Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Disember 01, 2011

Resepi Bubur Lambuk Versi Mudah (Tapi Lazat)

 

 

…..ewah ewah ye ye je tokok tambah perkataan lazat! Hihi…Smile with tongue out

 

 

food22811 224

 

Nah, semalam akhirnya berjaya juga SSL masak bubur lambuk  selepas beberapa lama duk kempunan.  Akibat kempunan yang tidak terperi sampai breakfast pagi ini pun saya masih ulang makan lagi. Menyayat hati betul!

 

Kalau makan bubur ni saya tak de la menambah 3 mangkuk je….kurang-kurangnya 6 – 7 mangkuk. Burpp! Alhamdulillah dah kenyang dah ni… sambil kekenyangan terbuat pulak entri ni hihihi…….

 

Baiklah untuk membuat bubur lambuk versi SSL ni sangatlah tidak remeh. Kawan-kawan, jom kita melambuk sekarang!

 

lmbk28811 001

 

Mula-mula cuci 1 pot beras kemudian masukkan air, rempah sup tulang Adabi, hirisan halia, 1 kiub stok pati lembu Knorr, sedikit garam dan daging cincang. Masak dengan api kecil. Dah pekat tambahkan air lagi sekali sekala.

 

tumis             

Kemudian 6 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan sedikit halia ditumbuk halus lalu ditumis di dalam kuali. Sesudah naik bau, tuangkan bahan tumisan tersebut ke dalam periuk tadi. Gaul rata.

 

food22811 229

 

Masukkan pula sebatang karot yang dipotong dadu beserta bahagian keras batang daun sup. Masukkan juga 1 sudu besar pati santan. Kalau tawar tambah garam, kalau pekat tambah air lagi dan biarkan ia mendidih. Dah siap, hidangkan dalam mangkuk. Tabur bawang goreng beserta daun sup. SIAP.

 

Ok selamat mencuba ye, kawan-kawan!

 

 

Caucincau!

36 ulasan:

~izan~ berkata...

ye la kak..nampak mcm mudah sgt tp kalau izan ntah bila buatnya ni..
sedap plak tu nampak..tp bab2 bubur ni mmg tak puas sokmo mkn,mesti akan tambah dan tambah hehe

Hanis Azla berkata...

aduhai.. nampak seap sangat.. sudahlah bubur lambuk mmg faveret saya.. melelah air liur jadinya..

Nazayiena berkata...

Nampak mudah je cara akak masak.....klu yg MIL Nurul masak byk letak kekacang.....

mama tims berkata...

nampak senang..rasa nak buat la..sedap btul bila mkn panas2 kan..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

sedapnye..
Nampak senang ni..boleh cuba buat nnt.. ^_^

ainnoraini berkata...

senang nak buat dan sedap..dan yang penting anak-anak suka makannya...

ajumohit berkata...

sedapnya, terbaekk...tgk bubur ni tingat bubur asyura SSL, rindu nk mkn

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

selalu mkn ms posa jer...
curlastt x susah kan
lepas ni leh try
noted dah ngeeee

munna berkata...

SEDAP NI KAK.... LAGI2 MUSIM HUJAN NI...

qemaishak berkata...

senang je buat rupanya tapi xgemar sgt..

MULAN berkata...

memang terbaik...!!! bubur lambuk feveret saya...!! tqs for sharing..

Kamalia berkata...

mmg nmpk senang..bbole ambik resipi ni,nak cuba gak buat..tq

sha a.s berkata...

lapa! bnci la akak ni...ehehe

Eye_nee berkata...

nampok gaye mmg lazat ni shy...kena mkn panas2 baru syiok.....

yua berkata...

kalo vrsi tganu punya bubur, taruk isi ikan + pucuk paku.......

arghhh seliur lak tgok bubur akak.

Citarasa Rinduan berkata...

wah... bubur lambuk mmg sesuai dimakan time rasa nak demam..
nak manja2,,

hehehehe..
tolong suapkan...boleh?

anisalya berkata...

next time around boleh cuba utk husben sbb dia suka jgk bubur lambuk ni tp lebih kepada my MIL pny style. tapi kalai isteri dia buat, dia makan jugak. kalau ak sedap dia akan cakap tak sedap. jujur kan? muahaha...

~ yus ~ berkata...

wah! mmg nampak sedap. Saya paling suka bubur lambuk yang ayah saya buat...:)

ummiross berkata...

terbaek!, yang mudah2 ni terasa nak mencuba hehe..

mama aini berkata...

salam kenal dr mama..mama pun suka bubur lambuk ni..lama dah tak masak bubur ni..hu2x..thanks sudi singgah.. :)

rara pinkmafia berkata...

kalau demam2 sedap ni makan.

whitecappuccino berkata...

Asslamualaikum sis SSL...ringkas tapi sedap bubur lambuk ni..kat tempat akak biasanya letak ikan yang ditumbuk dan kelapa goreng..yelah..macam2 versi ikut cita rasa masing2 kan? janji sedappp!! :)

Dinas Aldi berkata...

Fulamak sedap tuh! Teringat bulan puasa pulak, hehe

Ros berkata...

Salam,

resepi yang rengkas tapi memang lazat......Kak Ros suka bubur lambuk ni pasai selain dari sedap makan dia tak payah nak kunyah..terus telan saja he.he.....

abah khalisha berkata...

Nampak macam muda je ni..leh try

Perkara yang Biasa Dilakukan oleh Perempuan Bila Putus Cinta

kasihredha berkata...

akak suka bubur lambukkk
akak letak pucuk niding
tapi kat KL ni susah nk cari pucuk niding :(

miss kecoh berkata...

akak... nampak mcm yummy la! tp syg.. kite x pndai masak ler.. hehe.. kak,, jum jln blog sye plak.

idasm berkata...

bubur lambuk mmg sedap ida pun suka.
tp kalau yg ganu punya versi xde santan n banyak sayur...

Kyuubi berkata...

sedap!! macam simple je cara masak. hehehe

Wanita tidur dengan khinzir kerna seni?

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

dapat makan panas2..time2 ujan cam skrg,mmg best!:D

ummiarissa berkata...

saya lama nak singgah,tapi internet slow gila...nak komenpun tak dapat...ni baru boleh sikit....nak juga try memasak bubur lambuk ni..nampak mudah je...

Aidah berkata...

Sedapnyeeeeee bubur lambuk ituuuuu. Berbunyi2 perut ni mintak makan bila tengok gambar tu. Hehehe.

Kabutar Diesel berkata...

terliur sangat2 nak make suro@sura kelate :) mis so shy lady ado resepi ko...nak kacar dalam kuali joh kalu boleh hehehe

Hanis MY berkata...

wahh yummynya! i loike! arigatou ahkak SSL...

Fatin Mraz berkata...

saya tak pernah buat sendiri..hehee

Tanpa Nama berkata...

saya dah cuba bubur lambutk ni mmg sedap....anak anak suka sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...