Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Isnin, Mei 30, 2011

Jangan Kutuk, Jangan Hina dan Jangan Benci Daku

 

Hai, salam semua!

 

Hari ini saya terpanggil untuk menjawab pertanyaan dari seorang adik blogger manis  bernama Yua yang diajukan dalam entri terdahulu saya tempohari. Hi, Yua! Winking smile

Soalan yang diajukan itu tak lah susah mana pun tapi kalau ditanya pada Dato’ Siti Nurhaliza rasanya Dato’ Siti pun tak reti nak jawab nih…. hihiiiii.

Soalan Yua berbunyi, ”Akak ni orang Terengganu ke?”

See, kan dah kata dah…. Dato’ Siti pasti tak leh jawab punya soklan killer nih!! Hihiiiii….jangan marah, ya Tok Ti….guwau je!

Disebabkan saya ni seorang yang pintar brilian di samping tak mahu Yua berfikir panjang-panjang atau termenung seharian memikirkan jawapannya maka biarlah saya memberi jawapan dan jelaskan duduk perkara yang sebenar.

“Dik, biarlah akak berterus-terang di sini, sebenarnya akak bukanlah orang Terengganu sebagaimana yang disangkakan!”

“Apa?!!! LightningLightningLightning Bukan orang Terengganu? Surprised smile  Maka Yuapun  terkejutlah konon-kononnya laaa kan mendengar pengakuan saya itu. Mujur dia tak pengsan.

“Ya, tekaan adik tu tak tepat sama sekali, akak minta maaf….. namun janganlah rasa kecewa, ya. Cuba teka soalan lain yang lebih senang lagi lain kali, OK seperti betul ke akak ni seorang perempuan, ehhh?!”

“Baiklah untuk tidak menghampakan Yua dan beberapa orang blogger lain yang pernah mengajukan soalan lebih kurang sama, maka di sini biarlah saya bagitau…..sebenarnya saya ni berasal dari sebuah negeri yang sangat masyhur dengan tagline ‘Gomo Klate gomo’, ewahhhh!”

Ya, dengar sini baik-baik ya wahai  penduduk Malaysia sekalian, ni ambo nok ghoyak….

Ambo ni sebenarnyo ore Pasir Mas, Klate!

*

*

*

*

*

*

*

*

Diulangi, ore Pasir Mas!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

ngehngehngeh

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

ngehngehngeh

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

TAHUKAH ANDA?

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

image

Bila disebut saja gadis* Pasir Mas, ramai pemuda terbayangkan seorang gadis Melayu yang memiliki raut wajah ayu dan jelita, sama seperti gadis zaman bangsawan.

Paling ketara, gadis Pasir Mas memiliki wajah Melayu yang mampu menggoda lelaki tanpa perlu disolek. Selain itu kulit mereka, terutama di tangan, kelihatan lembut dan gebu seperti bayi.

Ada penduduk mendakwa wanita dari Pasir Mas mempunyai hubung kait dengan puteri dongeng Kelantan, Puteri Sa’adong yang dikatakan memiliki wajah cantik dan ayu.

Ada juga mendakwa kecantikan kulit gadis Pasir Mas diwarisi daripada nenek moyang mereka yang berasal dari Selatan Thailand dan berhijrah ke daerah ini sejak puluhan tahun lalu.

Nenek moyang mereka dikatakan mengamalkan makan beras pulut setiap hari, selain mandi menggunakan air basuhan beras bagi mengekalkan ketegangan kulit supaya sentiasa kelihatan menarik dan gebu.

Ada juga yang memakan buah-buahan seperti tomato setiap pagi serta meminum air suam bagi mengekalkan kecantikan kulit badan.

Antara kampung di Pasir Mas yang didakwa tersohor kerana mempunyai ramai gadis cantik ialah Kampung Seberang Pasir Mas, Kampung Betong, Kampung Aur Duri, Kampung Bunut Susu, Kampung Slow Machang dan Kubang Bemban.

