Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Rabu, Oktober 19, 2011

Minggu Peperiksaan Makan Paru Goreng Pedas

 

Salam ladies,

 

Mula-mula sekali, mari salahkan broadbandku yang dah seminggu asyik buat hal - balik ke perangai lama slow giler mengalahkan siput Spongebob, apa ke nama dia… hah, Si Gary tuh! Grrrrrrr…… Dan minggu ni juga adalah minggu saya menggabrakan diri, minggu saya cepat hilang sabar dan minggu saya stress secara tiba-tiba. Manakan tidak, final exam sudah bermula hohoho! Gabra ibu, nak oi!!

 

Hari ni dah masuk hari ketiga dah mereka berjuang. Harap-harap masing-masing dapat melakarkan kejayaan yang boleh dibanggakan.

 

Mereka yang berjuang……

 

 

basuh kain 042

Muka macam mayat hidup, sampai juling mata si Along sebab dah cuak dah banyak benda dia tak faham huhuhu… manakala si Nyanyah pulak riang gembira nampaknya. Harap-harap result pun gempak. InsyaAllah.

 

 

 cek285 030

Eh, eh…. si Adik pun tekun jugak macam dia la pulak yang ambik exam kihkihhh.

 

 

Buat anak kandung dan anak-anak didik, jangan menyerah kalah dan buatlah sehabis baik OK…good luck bebeh! THE END….

 

…….. habis dah cerita budak-budak exam. Kini kita beralih pula ke stori lain, cerita masak-memasak ler pulak. Ya ampun, sebenarnya dah lama jugak  SSL tak jenguk dapur ni….ceh dasar pemalas bini sapa la ni, ye!!! Nah ambik kau penumbuk Rajinikanth, bedebusyhh terpelanting 35 meter! Hohoho……

 

Ni saya nak tanya….. suka tak makan paru? Saya suka ok! Sebelum ni memang tak pernah pun masak lauk ni. Kalau teringin sangat, SSL  beli aje sebab …. kan sudah ku bilang sedari tadi diriku ni kan chef pemalas heheh…..  lagipun tak de sorang pun dalam anak beranak kami yang membuak-buak seleranya terhadap benda alah eksotik ni melainkan diriku. Tapi semalam diriku ini tiba-tiba rasa gelenya la pulak nak try masak sendiri heheh.  Kiranya inilah first time SSL masak paru, tau! *Bangga.

 

Ladies and gentlemen,  dengan perasaan bongkaknya maka tibalah masanya untuk diriku mempersembahkan jengjengjeng….. masakan Paru Goreng Pedas Kali Pertama hehehe…. Nama resepi sudah semestinya gempak, OK!

 

 cek285 055

nampak macam yek tapi sedap sebenarnya

V

V

V

V

 

cek285 063

gaul sehingga sebati

V

V

V

V

 

cek285 069

Siap. Wohooooo!!!! Siap ada toncet...

 

Nampak macam kelakar tak lauk paru ini? Biasalah, nama pun first trial kan, banyak terserlah kelemahannya di sana-sini…… tapi masa saya makan semalam rasanya sedap jugak macam yang jual kat kedai lah. Not bad. Licin pinggan tau..ngehngehngeh.....Syabas Inspektor Sahab!! Syabas!!!!!

 

Huh lebih-lebih pulak puji diri sendiri…… eeeeee meluat tau orang baca. OKlah sebelum sesiapa mintak-mintak resepi…di sini SSL dengan bongkaknya..eh..eh..tak, dengan sincere nya nak share dengan uols. Perhatian : resepi ni untuk adik-adik yang baru nak belajar main masak-masak aje OK. Akak-akak otai baca diam-diam sudah. Jangan gelak. Bukannya apa kalau akak-akak gelak, saya jadi malewwwwww tawwwww! 

 

RESEPI PARU GORENG PEDAS KALI PERTAMA

 

Bahan-bahannya, adik-adik :

paru
kunyit serbuk
2 sudu besar cili kering yang dimesin
4 ulas bawang putih dimesin
bawang besar sebelah (ukuran saiz besar) dimesin
garam dan gula secukup rasa
sesudu kecil sos tiram

Cara-cara :

Rebus paru dalam 10 - 15 minit atau hingga empuk. Sejukkan kemudian potong nipis nipis. Gaulkan kunyit dan garam. Goreng. Ketepikan paru yang telah digoreng, tumis bawang putih, bawang besar dan cili kering. Sesudah naik minyak, masukkan sos tiram, garam dan gula. Selepas itu masukkan paru tadi, kacau hingga sebati.

 

Kemudian bolehlah kita letak dalam pinggan, hias, hidang dan....makannnnnnnn! Ewah macam iklan Oreo la pulak!

 

 

Caucincau!

