Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Jumaat, Januari 20, 2012

(Cerita Pekasam) Makan, Main, Beli dan Blah

 

As Salam ladies,

 

Ini cerita hujung minggu lepas. Aikk esok dah hujung minggu, kau baru terhegeh-hegeh nak cerita hujung minggu lepas punya cerita? Ya ampun…. Liat menulis blog punya pasal, maka jadilah ia cerita pekasam. Ya, hari ini anda semua akan dihidangkan dengan pekasam. Woh, sedap banget tuh!

 

Eh, bukan pekasam yang tu lah! Hari ini SSL cuma nak buat tayangan gambar-gambar yang sudah agak lama terperam dalam draf. Terperam sampai jadi pekasam lah sudah. Tapi yang ini dikira paling baru juga, baru 5 hari diperam sebab ada lagi stok pekasam yang lebih lama dari ini tau. Entah bila lah entah akan ditayangkan untuk tatapan umum, bak kata Awie aku pun tak tahuuuuu  T.T

 

Alahai, kerap benar gejala malas berfikir melanda diri. SSL ni sebenarnya ada sedikit leceh punya perangai. Bercakap pasal leceh, marilah kita ikuti cerita pekasam di bawah… eh, tetiba….ayat entah apa-apa ni!

 

Ahad lepas sebaik sahaja mentari tengahari memunculkan diri, secara automatik perut masing-masing pun mula berpancaragam dengan alunan muzik yang berbagai ragam namun masih tetap seragam. Lantas, En. HB yang sangat empati lagi memahami itu pun memandu membawa kami ke jalan yang benar Restoran er…er…. ala lupa la pulak nama restoran ni..Dah banyak kali pergi pun still tak ingat nama, wadehelicopter betul!! See, contoh gejala orang malas berfikir. Nampak tak betapa lecehnya SSL tersebut! Ah, letak nama Restoran Kak Jah lah senang. Hmm.. ye ye sukahati mak bapak belah datuk saudara dia je letakkan nama untuk restoran orang, ceh! …saman karang! Smile with tongue out

 

 

 150120122585

pekasam masak tomyam

 

 

150120122586

kerabu sotong pekasam

 

 

150120122595

pekasam masam manis

 

 

150120122589

kailan ikan pekasam

 

 

150120122591

daging goreng pekasam

 

 

150120122597

jus epal pekasam

 

 

150120122603

….etc (tak dak idea dah nak cipta caption)

 

Biasalah, tuan-tuan dan puan-puan…..dah tajuk pun cerita pekasam, maka begitulah jadinya menu dia. Burp! Alhamdulillah. Sebaik sahaja kenyang perut, kami pun apalagi ofcos lah suka hati. Hahaha..  Selesai menjalani kewajipan makan-makan kami pun menyinggah pula ke padang permainan kanak-kanak yang letaknya cuma beberapa langkah sahaja  dari Restoran Kak Jah (bukan nama restoran sebenar). Lupa pulak nak kira berapa langkah tetapi jaraknya memang agak dekat. Sungguh tidak jauh mana pun. Pendek kata, kedudukan padang itu sangat-sangat berhampiran dengan Restoran Kak Jah (bukan nama restoran sebenar) tersebut. Saje je gatal nak explain perkara yang tak begitu penting.

 

Lantaran cuaca agak panas terik, model-model tetap cuma dibenarkan main buaian sahaja lalu mereka pun akur dalam protes.

 

150120122623

keterujaan yang sungguh menerujakan

 

 

150120122607

kegembiraan yang sungguh menggembirakan

 

 

150120122616

ketampanan yang sungguh mentampankan…erk?!

 

 

150120122613 

gelak tawa tanpa sempadan (ingat resepi je ke tanpa sempadan?)

 

 

 150120122615

hik hik hik

 

 

150120122614

hik hik hik

 

*caption main hentam saja lah labu, sila jangan ambil hati

 

Acara makan-makan sudah. Acara main-main pun sudah. Tidak lama kemudian kami beralih pula ke acara seterusnya iaitu acara berbalas pantun. Eh, gurau ajelah….. Kami ke acara shopping lah pulak he..he..he… Hei, janganlah dengki itukan  tradisi orang perempuan!