 

Sumber: Harian Kosmo

 

Today’s Lesson

Jangan kutuk, jangan hina dan jangan benci orang perasan, OK!!!! Ngehngehngeh…… *Eh, hello makcik………..ni nak tanya makcik ni kategori gadis lagi kah? Huh, boleh fengsan layan kegedikan makcik blog ni, kan!  Hadoi, sabar je la semua, ya!

 

 

Caucincau!

Jumaat, Mei 27, 2011

Petang Yang Nyaman

 

Salam Jumaat semua! Open-mouthed smile

 

Petang ini sungguh nyaman sekali setelah pagi tadi bumi KL basah dilanda hujan plus kilat petir guruh segala. Maka sebab petang ini nyamanlah maka ia harus dirai dengan sesi minum petang yang special. Tangan ligat menggagau biskut kraker Jacobs dalam tin. Huk aloh….dah habis? Laaa... nak cicah milo dengan apa ni?

 

Oh ye…sebelum tu nak bagitau. Mungkin ramai yang tertanya-tanya kan kenapa la agak lama saya menghilang. Oh plizlah tolong jangan buat apa-apa spekulasi OK! Ai tak rela tau.… gelenya. Wei sumpah ada yang jeluak baca statement tuh…..  Ya, sebenarnya saya tak ke mana-mana pun. Agak lambat update blog akibat tuntutan masa. Dalam 2 minggu ini masa banyak dihabiskan bersama anak-anak sendiri dan juga anak-anak didik membantu mereka buat persediaan untuk peperiksaan and yesssss, semalam adalah hari terakhir mereka jadi kini dapatlah saya kembali berblog dengan perasaan penuh gumbira. Yeaaahhh mari melompat ke langit!

 

OK dah dah la melompat tu makcik oi, malu anak-anak nengok.... sambung balik cerita tentang petang yang nyaman tadi. Yelah baiklah. Lagi sekali tepuk-tepuk perut banyak kali. Macam ada bunyi. Bunyi dikir barat timur utara dan selatan.

 

“Isyh apa nak makan petang ni? Tanya saya pada model-model tetap. Masing-masing nampak gelisah. Sejenak kami diam bertafakur.

 

Jenguk peti ais. Nampak ada lagi lebihan fishball dan fishcake semalam.“Jomlah buat bebola nasi berinti istimewa.“ Putus saya akhirnya sambil dipersetujui oleh seluruh warga KL sekalian mereka.  Apalagi, jom masak jom.

 

Rasa semangat pulak nak share resepi mudah bebola nasi berinti istimewa ni dengan anda semua heheh....meh cuba sama-sama!

 

Bahan-bahannya, puan-puan.

· Nasi

· Gandum

· Bawang besar dipotong dadu

· Fishball

· Fishcake

· Daun sup

· Cili besar (tak letak, anak-anak tak tahan pedas)

· Sedikit garam

· Sedikit yis (ni tak wajib, harus je)

· Air 

 

Campurkan kesemua bahan-bahan ke dalam satu bekas. Kuantiti belasah je ikut suka cuma air jangan letak berlebihan sebab adunan lama-lama akan jadi lembik. Fishball dan fishcake letak banyak, budak-budak suka. Kacau adunan hingga sebati.

 

 

  cek285 003

Ingredients also must posing maut... say cheese!

 

  cek285 077

Leka duk snap nyaris-nyaris terlupa letak daun sup

 

cek285 080

Wei wei hangus tuuuu!

 

cek285 087

Nah, inilah dia bebola nasi berinti istimewa atau nama kampungnya, cekodok! Hahaha…

 

Amboi, rangup di luar lembut di dalam oh sedapnya. Amat sesuai dinikmati panas-panas cicah dengan sos cili Thai di petang yang nyaman. Cuba jangan tak cuba, ya!!!!

 

Caucincau!

Isnin, Mei 16, 2011

Bebelan Penuh Hikmah

 

Sesi membebel. Haisyh dulu dia tak macam ni. Belajar elok aje. Walaupun dalam kelas tak pernah dapat tiga nombor teratas namun keputusan peperiksaannya masih lagi boleh dibanggakan. Markah paling busuk pun 90% kecuali Bahasa Arab. Oh ye, Bahasa Arab dia dari dulu mantain lemah. Final exam tahun lepas dia dapat 89%. Yang tu bolehlah dimaafkan sebab dia tak sekolah agama.... tambahan pula ibunya pun blurr jugak lagipun. Lho boleh pulak cam tu...ceh!

