Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Rabu, September 21, 2011

Resepi Puding Triffle

 

Salam ladies, 

 

Seperti dijanjikan meh kali ni SSL nak tunjukkan cara buat Puding Triffle pulak. Resepi pimple simple ni sangat sesuai untuk sesapa yang dasar pemalas tahap gaban macam SSL….hehehe…. Silakanlah try ye… senang macam kacang je, masak kacang pun tak sesenang ni okeh.

 

Jap jap.. tengok hasilnya dulu..

 

resepi110919 073

resepi110919 072

hmmm…OK la kan….

 

 

Bahan-bahannya:

- Swiss Roll

- Kristal Jelly

- 1 tin susu cair

- 1 tin fruit cocktail & nata de coco

- Tepung Castard

- Gula

 

Cara membuatnya puan-puan,

 

 

resepi110919 060 resepi110919 059 

Susun kek swiss roll ke dasar bekas. Gelas  pun boleh. Yang ni SSL guna perisa kopi. Tapi rasanya perisa pandan lagi sedap. Seelok-eloknya gunalah bekas transparent baru nampak cantik mengancam puding kita tapi  SSL takde T_T.  Nantilah, balik Klate lain kali nak cari sebijik kat Rantau Panjang.

 

 

resepi110919 057  resepi110919 065

Dah susun kek cantik cantik, kita masak kastard pulak. Jangan panik ya, cara masak kastard ni takde la susah mana pon. Masukkan 7 sudu tepung kastard, 7 sudu gula, 1 tin susu cair, 1 tin air masak guna bekas tin susu tadi dan tak lupa masukkan lebihan air dari 1 tin fruit cocktail. Kacau kacau sampai pekat. Tutup api. Dah! siapppppppppppp dah tepung kastard kita. Tuangkan ke dalam bekas dan sila tunggu sehingga keras.

 

 

 

resepi110919 003  resepi110919 069

Bila kastard tu dah keras, kita letak lah apa-apa jenis buah. SSL letak 1 tin fruit cocktail dengan nata de coco. Buah je ye…airnya dah dimasukkan dalam kastard tadi.

 

 

 

resepi110919 007 

Akhir sekali, masukkan jeli. SSL guna jeli perasa strawberi jenama Nona. Cara-cara nak masak jeli ada dalam belakang kotak. Alaaa masak jeli ni senang je. Panaskan air dalam kuali, masukkan serbuk jeli kacau hingga hancur. Tutup api pastu bolehlah tuangkan ke atas fruit cocktail tadi. Tunggu jeli keras sikit kemudian simpan dalam peti ais. SIAP.

 

 

Juadah ni sangat digemari oleh budak-budak sebab rasanya yummy!! Licin diorang bedal sampai tuan rumah pun tak sempat merasa….Hahaha suka, suka.

 

 

Caucincau!

22 ulasan:

~izan~ berkata...

bagus akak,semua tunjuk satu2.izan tak pernah buat. tgk mcm senang hehe..nnt bookmark dulu page akak ni hehe...senang nk tgk!~

Hanis Azla berkata...

dah byk kali ambil resepi pding trifle ni.. tapi tak pernah buat sendiri wp mmg nampak senang sgt nak membuatnya.. mmg dasar pemalas betul saya ni.. he..he..

qemaishak berkata...

juga nak amik resepi ni, kalau rajin weekend ni nak buat hehe

munna berkata...

puding ni jgnkan budak...mak budak lagi suka....

ajumohit berkata...

Blehla try pasni, nmpk simple je resepi tu, tp jadi atau tidak? Itu yg kita taktau hihihi

Hanis MY berkata...

huhu pengsan...terliur betul tgk... bila ntah nk cuba ni...bestnya tunjuk step by step ada semoga sampai seru utk buat dan syedap macam akak ssl punya trifle yummy!

So Shy Lady berkata...

izan : snang je nih. sila try ye!


Hanis Azla: ahaks mood rajin sila mariiiii


qema: t.smpai sjam mmbuatnya, nanti tampal kt blog gak ok ;D


munna: btul3x...mak budak lg la tak tahan sbenarnya hahaha


ajumohit: tang kastard tu kna hati2 sikit, yg lain tu main campak aje. insya Allah jadi



Hanis MY: moga smpai seruuuu. kihkih...hanis, kastard tu bila dh dltk susu rasanya mcm cheese. hanis mesti berehi punya;D

Maya Mayana berkata...

cam susah je kak, yana nk tinggal makan lagi senang..hehe..bak semangkuk kak :)

norh berkata...

feveret gak ni... sedap :)

Aidah berkata...

Oh, terima kasih. Satu lagi resipi masuk lam buku akak. Buatnye bila? Hehehe.

Dinas Aldi berkata...

Cantik sungguh rupanya, rasa pun konpem sodap kalau dah bebudak bedal sampai licin tuh!

mzhany berkata...

hany pun suke kakd hehehe, tapi hany buat slalu kastard tu xcokop pekat huhu

Nadiah Sidek berkata...

raya ni dah 2 kali nadiah buat puding trifle ;)

~ yus ~ berkata...

wah akak siap tunjuk satu-satu gambar.

Memang sedap puding ni, warna pun menarik buat semua porang tertarik...:)

mama tim berkata...

sedap btul nmpaknya..kiranya trifle ni mmg byk layer lah ye..

Huda berkata...

salam kenal kak :) sedap ni tp lom penah wat..insyaAllah nak tryla nnti :)

ps: alhamdulillah my lukman mmg x penah demam lg, berkat susu umminya agaknya :)

~ yus ~ berkata...

Akak....

yus dah cuba buat semalam...

senang dan mudah.

oklah rasanya, not bad. Yus guna swiss roll pandan...sedap!

kakyong berkata...

salam singgah dr blog Yus..

menarik nya... minta izin amik resepi ya... :)


kakyong72.blogspot.com

pB berkata...

thx for the resepi


hok kak pB blajar , lepah swiss roll , bubuh jelly kristal , pah tu baru bubuh kastard

Aku Ibu Muda berkata...

dh bookmark page ni

ptg nanti print, balik nanti nak cuba... :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

sy dah lama ngidam nk buat puding ni..7 sudu tu sudu besar ya kak?

Run Away berkata...

em....mcm sedap...dan warna/rupa nyer santik...;d

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...