Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Jumaat, Disember 09, 2011

Kurang Keberianian

 

As Salam ladies,

 

Tengah buat apa tu? Saya sekarang  tengah buat bodo. Eh, tak! Guwau je he..he.. Hari ini sebenarnya saya tak ada kisah menarik pun untuk dikisahkan tapi jari-jemari ini gatal pulak nak menaip. Sebab hari ini tak ada kisah maka apakata saya mengisahkan kisah yang terjadi beberapa hari yang lalu ….. yang sebenar-benarnya tak de lah menarik pun jugak untuk dikisahkan!Crying face

 

Dah lama anak-anak request nak makan nasi beriani tapi sengaja saya lengah-lengahkan. Sebenarnya ini semua angkara mood malas memasak yang melanda jiwa. Tapi memikirkan keseronokan yang bakal terbit setiap kali anak-anak suka dan puji itu adalah tiada tandingan, maka saya cuba juga untuk melawan mood malas tersebut. Nyah kau dari sini wahai mood malas!!!! Sumpah saya sambil menghunus keris. Eh, berlebih-lebihanlah pulak.

 

Lagipun bila anak-anak kita request hati ibu manalah yang tidak cair, kan. Hati saya kemudiannya menjadi tidak sampai atau dalam bahasa mudahnya, saya menjadi tidak sampai hati. Tengoklah betapa sayangnya saya pada anak-anak ini.

 

Kasih sayang orang tua itu ibarat air di dalam teko, anak-anak pula ibarat beberapa cangkir yang menunggu tuangan air dari teko. Maka, marilah kita jadi air di dalam teko. Ewah, berfalsampah la pulak kau ye! Hei, jangan cakap banyak boleh tak?

 

 

  nokiadec 362

 

Ya, inilah juadah kegemaran mereka. Walaupun nasi beriani tu nampak sangat kurang keberianiannya sebab tak cukup bahan – tak ada pewarna, tak ada safron, tak ada daun ketumbar, tak ada bawang goreng, gajus dan kismis namun bak kata ramai pihak, bolehlah… ok lah……sedaplah jugak he..he…heh, mana boleh kutuk masakanku! Sape kutuk siap aaaaa……

 

Tetapi sebelum itu, sebelum acara makan-makan bermula, sebelum si chef melensing lengan masuk ke dapur, dan sebelum mula mengerjakan kerja-kerja memasak, Along sibuk-sibuk datang bertanya, “Makan dengan lauk apa nanti, bu?”

“Ibu ingat nak masak ayam goreng!”

“Oh, ayam je. Kambing tak ada?”

“Kenapa, Along nak makan kambing ke?”

“Ingatkan ibu nak masak ayam bersama kambing.” Dia sengaja buat lawak.

Hahaha…. dengan tak semena-mena saya teringat kembali lawak dulu-dulu tu. Ingat lagi tak lawak masak ayam bersama kambing?

 

Inilah dia lawak yang dimaksudkan…..

 

 [Image: 1.jpg]

Masak ayam bersama kambing

 

 

Hahaha.. lawak kan! Ok, tu je lah nak cerita.

 

 

Caucincau!

27 ulasan:

RynaHakimi berkata...

khusyuk kambing tu tengok ayam dimasak.. hahaha.. Lapar plak tibe2 nak makan nasi beriani.. ilham menu hujung minggu ni ;)

whitecappuccino berkata...

hehe..masak ayam bersama kambing..teman tu :) memang bila anak2 request masak apa yang mereka suka makan, kita tak sampai hati nak tolak kan?

Kakzakie berkata...

Pandai Along nak buat ibu ceria kat dapur ye... Tunjuklah muka along tu... auntie nak juga tengok masa along makan nasi beriani ibu masak.

mak encik | SZ berkata...

ahahaaa...
sabo je la...
sibbaik semalam dah makan nasik beryani kat "sekolah" ... klu tak ketuk pintu rumah akak!

Nazayiena berkata...

Klu Nurul baca blog akak nie mesti senyum2 menahan ketawa......setiap entry akak byk luculah.....
Ingatkan ayam campur daging kambing masak gulai rupanya klr karton kambing berdiri sblh asyik menengok sapalah yg masak ayam tu....hahahaha

yua berkata...

adoiii.. sy gelak sorg2 je tgok pic yg last tu,...

Asrul "iLham" Sany berkata...

btw, akak dh terima gift dari syrena? sy dh pos few days dh

~izan~ berkata...

rajin akak ni.takpe tak cukup pun bila org kata sedap maknanya sedap la tu hehe..kalau masak bersama ayam,ayam tu bertenggek plak tepi ye kak hehe

mama tims berkata...

okla tu..nasi briyani tu..wlau rak ckp bahan..tapi still ok..

Umie berkata...

akak, saya lg suka beriani blah penang punye..yg warna coklat..ala2x beriani arab punye...hehe..sedapnya...terus saya rasa lapo & ingin menuju ke dapo..hehe

Salina@IbuAqil berkata...

Masak lauk ayam kambing erk.. Hik3!!!!

Dinas Aldi berkata...

Ingatkan kurang keberianian apa tadi, kahkah! Nasik beriani memang sodap. Kaler tak sama takpa, janji rasanya sodap! Tak bleh tahan tengok kartun tu, gelak kaw2!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ berkata...

sy pun suke msk2 kalo ade yg request, puji sedap n abeskan sume masakan itu.. heheh.. anak sy very simple, suke request ikan tongkol singgang, ari2 pun takpe.. sama ler mcm abah die..
senang, cam tau aje mak die ni kureng gheti masak.. hahahahah

Dalila Hamid berkata...

hai... kambing pun usha dapoq ka...hhaa

kasihredha berkata...

yg penting sedappp
kartun tu dari majalah gila2 ke?

Puan Kutu berkata...

haha memang lawak memasak ayam bersama kambing..

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

hehe..masak ayam dengan kambing ye.. :D

biar tak cantik kak..asalkan sedap..^^

anisalya berkata...

siapa yang buat kelakar tu? meh nak cubit sikit pipi dia. mmg kalau anak2 request rs cair. suami request pn sm jgk. tak smp hati nak tolak.

Cik SHiNJU berkata...

Air tangan ibu tiada tandingannya...
Mintak sket kakkkkk... ;p

Anugerah Insani berkata...

haha..lucu la madam SSL ni... :)

MULAN berkata...

hehehee... masak ayam bersama kambing...

Acik Erna berkata...

SSL..mmang amat susah untuk menolak permintaan anak2..lebih2 lagi hal makan..acik pun sama macam tu.

pena rozie berkata...

Dah kira rajin la tu....

Kyuubi berkata...

nampak mcm nasi goreng? hehe gurau je. best dpt mak mcm ni.
mak nak mkn jugak hehehehe

Eye_nee berkata...

walau pon kurang keberiniannya akk tetap salute kat ko shy kerana akk pun kurang juga bab2 keberanian tambah2 nasik beriani ni...kurang pegetahuannya dgn ertikata yg lebih moden...tak tahu nak buat....

wahida berkata...

hahaha...lawak la kartun tu...sumpah lawak!!

saya tak pernah nak try masak nasik beriani kak...masih tak berani lagi...huhu...

No Lan berkata...

hahaha memang lawak la part katun tuh..sib baik xde mekanan lam mulot haha..

peeeh, tengok hidangan tu dah sah2 buat No lapo la kak...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...