Tapi ujian bulanan yang lalu keputusannya memang mengejutkan. Semua subjek merosot. Masih lagi As tapi As tak cantik. Alamak risau dah ni specially subjek Maths. Campur tolak pun banyak salah huhuhu. Di manakah silapnya? Ya, saya akui sejak akhir-akhir ini saya kurang memantau pelajaran dia. Tu la....blogging tak hengat! Baiklah, ya....ibu yang salah! Nangis.

 

 

along

Oh, ya.....lupa nak bagitahu, saya membebel pada budak ni! Dialah suspek utama dalam cerita ni.

 

 

Next week, peperiksaan pertengahan tahun bakal bermula. Dia relaks aje tapi saya dah berpeluh dah ni. Risau takut dia dapat nombor tercorot maklumlah students kelas dia majoritinya baka Einstein belaka. Masa saya ajar Matematik semalam, nampak dia macam memang dah lost gila dalam pelajaran. Hafal sifir pun terkial-kial. Mana saya tak berpeluh. Lagi sedih bila dapat call dari guru kelas merepot semenjak dua menjak ni si Along asyik lupa aje buat kerja sekolah Maths. Eeee…budak ni memanjang je main. Bila ditanya pasal homework tak pernah ada lak tu.

 

 

Picture0161

Markah ujian lepas kurang memberangsangkan. Susah sangat ke Along padahal topik campur tolak aje! Dia jawab, Along tak suka subjek tu! Oh, anakku....

 

Baiklah, sebagai ibu yang sentiasa ingin melihat anaknya menggapai kejayaan, ya saya benar-benar risau kalau dia gagal maka apabila terbit rasa ini, saya akan mengadap dia...pandang mata dia tepat-tepat dan sesi motivasi pun bermula.

 

Meh sini ibu ajar teknik-teknik nak score subjek Matematik.

· Kalau nak pandai Matematik, Along kenalah suka subjek ni. Habis kalau memang dah tak suka macamana? Mula-mula, Along buat-buat la macam suka. Kira macam berlakon aje dulu. Mula buat latihan sikit-sikit. Tak perlulah terus mula dengan 100 soalan takut terkejut nanti lepas tu terus makin benci. Tak mo gitu. Cuba cakap Along suka Maths. Bila terbit rasa demotivated atau rasa nak mengeluh weh susah la subjek ni, cepat-cepat Along twist – buat muka happy kerek super berlagak kononnya melambangkan yeahhh Matematik ni senang macam kacang aje! Kacang pun tak sesenang Matematik. Harap-harap isyarat itu berkesan dan dihantar ke otak dan seterusnya otak akan bergerakbalas bagi memastikan reaksi tubuh badan selari dengan apa yang diarahkan.

· Seterusnya, jangan belajar matematik dengan membaca! Kena buat latihan. Latihan adalah Matematik dan Matematik adalah latihan! Semakin banyak latihan dibuat, semakin cair otak kiri Along dan semakin cekap Along menguasainya. Ibu tahu, kadang-kadang ada orang score Maths bukan sebab dia genius pun, tapi sebab dia terel hafal sebijik-sebijik. Ini amalan yang kurang sihat. Mana boleh baca dan hafal. Maths perlu difahami. Along faham ke tak faham nih? Maksudnya di sini Along kena banyak buat latihan jangan ngelat buat homework, wokeh!

· Banyak bincang dengan kawan-kawan. Kalau Along salah kemudian kena gelak tak pe. Lebih baik kena gelak sebelum exam at least akan diingat sampai bila-bila mistake yang Along dah buat tu!

· Lagi satu setiap kali jawab soalan, catat masa yang diambil. Cuba latih jawab dengan secepat mungkin. Sepatutnya setiap soalan perlu dijawab dalam masa tidak lebih dari 3 minit. Along faham ke tak? Macam blurr aje ibu tengok...isyh budak ni! Kira laju-laju sikit. Jangan tulis lepas tu padam lepas tu tulis balik. Buang masa tau macam tu!