27 ulasan:

munna berkata...

takde lagi anak yg bersekolah jadi tak de lah rasa berdebar macam SSL.... paru!.... feveret munna tu

Asrul "iLham" Sany berkata...

sodap makan ngan nasi lemak campur skali ngan ayam goreng..terbaekkk...

:D

Asrul "iLham" Sany berkata...

gudluck kat anak2 akak

:D

Kakzakie berkata...

Adik tu concentrate betul tak macam kakak dgn abang ye. Cute...suka kakak:)

Paru tambah menggoda sebab ada toncet itulah SSL...

Norhafiza berkata...

anak2 No pun duk berperang ngan exam kak..No doakan semoga mereka berjaya dengan cemerlang..

No xpenah makan paru ni kak..klo lempong tu biasa jugak hehe..mmmmm nampak cam sedap la kak..makan nasik panas2....peeeeeh..

kasihredha berkata...

musim exam dah tiba
para ibu yg risau biasanya
sedapnya ...

Mila@Rimbun berkata...

suka jugak makan paru tp tak pernah try masak.. ala2 chef kemalasan jugak ni ahaksss

anak saya pon tgh exam tapi ya ampun, suruh mengulangkaji, di bacanya buku cerita... tonggang terbalik sampai habis sebuah buku dibacanya

Ati Masrif berkata...

ekekeh..tersedak den minum ni
bila baca parut ada toncet :D

samolah kito ni ..suka paru tapi
kalau nak makan ...boli ajo..
macam tak berbaloi nak buek ..heee..alasan :P

h4ni3 berkata...

tak kelakar la
nampak sedap banget! :)

~izan~ berkata...

akak..izan tak pernah masak sendiri..tak reti beli paru hukhukhuk..teruk kan. beli pun tak reti,camner nak masak.. =(

tgk akak masak dgn resipi yg mudah tu sgt jeles.dah la gmbr mengiurkan!

Kabutar Diesel berkata...

hehehe kita orang pun suka makan paru

yua malas nak login berkata...

terbaiklah akak punya resepi..
kita pon suka mkn paru.
sbb dia lembut gituuu...

eMMe berkata...

hye SSL, lame tak jenguk kamu.....uihhhh..patotla mcm ade bau masakan, rupanye paru goreng.....mmg feveret la! hurm....confirm sedap nih, sehingga menjilat lima jari kanan, heeeee~

Teratak Hami berkata...

Sedapnya paru ... tapi akak malas bab nak potong sbb lembek semacam. Kalau goreng je pun sedap !!!

~ yus ~ berkata...

hhihihih..gelak2 saya baca entri akak ni..huhuhu

resepi paru goreng pedas kali pertama lak tu?

yang tak tahan tu ada kali pertama tu...hahahah

yus tak suka makan paru, kalau nampak mmg tak pandang pun..huhu.

So, tak teringinlah nak cuba resepi akak ni...dlm rumah ni pun takde yg suka makan..:)

NM02 berkata...

paru goreng garing ai loike.. hehehe

Hanis Azla berkata...

minggu ni balik rumah aje soalan pertama yg keluar.. boleh buat tak periksa tadi?? he..he. itulah ibu yg concern dan berdebar2 lebih..

paru goreng pedas mmg feveret.. tp mmg jarang masak kat rumah sbb anak2 semua tak berminat..

azian berkata...

salam kenal SSL...
paru meh????ooo....sy tak mkn laaa...dok tau laa ngape...heheheh

students sy sedang bercuti....wahhhhh....sy plak yg rasa mcm takde kije....huhuhuhu

mak encik | SZ berkata...

pertama kali saya berkenalan ngan paru goreng ni jaman blajo kat u nunnn...
sebelum tu mak tak penah masak..kekekee

Maya Mayana berkata...

makan juga kdg2 paru ni...tp malas nk masak...hehe,lg malas dr akak tahu? rajinnye mkn saje :P

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ berkata...

wah2...memang perghhh la tngk...tu belum i cuba lg tu....

Aidah berkata...

Selalunya yang simple tu laaah yang sedap. Mak akak sejak akhir2 ni suka sangat makan paru goreng dengan kunyit. Berselera dia makan.

MULAN berkata...

memang sedap ni...!!! kena pulak mencari paru..

idasm berkata...

ida pun suka makan paru. kalau makan nasi campur kat luar mesti ambik paru. kalau makan nasi lemak pun mesti berlaukkan paru...

Dinas Aldi berkata...

Suka paru! Nak ciket!

Ann Huda (Ate) berkata...

Fuyooo tererr paru dia ada toncet. Ate pun penggemar tegar paru.

Totie@Tomy berkata...

paru ni pebret saya,..kalau beli nasi lemak mesti letak paru..tp sekarang sbb hb dah turun kena banyak makan kerang..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...