantik rumah baru akk tu.:))

ieda berkata...

alhamdulillah ...
syukur memang di tuntut utk berjimat cermat kan kak :)

cantik nyeeeeeeeeeeee umah baru akak ! .. ;)

munna berkata...

lauk cincai ke tu...nampak mcm best je menu tu... cantik rumah baru akak... bila lah munna nak ada rumah sendiri pula

m.u.l.a.n berkata...

kat sini tak banyak pilihan.. so weekdays memang kena masak (alhamdulillah selamat $$).. jugak kefala ni takleh kena msg, nanti fening tergolek2..

ps: kita tuo sikit je.. hehehe.. tapi otak dah slightly cracked..

cantik rumah tu..

kakcik berkata...

Banyak juga lauknya tu. Itu bukan masak cincai2 namanya.

Alhamdulillah, berkat jimat cermat pastinya rumahtangga lebih bahagia (tambah pula masuk rumah baru). :)

Cho Zila berkata...

benda yang baik eloklah diamalkan.. harap akakpun dapat mengamalkan...

Acik Erna berkata...

Assalam SSL...berbaloi berjimat cermat kalau dapa rumah secantik gambar tu.

anisalya berkata...

masakan isteri la yang terbaik. husben la kata sebab dia jarang dapat makan apa yang saya masaka sbb duduk jauh. huhuhu...

Hanis Azla berkata...

wah bestnya nak masuk rumah baru.. takpelah klu kena berjimat cermat sikit pun.. sbb masuk rumah baru bukan takat seribu dua ribu.. mahunya berbelas dan berpuluh ribu nak guna duit kan..

kay_are berkata...

lauk cincai2 pun macam dah cukup mewah je kak.. cane kalau lauk tak cincai ye.. =)

Aidah berkata...

Tak pe, bersusah2 dahulu kan. Akak dulu pernah tinggal ubi kentang 3 biji dan telur 2 biji je kat dapur. Akak hiris2 kentang dan goreng ngan telur makan 2 beranak dgn anak. Rasa nak nangis tapi syukur jugak masih ada rezeki nak kenyangkan perut. Sekarang ni akak masih dalam fasa jimat cermat jugak dik maklumlah akak tak keje, harap suami saja.

Dinas Aldi berkata...

Cantik rumah tu! Syukur alhamdulillah, tumpang seronok nih!

Puan Kutu berkata...

cantik rumah tu..

boleh masak ayam masak kurma,ikan gorng,sayur kubis n sambal belacan tu Alhamdulillah..

klu sy istilah berjimat cermat tu makan ikan kering je.haha..

KhaiRin : anies berkata...

kak, yg penting jgn smpi jatuh skt tu yg bahaya

LYAfrina berkata...

wowww.. rumah baru?? tahniah..cantik sgt.. modern design kan...

~ yus ~ berkata...

nak masuk rumah baru mmg banyak duit yang akan keluar. Yus ingat dulu masa kami nak masuk rumah baru, bukan seribu dua yg kuar, harga grill rumah je dah cecah 6ribu....huhu. Wiring, renovate sikit, cat baru....faham kenapa akak kena ikat perut.

Tp kan kak, masak cincai2 akak tu dah kira sedap bg yus...huhu.

Lepas ni InsyaAllah, bila dah stabil semula, leh enjoy makan kat luar...hehe

Ati Masrif berkata...

salam SSL,

shantek umah! kat mana tu...?

kalau nak masuk rumah baru ni
mmg berkorban dan terkorban apa saja
tapi berbaloiiiiii :P

eMMe berkata...

tahniah dah dpt umah baru...
cantik menarik tetarik
murah rezeki kamu Sis..
hope dpt gak rezeki umah juga..

Mama Qaireen berkata...

cantiknye umah baru akak ni..area mane...

suri solehah berkata...

cantik umah..suka warnanya

Deru Ombak berkata...

Wah, cantik rumah baru.

* lauk cincai ke tuh..? Menu lengkap tuh.. :)

Eye_nee berkata...

gitu punye lauk mu kate cincai..kalau akk tu dah cukup mabeles dah sis...cantik umah kamu sis...

zara zaman berkata...

Wah... lauk cincai saya ikan bilis ngan telur je...hahaha

Nanti berjiran la kite ye...

mama aini berkata...

ehem cantik rumah baru SSL..susah dulu,senang kemudian..ikat perut blh buat kita slim..he2x..

Kabutar Diesel berkata...

Pehhh comel sungguh rumah..tak sabar kami nak pi rasa umah baru SSL..bila nak masuk rumah habaq mai la kat kami

Sha berkata...

ohoi kurma tu my fav meals tau..huuuu, mesti u masak sedap kan? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...