· Paling penting, HAFAL SIFIR!!!! Hafal sifir bukan sekadar nak tahu 5x7 jawapannya berapa tapi dengan menghafal sifir akan buat otak kiri Along menjadi cair, lebih aktif dan lebih cekap menguasai maklumat bernombor. Kalau sifir pun tak hafal, daya pemikiran semakin lemah sebab tiada usaha dilakukan oleh otak kita. Lihat kawan-kawan Along yang pandai Matematik pasti mereka sangat cekap dalam sifir. Kalau Along malas nak hafal, jangan berangan nak dapat keputusan cemerlang!

· Lastly, Along mesti ada kemahuan dan azam untuk jadi hebat. Kalau diri sendiri kisah tak kisah, hmmm payahlah nak score! Ibu cuma mampu berdoa tapi diri Alonglah yang perlu berusaha. Pastikan tidur cukup bukan berlebihan. Makan makanan berkhasiat. Tepis-tepislah godaan snacks, ada monosodium tuuu tak elok untuk otak. Kismis jangan lupa makan banyak-banyak.

 

Dah. Penat dah ibu membebel ni. Nak pergi buat kerja lain pulak. Sekian. Tolong cakap terima kasih.

 

Today’s Lesson:

Sebenarnya anak-anak kita bukan tak pandai, cuma kadang-kadang mereka lalai dengan potensi sendiri. Sebagai ibu bapa, marilah kita gilap potensi diri anak kita. Semoga teranglah hati mereka, semoga mereka menjadi manusia yang berguna. Amin amin ya rabbal al amin.

 

Caucincau!

 

 

Khamis, Mei 12, 2011

Senarai Pemenang Hadiah Sumbangan Cendol Penyejuk Hati

 

Ini adalah rentetan daripada entri semalam. Ngeh3x....Winking smile

Jawapan bagi teka-tekuk semalam ialah.....

Tattadaaaa!

(Ceh, sape la yang nak surprise)

 

 

 

  lontong 033 

  KUETIAW

 

Heheh tak sangka ramai la pulak yang berjaya menekanya dengan betul. TAHNIAH BEBEH! Berikut ialah senarai nama pemenang-pemenang tersebut:-

*Sz

*Maya Mayana

*Cik Dah Ganu Kiter

*Cik Pah 

*Lily@Mummy Qistina

*Yus

*Rina AVAIL aka Cik Betty

*Ina Nazir

* mzhany

Sorry deh tak sempat nak buat link, nak cepat ni heheh

 

Tahniah, tahniah!

 

Para pemenang akan menerima hadiah sumbangan cendol penyejuk hati siap dikirim malam ni jugak. Patutnya janji nak hantar semalam kihkihhh…. tapi ngantuk la pulak. OKlah sila tunggu ya, akan ku datang dalam mimpi malam keliwonmu! Hihiiiii…….

Kepada yang gagal, jangan sedih dan jangan bunuh diri…. Cuba lagi lain kali, orait!  OK deh nak layan cite ni pulak kejap lagi……Hihiiiiiiiiiiiiiiii….

 

 

Caucincau!

Rabu, Mei 11, 2011

Perbendaharaan Kata Baru

 

Pergi kerja naik Persona,

Apa khabar uols di sana.

 

Putera William bakal jadi raja,

Ai harap uols baik-baik saja.

 

Indah khabar dari rupa,

Hari ni ai tak tahu nak cerita pasal apa.

 

Ekekeke…tiba-tiba jadi minah pantun pulok doh. Weh idea gempak tak mari lah weh! Tak tahu nak update apa hari ni …….hwaaaaaa…..

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

Baiklah, setelah diri ini terhumban ke dalam situasi blurrr selama beberapa belas minit depan benda alah flat empat segi ini maka pada hari Rabu yang agak membahang ini…. dengan ini saya memutuskan bahawa kali ini ingin sekali saya bercerita pasal teman bergelak ketawa saya yang paling intim iaitu tak lain dan tak bukan si come lote di bawah ini! (oloh banyaknya perkataan ‘ini’, nampak jelas ayat meleret-leret terbelit-belit sebab kekeringan idea, huh)

Tuan-tuan dan puan-puan sekalian, dengan sukacitanya saya mempersembahkan…… si budak bucuk budak bucuk budak bucuk. Clap clap clap. Ye, entri hari ini berkisar tentang budak bucuk ini!