 

 

150120122641

 

Ada jualan gudang RORINE

Tempat : Lot 33-B Jalan 5/32A, Off Jalan Kepong Bt.6 1/2 KL

Tarikh : 29/12/11 – 21/1/12

Masa : 10am – 10 pm

 

Orang selalu excited jika dapat tahu ada jualan murah diadakan tidak jauh dari  rumah. Saya pun begitu juga. Tapi bukan  excited secara menyeluruh. Sebahagian darinya berasa agak gusar sebab jumlah duit di dalam tas tangan adalah sangat terhad. Jadi kami ambil keputusan pergi sekadar beli gelas untuk hadiah kahwin anak jiran kami saja. Ingat ye, SSL – beli gelas untuk hadiah saja, tau!

 

 

150120122643 150120122642150120122644 150120122648

 

Cantik dan murah-murah kasut, selipar dan beg tangan RORINE. Diskaun hingga 80% membuatkan diri saya terkasima terkaku sampai dah tak ada hati dah nak beli semua tu ha..ha…terrornya SSL mensaiko diri sendiri  T.T  Setelah berjaya membeli apa yang dihajatkan lalu saya pun sambil pejam mata memblah dari situ. Blah! Blah! Blah cepat!

 

Mahu tengok gelas yang dibeli untuk hadiah kahwin anak jiran saya tu?

 

 

rori 028

berhabuk sikit….. Harganya RM46  RM23 (1 set 6 biji gelas)

 

 

Seperti yang saya uar-uarkan dalam perenggan ke-4 tadi, En. HB saya adalah seorang suami yang sangat empati lagi memahami. Sungguh tidak diduga apabila dengan tidak disangka-sangka beliau telah sanggup menyusahkan poket sendiri untuk belikan 1 set lagi gelas jenis yang sama buat diri saya. Di samping itu, En. HB juga turut bermurah hati membelikan…..

 

 

rori 039

benda alah ni juga….single hot pot set berharga RM270 RM135.

 

 

“Aikk, tadi kata beli hadiah saja, kan?”

“Tak pe….bla…bla…bla…”

 

 

Wah, baiknya En. HB. Terharu betul. Tanpa dapat dikawal, air mata saya terkeluar sebanyak dua titik (tipu sunat je). ..hb uols pun baik juga, kan?! Baiklah, akan saya balas kebaikan beliau itu dengan sebaik-baik balasan he..he.. kemeja, nak?

 

 

Itu saja paparan buat kali ini. Sebelum melabuhkan tirai, ewah bertirai-tirai pulak kau ye…SSL ingin ucapkan Selamat Bercuti untuk semua!

 

 

Caucincau!

28 ulasan:

kasihibu berkata...

memula tadi ingatkan menu menu tu di tambah pekasam, tiba tang iar ada gak pekasam
ciss...cis...terkena di pagi morning nih ;p

Nazayiena berkata...

Semuanya menu pekasam ye kak,wah baiknya hb siap beli gelas ngan single hot pot sekali,boleh ye kak menahan diri tgk hbag dan kasut tu.....

KhaiRin - anies berkata...

kerabu sotong tu...perrghhhhhh meleleh da kt PC ni

~izan~ berkata...

menu2 pekasam akak tu semua menarik. minggu lps takde la pekasam sgt kak,izan yg tahun lps pun update lg ngehngehngeh.

hot pot set tu menawan kalbu la kak =)

Kamalia berkata...

ekeke..tergelak baca caption gambars tu sume..ingatkan wujudla daging goreng pekasam..
selamat bercuti kak.;p

eMMe berkata...

Kak SSL, kalo betul2 pekasam lagikkk sedap, sebab cite lame jadik pekasam la yea, hehehe~ ade2 je Kak SSL ni..janji UPDATE!! Heeee walaupun pekasam, sedap jugakk... slmt bercuti CNY!!!

