Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Oktober 27, 2011

Merawat Demam Denggi

 

As salam ladies,

 

Pada suatu hari yang dingin…………

 

Saya terus terjaga dari tidur terbongkang yang lena tak sedar apa apabila tiba-tiba dapat satu panggilan telefon. Malas betul nak angkat mulanya sebab bantal terasa empuk sangat dan selimut pulak terasa hangat almaklumlah di luar hujan turun mencurah-curah namun kugagahkan jua mencapai dan menjawab panggilan tersebut tanpa ragu.

 

Rupa-rupanya panggilan dari seorang sepupu. Prok prak prok prek bertanyakan khabar. Terkejut ungka bila dikhabarkan dia tak sihat dan rasa macam ada simptom-simptom demam denggi. Biar betul? Tak guna punya nyamuk aedes berani dia hinggap kat badan sepupu aku tuh! Aisehhhh risau eden tiba-tiba. Cepat-cepat saya suruh dia  buat medical check up.

 

Hmm sekarang ni ramai orang keliling saya mengidap demam. Haa demam jangan diambil mudah tau sebab kita tak tahu demam tu jenis apa kan.  Saya pun risau gak ni sebab kat rumah pun semenjak dua menjak ni ada nampak kelibat nyamuk namun bersyukur sangat walaupun kaki selalu kena gigit tapi saya tak pernah hidapi demam denggi. Moga dijauhkan, amin.

 

Apa yang SSL tau vaksin demam denggi sudah ditemui tapi hanya akan masuk pasaran Malaysia pada tahun 2014/15. Sekarang ni kalau masuk hospital pun rawatan yang digunakan cumalah dengan air botol saja.

 

Sebab dah janji dengan sepupu nak cari penawar kalau betul dia disahkan mengidap penyakit tu maka seharian saya mencari maklumat tentang demam denggi. Di sini teruja pula nak share dengan uols beberapa petua yang saya baru discover:-

 

Sekiranya kita ataupun orang sekitar kita diserang  demam denggi, amalkan hari-hari…..

 

 

imageimage

* hirup sup ketam  / * sup belut

 

 

* minum sesudu jus daun betik matang (tumbuk dan perah airnya)

 

 

 

      image       

image             imageimage

* minum jus pegaga / * air barli + garam / * jus tembikai / * blend kurma 10 - 20  biji bersama segelas air suam, bagi minum setengah gelas pagi, setengah gelas petang / * jus kiwi / * susu kambing  / *minum ECPI atau air kosong banyak-banyak setiap 5 minit

 

 

imageimage

* makan jambu batu / * anggur hitam

 

 

image

*minum minyak kelapa dara

 

 

 

image

* amalkan baca beberapa ayat dari surah Al Baqarah Ayat 1-25 dan Ayat 244-255 .

 

 

O yessss petua terakhir itulah yang paling utama sebenarnya iaitu kita jadikan al Quran sebagai rutin amalan harian. Peringatan buat diri sendiri juga andainya ditimpa kesakitan atau kerunsingan, jangan sesekali lupa bahawasanya Pencipta kita yang Maha Penyembuh itu sentiasa ada di sisi jadi janganlah putus memohon padaNya. Wallahu’Alam. Itu saja perkongsian kita untuk hari ini Open-mouthed smile

 

 

Caucincau!

 

(semua gambar kredit untuk Google, tq)

39 ulasan:

pena rozie berkata...

Kene banyak berwas pada.

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Thx for sharing..
Mmg bahaya penyakit ni..
Kena berwaspada selalu..

qemaishak berkata...

Bagus gak info ni kak, ramai yang demam musim hujan sekarang ni..harap dijauhkan penyakit berbahaya ni.

♥MAMASYAZA♥ berkata...

mak aihhh takutnya kalo dah kena demam tuttt. akak pun sekrg ni dah sakit tekak n lenguh2 badan, takut jangkit lak demam campak kat akak ni...huhhuhuhu

Teratak Hami berkata...

Anak2 akak pernah kena. Berbotol2 kasi air 100 PLUS tapi tak jalan. Lepas tu try sup ketam pulak. Alhamdulillah the next day dah boleh discharge.

Ati Masrif berkata...

hebatlah SSL ni!

dalam byk2 air tu
air barli dan tembikai je
yg boleh masuk tekak kita..hehe

Aidah berkata...

Baru akak tahu khasiat tersembunyi sup ketam. Memang betul, ayat2 Quran mesti jadi amalan harian sehingga jadi darah daging kita.

ieda berkata...

bahaya kan dik
tkasih atas tips2 yg sgt2 berguna ini ..

wida berkata...

musim hujan ni nyamuk pon byk yer..

ajumohit berkata...

Info menarik ni ssl, tq ye tau minum sup ketam je rupanya2 byk lg petuanya, doa tu sudah pasti

Dinas Aldi berkata...