 

happy 072

Hi aunty, hi uncle, hi sis, hi browwwww!

 

cin26411 027

Ecece..siap dengan prop ala-ala princess gitu …kidnap bunga dari vase jap. Alameks dah berhabuk daaa…. hahaha!

 

happy 014

Bila kita suruh sebut cheeeeeese, buat muka sayu pulak haa moleklah tuuu..

 

cek14411 087

Baru lepas mandi….ah peduli apa rambut serabai tak sikat, janji bibir berkilat!

 

happy 061

Agak malu-malu tapi boleh tahan jugak beraksi.  See….hei, lihat semua….who is hot? ai ke, J.Lo? Cakappp!!

 

Namanya Nur Syifa aka Adik. Umur dah 3 1/2 tahun tapi perangai umpama bayi baru dilahirkan. Rutin hari indah saya biasanya dimulakan dengan melihat muka suci budak paling ngada-ngada dalam dunia inilah.

Di rumah si Adik ni agak becok, manja dan ngada-ngada orangnya tapi bila di khalayak ramai mak ai…transformasi diri berubah 100% - sungguh ayu, sopan dan akhlak amat terpuji hingga mampu memperdaya ramai makcik-makcik yang mahu mencari bakal menantu kihkihhh. Sejibik mak dia!

Nak cerita, yang paling tak tahan si adik ni masih bercakap pelat. Adoi la…. adakala perkataan yang disebutnya menjadi bahan gelak ketawa kami sekeluarga.

 

Dasyat juga vocabulary dia nih. Antaranya:

hello kitty – spaghetti

tistismestimau- twesties mesti mahu

matomato- tomato

kentangan- kentang

cucu ponggong- susu tepung

metikmetik- matematik

pihbol-fish ball

pahtik-plastik

dan banyak lagi….!

Semalam dia perkenalkan satu lagi perkataan baru…..

Ibu, adik nak kitiwau!

KITIWAU?!

Gila pecah kepala saya duk fikir apa yang dia nak.

Apa sebenarnya yang dia sebut tu, ya? Ce teka ce teka.

Ni kalau uols dapat teka saya bagi hadiah sumbangan cendol penyegar hati …..siap dikirim malam ni jugak. Sila tunggu  ya, akan ku datang dalam mimpimu!

Hihiiiiiiiiiiiiiiiiii….

Ce teka ce teka.

Hihiiiiiiiiiiiiiiii…..

Kalau betul, ai datang nanti. Tunggu….

Hihiiiiiiiiiiiiiiii…..

Tapi jangan la terlebih-lebih bayangkan wajah ai macam Fauziah Gous dalam Mantera Anjasmoro tu pulak!  Scary dan hodoh ….haisyh tak sesuai langsung dengan imej ai tau!

 

 

Caucincau!

Isnin, Mei 09, 2011

Segmen Jom Berkenalan

 

image

 

O yeah! Saya ditag oleh Wida dalam Segmen Jom Berkenalan. Gumbira T_T. Molek jugak segmen ni sebab melaluinya kita dapat saling kenal-mengenal antara satu sama lain. Oleh sebab Wida ni peramah dan manis orangnya eceh…ye ye describe macam la pernah jumpa maka saya pun jawablah soalan tagnya ini heheh. Sorry Wida, akak dah lama nak buat sebenarnya tapi asyik tertangguh aje - tersangkut lama sikit dalam draft..sorry ya! Anyway, terima kasihlah banyak-banyak sebab sudi nak kenal akak walaupun akak ni bukanlah orang kaya dan tak ada bau-bau bacang langsung dengan  Dato’ Siti apatah lagi Kate Middleton....

Berikut ialah soalan-soalan maut yang perlu dijawab:-

 

Wida: Apakah status akak?