Deru Ombak berkata...

Salam SSL...

meriah nye makanan yang terhidang.. abes sume jadik pakasam ye.. eheh!

Aidah berkata...

Eh, akak dahlamaaaa tak makan ikan pekasam goreng cili api. Sedaaaap. Sama sedap ngan ending citer SSL hari ni. Happy endinglah tu kan. Hehehe. Akak nak balik kampung esok. Yeay, yeay!

munna berkata...

PEKASAM PUN TAPI BEST KAK... MENU2 PEKASAM TU BUAT MUNNA LAPAR JE....

Mama Qaireen berkata...

sedapnye menu2 akak post kn...hehe...terliur tgk...lama dh x singgah sini

ieda berkata...

aduhhh akakkkk
semua pekasam nie
buat saya x senang duduk kak wehhh huhuhu

Eye_nee berkata...

beb cantiklah hot pot set tu...rege dia pun ok...pekasam2 kat atas tu pun semua nampak ok sahaja..pendek kata...sukmo ok.....

Hanis Azla berkata...

enak sungguh pekasam di sini.. klu di jual tentunya lebih laku dari pekasam di restoran kak jah.. wakaka.. he..he.. selamat bercuti untuk akak juga.. hot pot set tu bikin i jeles u..

AzeedA berkata...

wahai puan gadis sangat pemalu,
sesekali masuk sini, tapi tiap2 kali misti ade yg menggeletek atiku!
tahniah kerna berjaye menjadi pemalu yg pelawak!

mamaNoriz berkata...

bukan calang2 pekasam ni, uat org terliur jek!

kerabu sotong tu besar2 ye sotong tu, selalu tgok dipotong halus...

leh palk tersangkut gambo rorine...huhu, dah mkn shopping lak...

jeles!

mzhany berkata...

kerabu sotong itu sgt menarik ooo, terliu lak tengok

Dinas Aldi berkata...

Entri ini sangat penuh dengan pekasam, hehe

mama aini berkata...

ehemnya suka pesakam ya?..bestnya shopping kat rorine tu..bertuah dpt somi yg faham citarasa wife kesayangan dia..he2x..

whitecappuccino berkata...

Wah! banayk nyer pekasam heeh..sakan shopping tu !!

Puan Kutu berkata...

wah dasyat tu shopping..makan pun perkasam,mmg dasyat..hehe..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

menggoda sungguh tgk makanan tu semua..
terus lapar suda ni.. ;)

Akak..nnt lily buat tutorial churp2 tu ye..2 hari ni tak online..Qis kurang sihat..maaf labmat ye kak.. ^_^

Acik Erna berkata...

SSL..bahagianya dapat hadiah ..
kena gunakan sepenuhnya tu..masak dengan kasih sayang dan hidangkan guna apa yang dibeli dengan kasih sayang..betul tak..

MaryaYusof berkata...

Salam SSL,
Wah mkn besar ye... dah lah tgh2 mlm ni terus perut jd lapor...
Rorine tu bkn ade jual dlm magazine ke? Ala2 mcm avon... pernah kwn tunjuk dlu... boleh thn jugak brg2 nye...tak sangka ade pulak jualan gudang... mesti rambang mata kan...hehehe

Pia berkata...

"alamak bestnya SSL dpt hadiah dr asben...kalau akak pun sukaaaaa sgt2...set tu kalau nak buat makan2 rumah terbuka ka,kan ker senang kan..."

Totie@Tomy berkata...

biasa kalau nak beli product rorine saya mesti ke chow kit..

Totie@Tomy berkata...

biasa kalau saya nak beli product rorine saya mesti pi chow kit

~ yus ~ berkata...

akak ni macam2 tau. Semua menu nak letak pekasam...hihi

wah dapat hadiah dari hubby, best tu...:)

Kakzakie berkata...

Perkakas dah dibelikan tinggal tunggu masa digunakan sepenuhnya utk masakan dihidang SSL. Jangan tak tahu hubby dah beli tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...