Terima kasih untuk semua info ni dik. Nasib baik ada banyak pilihan, boleh cuba tengok mana yg serasi dengan badan pesakit kan.

Acik berkata...

bahaya ni demam denggi ni ...
bagus betul soshylady tolong carikan maklumat berguna ni! :)

yua berkata...

masuk hari ni dah 3 hari sy demam.. but still x g klinik atas alasan degil..
apa2 pon nice sharing aka. skrg sy mmg duk amalkan minum air kosong je bebanyak. sbb yg lain2 tu susah nk jumpa sini...

anisalya berkata...

pernah kena. ingt pakcik kt sebelah tu ckp, dah minum air kelapa ke? kalau belum nnt pakcik carikkan sbbnya time tu belajar dan yg mlwt pn cm penyelia hostel dgn kwn2 je. my dad tak blh dtg sbb ms tu dok jauh and me tak bg dia dtg sbb kesiankan dia. bgs tak? huhuhu...

MULAN berkata...

thaaaannnkks for sharing.. saya tau pasal sup ketam je..

Nadiah Sidek berkata...

mak nadiah pun selalu pesan kalau demam jangan ambil mudah

mamaNoriz berkata...

bagus SSL..

skang tengah musim kan..

takut betul!

kerana nyamuk sekor tu merana badan...huhu

idasm berkata...

umah ida pun dua tiga hari lepas byk betul nyamuk. tp semalam dh byk kurang dah.. mmg pelik sgt sebab masa dia byk, sembur pun tak mati..

tima kasih kak share petua...

Hanis Azla berkata...

bagusnya info ni.. mmg tgh demam skrg ni.. harap dijauhkan daripada denggi.. tp boleh juga amalkan petua2 tu utk redakan demam.. teriuma kasih yer..

halila Ibrahim berkata...

Bagus info ni .. selalu kak dok ingat minum sup ketam ja... tp la ni musim hujan nyamuk banyak kena hati2..

Ann Huda (Ate) berkata...

Terimakasih atas perkongsian yang bermanfaat ini. Sayaaannnnggg SSL :).

Ate tukar gambo profile blog. Konon nak tiru SSL, tunjuk2 tangan gak tapi tak de lah cincin mahal si kate tu, cuma ada jam murah tapi tak kurang glamer youuu...hehehe.

Kakzakie berkata...

Eh sungguh bagus N3 ini SSL sebab sekarang kakak perhati ramai yg masuk wad kena denggi. Moga dapat dimanfaatkan.

WuMing berkata...

Baca tajuk ini : MENILAI ORANG

WuMing berkata...

Best....

Lieya berkata...

Sup belut?? allamakkkk sup ketam tu ok lagi.. hu hu

Amiizaa2001 berkata...

terbaik petua tu:):)

Totie@Tomy berkata...

bagus ni..tp sup belut tu tak pernah makan..hehe sedap ker???

Liza Razak berkata...

Apa pon ayat Al-Quran paling mujarab utk merawat ape2 penyakit

h4ni3 berkata...

saya penah try sup ketam tu
memang pastu platelet husband naik
tapi tak tau la kebetulan ke apa.. hehe

Kabutar Diesel berkata...

sup ketam tu dalam seminggu sekali makan hehehe sedap plak tu :) kekanda Uncleseekers pun suka ketam tu

Hanis MY berkata...

Wahh terim kasih atas perkongsian ni akak SSL...

aEn+aReaL=Ryan berkata...

bagus gak akak wat entri pasal demam denggi ni bertambah gak pengetahuan sy yg cetek nie..hihi

Asrul "iLham" Sany berkata...

feberet sup belut, my mum slalu wat kalau sy alek kg

:D

azian berkata...

SSL...
dlm hati azian ni kan, dah terdetik dah...sedapnya makanan2 yg SSL masak...sup ketam tuhhhh...tak tahannnnn...walaupun kolesterol byk tp sy sukaaaa.....haipppp...diet nihhh...heheheh


tapi ngupe2nya....hehehheheeh


mengaji mmg baguskan, byk pahala...tp kl sy ni kan...huhuhu...nak ngaji dapat satu muka surat aje, muiz dah sibuk sondol2 dr belakang laa, nak duduk kat riba kita laaa....addehhhh

nazira berkata...

hai.. nice info.. thankz...

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

cemomoi berkata...

member yang pnah kena kabo, memang makan sup ketam dan minum juga 100 plus (bukan tolong iklan ni) dan alhamdulillah sihat...

kasihredha berkata...

info ni sgt berguna ni
biasa akak dgr minum sup ketam dan 100plus je..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

bagus perkongsian akak ni :)

PakcikLie PCL berkata...

Sy singgah utk cari nfo petua rawat denggi. T.kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...