 

SSL: Eh, apa ni tanya-tanya status…(sengih). Sebab dah letak gambar anak berderet kan so tak leh la lagi nak menyamar masih single…ahaks. (gelenya)

 

Wida: (Tersenyum) So akak ni dah kahwin la ye?

 

SSL: (Angguk) Ye, akak ni dah status makcik-makcik tapi stail bajet anak dara ecehh….tolong lempang sikit!

 

Wida: Ooooo... diorang tu anak-anak akaklah rupanya.... ingatkan adik-adik tadi! (kasi bodek lebih sikit biar akak ni perasan). OK kak, boleh tak ceritakan serba-sedikit tentang diri akak?

 

SSL: OK secara jujur biarlah akak berterus-terang...harap Wida tidak terkejut mendengar pengakuan berani mati akak nih! Untuk pengetahuan Wida sebenarnya akak ni merupakan seorang isteri kepada seorang lelaki dan ibu kepada 3 orang cahaya mata! Akak ni seorang yang biasa-biasa aje...tiada keistimewaan pon, kekurangan ada la banyak..hihi..

 

Wida: Hahaha....suspen aje akak nih! Ingatkan pengakuan eksklusif apa ke tadi....Soalan seterusnya boleh tak akak cerita tentang blog akak. Ce cite, ce cite!

 

SSL: Aiseh, nak tahu pasal blog kenalah selalu klik entri-entri akak niii...blog ni ala ala Astro gitu macam-macam ada sampai akak sendiri pun dah konfius dah apa kebondo la konsep blog akak ni sebenarnya. Bila baca kembali entri-entri terdahulu akak sendiri pun tak faham apa yang akak duk merepek. Carca marba betul. Cerita pasal anak-anak, pasal perkahwinan, pasal tips, pasal resepi eksotik kihkihkih…pasal isu-isu semasa dan macam-macam lagilah. Menulis ikut sedap hati je tapi yang paling best, melalui blog ni akak dapat menambah ramai kenalan sporting termasuk Wida. Seronottttttt!

 

Wida: Wah, saya pun seronok jugak berkawan dengan akak! (Isyh, bajet comel la tu sebut seronotttttt! Gedik betullah akak ni. Ah, gasak dia lah!). OK soalan seterusnya kak.....dengar baik-baik ya, apakah pandangan akak terhadap dunia blog?

 

SSL: Oh well.....pada pandangan akak err…jap jap akak nak pakai spek dulu. OK pandangan akak sudah jelas! Haha…sorry dikk akak guwau je! Dunia blog ni bagi akak bagus sebenarnya. Bila niat kita baik, baiklah yang kita dapat…betul, tak?

 

Wida: Hmm boleh diterima pakai jugak pandangan tu… untuk orang yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blog, apakah nasihat akak kepada mereka selaku blogger baru ni?

 

SSL : Nasihat? Eh, tak reti la dik….coz akak ni pun blogger baru jugak sebenarnya…belum pun setahun jagung. Ok cuma akak mampu pesan buat mereka yang baru nak mula jadi blogger ni, menulislah leklok….apa yang penting bak kata Nora Danish, Kita Enjoyyyyy! ;D

 

Wida: Ada blogger kata blog akak ni unik. Boleh tak akak explain keunikan blog akak nih?

 

SSL: Eh, mana adaaaaaaaaa….(geleng-geleng sambil gelak Woody Woodpecker). Ala, semua tu rumours je, Wida.. Sape yang kata blog akak ni unik ce cite, ce cite! Blog ni biasa-biasa aje lah…tak unik pun. Malu akak tau… Tapi kalau still ada jugak yang masih anggap begitu, hmmm…apa boleh buat, akak pasrah (masih lagi dengan gelak Woody Woodpecker).

 

Wida: (Erk! Dahi berkerut. Sabar je) Ok, sampai bila nak menulis blog dan apakah impian akak dalam dunia blog?

 

SSL : Wah, soalan yang amat menguji minda… InsyaAllah, selagi akak ada kesempatan dan selagi ada broadband akak akan cuba untuk menulis walaupun sekali-sekala heheh. Walaupun tak ada sape pun nak baca http:coratcoretsoshylady.blogspot.com nih tapi akak akan tetap juga menulis sebab selain termenung, menulis adalah kegemaran akak tau, heheh.

