Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Selasa, Oktober 04, 2011

Hatiku Milikmu

 

Salam Ladies,

 

Walaupun gambar blur tak menarik namun lauk-pauk ku wah memang gempak!

 

food22811 062   food22811 068 

 

Hek eleh main masak–masak macam ni pun dah kecoh gila. Dua lauk je pulak tu! Cuba intai blog Wan Ryna dan Anna Qawina tengokkkk! Heheh …. alamak tutup muka malu kat orang kampung. Ooo reti gak malu ya.

 

Semalam memang malas betul masuk dapur. Eh, bukan ke hari-hari? Huhuhu memang hari-hari SSL malas sebenarnya. Huh perangai…… Just because tak nak bagi model-model tetap kebuluran di rumah maka seseorang terpaksalah merajinkan diri. Nak harapkan bibik? Owh berangan je la…. nak harapkan siapa lagi kalau bukan si ibu perasan vogue ini awww. Syuh syuh pergi masuk dapur syuh!

 

Resepi Tomyam Ayam Mudah

 

food22811 053 

Campak semua sekali  1/2 ekor ayam, 4 ulas bawang putih ditumbuk, 1 biji bawang besar dipotong empat, sehiris lengkuas, sesudu kecil cili boh, 2 biji tomato, 3 batang serai dititik, garam,  patahkan batang daun bawang dan sedikit air. Biarkan mendidih. 

Tambah air lagi dan biarkan mendidih lagi. Setelah itu masukkan 3 helai daun limau dan sedikit pes tomyam, sayur karot, cendawan dan bunga kobis.

Akhir sekali, masukkan cili padi, garam, jus limau, kacau sekejap dan matikan api. Sebelum hidang, tabur  daun bawang yang dipotong sepanjang 2cm. Siap.

 

Resepi Sotong Goreng Kunyit

 

food22811 066

4 ekor sotong dipotong dan digaul dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada sulah sikit. Perap sekejap.

Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis 3 ulas bawang putih yang ditumbuk sampai naik bau. Masukkan sotong dan kacau sebentar. Letak air sikit, tak letak pun tak pe. Tambah garam lagi jika perlu. Masak kejap je. Tabur daun bawang. Siap.

 

Hah tu dia! Walaupun masak lauk simple aje tapi masing-masing makan bertambah. Alhamdulillah…

 

Kelakar betul la si Adik. Lepas makan nasi SSL hidangkan kudapan popular sepanjang zaman iaitu biskut bantal pedas sebagai peneman tengok TV. Bukan main excited lagi dia… wah sedap la ibu buat biskut ni ….esok buat lagi, ya! Hahaha….Baiklah nak!  

 

 image

  Nanti nak google resepi cara buat biskut bantal pedas!  (-_-")

 

 

Sementara diorang tengok TV si ibu pulak melayan video clip di bawah. Fuyyo berjiwang sorang-sorang nampak!

 

 

Lagu feveret minggu ini memang sedih betul. Hwaaaaaaaaaaaa nak nangis!!!

 

 

Caucincau!

22 ulasan:

~izan~ berkata...

tgk lengan nera patah ye kak ekeke..

sedap tu,dua2 lauk walaupun akak kata simple tp mabeles!

i looikeee!~

Cik SHiNJU berkata...

nampak sedap...kalau org terer masak,
main campak2 pun sedap...

saya pun suke biskut bantal..lama dh x makan..

ainnoraini berkata...

belum makan lagi ni...
sedap jer nnpk tu semua...

mzhany berkata...

hany kureng suke biskut bantal ;)

RynaHakimi berkata...

uweeehhh..namaku ade di sini..hehehe..alolah kak SSL, kite masak lauk same je sokmo..ulang2 hok sama.. kategori nak kenyangkan perut sendiri blehla..hehe..

Akak pon ape kurangnya..skill masak tu mantop.takmau tunjuk aje kan =)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

oishii sou
but ai suka tomyam merah dari putih
adeh tetiba teringin nak mkn tomyam plak ni

qemaishak berkata...

terer ibu buat biskut bantal ye hihihi kena ada stok tu kak, mau diminta buat lagi naya godek resepi hihi

Maya Mayana berkata...

keh..keh..jgn lupa ye share resipi biskut bantal pedas..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

Nampak gambar pun dh tau sedap tu.. ^_^

Hanis Azla berkata...

bila terpaksam memasak tu, memaang menu simple2 mcm ni jd pilihan, yg penting semua orang kenyang dan pada kitalauk tu sedap kan..

wahida berkata...

paling suka sotong goreng kunyit tu..tima kasih kak..dpt idea nak msk apa weekend ni...hehe...

h4ni3 berkata...

terbaekkkk!
boleh la masakkan utk saya! :D

Eye_nee berkata...

akak kalau campak2 jer cam ni maknanya kena campak ke longkang lah rasa lauk akk..

ieda berkata...

ok ape dikk
lebih kurang same ngan akak jugakk
malasss nak masak bila mlm2 nie ekke
simple2 punn janji ana2 suke kan :)

lagu nera af tu sedap kan .. suke gak dgr :)

Dinas Aldi berkata...

Kalau mak yg masak, mesti anak suka punyalah!

First time dengar lagu ni.

ajumohit berkata...

Sedapnya ssl! Pndainya buat biskut bantal, bleh order tak? Hihi

Ati Masrif berkata...

kita pun makin malas masuk dapur
sejak berdiet ni...takut termakan :)

mamaNoriz berkata...

samalah sya pun semalam lauk sotong gak...

tpi mmg segan nak post kat blog sbb ramai lagi blogger teror masak...huhu

senang ek uat tomyam tu...
nak try la..

~ yus ~ berkata...

tetiba terliur tgk sotong goreng kunyit tu. Alamak takde sotong lah kat rumah, esok nak buatlah..hehe

Kabutar Diesel berkata...

Sekut bata tu memang sepanjang zaman hahahaha..
Tomyam tu resepi wajib kami kat rumah dalam 1 minggu :)

anisalya berkata...

yg simple tu la selalunya sedap...

Wiyah berkata...

wow nampak bes jer toyam campak2 tu...setuju2,, yg simple tu mmg slalunya sedap..dpt rasa bahan yg fresh,,nk try la esok wat mcm ni hehe ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...