Impian? Itu lah impian akak….menulis sampai bila-bila! ;D

 

Wida : Caya lah akak. Go akak go! Oh ya siapa yang akak nak tag? Bagi senarai 4 orang yek?

 

SSL : Hmm, payah nih! Setelah difikirkan, rasanya akak nak tag semua followers akak lah sebab akak teringin nak kenal semua orang. Boleh? OK semua followers SSL, sape-sape yang sudi nak jawab soalan tag ni…dipersilakan, wokeh!

 

Wida: Terima kasih akak kerana sudi menjawab soalan-soalan maut saya ini. Muah muah!

 

SSL: Eh, eh dah habis dah? Sama-sama. Muah muah!

 

 

Caucincau!

Selasa, Mei 03, 2011

Hadiah Dari Mertua

Assalam, 

Maka hari ini dapatlah update setelah beberapa hari tidak bersiaran huhuuu... hei hei hello ladies!

Macam biasa kalau cuti, tak sempat nak online. Banyak masa dihabiskan berlibur dengan keluarga. Namun saya nak ucap jutaan terima kasih tak terhingga buat kawan-kawan blogger yang sudi singgah dan meninggalkan komen. Thankies thankies for dropping by … sepantas kilat saya terjah uols pulak okay bebeh. BTW*, sila siapkan apa-apa yang patut nasi beriani ke nasi ayam ke saya nak datang kejap lagi niiiii....ekeke.. Wahai pembaca warga emas, *BTW  maksudnya by the way, faham semua?

Isyhhh....hari ni saya tak tau nak cerita-ceriti pasal apa. Tuesday blues mungkin. Eh ada ke? OK buat mereka yang rasa agak lemau hari ni, di sini saya just nak share something funny  so that we can all have a smile on our face. Jom kita gelak guling-guling…..OK tak payah!  Guling-guling di depan laptop adalah satu perbuatan yang agak kurang comel, so gelaklah dengan ayu, OK!

Gini ceritanya…..

Alkisah ada seorang ibu dengan 3 menantu dari ketiga-tiga puterinya yang cantik-cantik, sang ibu mertua ingin tahu apakah ketiga menantunya itu sayang kepadanya atau cuma sayangkan puterinya saja.
Dia lalu memutuskan menguji mereka secara bergantian. Suatu hari dia mengajak menantu pertama naik perahu motor ke tengah laut. Di sana dia sengaja menjatuhkan dirinya dari perahu dan terlempar ke dalam air laut. Sang menantu tanpa berfikir panjang langsung terjun menyelamatkan ibu mertuanya.


Besoknya ketika keluar rumah, sang menantu pertama melihat kereta Nissan Livina di depan rumah, dan secarik kertas bertulisan “Dari ibu mertuamu”.

Giliran menantu ke-2 yang diajak ke tengah laut. Sekali lagi sang mertua pura-pura terjatuh dan terlempar keluar perahu. Menantu kedua ini membuka pakaian dan dompetnya, langsung terjun demi menyelamatkan mertua tercinta.


Besoknya di depan rumah menantu ke-2 tersadai Toyota Alphard, disertai kertas bertuliskan “Dari ibu mertuamu”


Ketika giliran menantu ke-3 diajak ke tengah laut, sang mertua kembali melakukan gerakan terjun bebas. Tapi, malangnya kali ini sang menantu bercekak pinggang memandang ibu mertuanya yang tercungap-cungap di dalam air. Sempat-sempatnya dia berkata, “Rasakan kau!”, sambil berputar membawa perahunya ke darat.

Besok harinya ketika menantu ini keluar rumah, di depan rumahnya tersadai Mercedes Benz S-Class terbaru beserta kertas bertuliskan, “Dari ayah mertuamu”.

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Dah habis gelak? Dah ke belum? OK ni cerita lain pulak!

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

Nak tanya, ye ke Osama bin Laden sudah meninggal?  Err..err…betul ke gambar nih?

 

 

  Keliru.

 

 

Caucincau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...