Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Isnin, September 19, 2011

Resepi Mi Kari

 

Salam ladies,

Sepanjang bulan Syawal ni ada la beberapa kali SSL buat open house. Buat beberapa kali sebab lebih suka jemput tetamu sikit-sikit dan masak pun sikit-sikit aje, taklah membazir.

So, sempena kedatangan segerombolan tetamu-tetamu VVIP beraya ke rumah baru-baru ni, maka SSL telah menyediakan juadah istimewa buat mereka iaitu mi kari, bihun hailam dan pudding triffle. Nasi impit, kuah kacang, rendang segala tak buat sebab dah muak! So dengan bersemangatnya hari ni SSL nak share resepi mi kari dulu. Resepi lain, esoklah pulak OK. Muahhaha... juadah simple pun ada hati nak share resepi, kan..muahahha.. bioooo lerr.. ada mak kesah...

 

RESEPI MI KARI

Bahan- bahan

Kari:

- isi ayam (dihiris)

- 2 ulas bawang besar (kisar halus)

- 4 ulas bawang putih (kisar halus)

- 1 inci halia (kisar halus)

- 2 paket kecil serbuk kari ayam/daging (dibancuh dalam air panas)

- 1 sudu besar cili boh

- santan kelapa dari 1 biji kelapa

- 50 gm udang kering (dikisar)

- 1 paket bebola ikan (dipotong 2)

- kentang

-air asam jawa sikit

- garam

- gula

- minyak

- daun kari

bahan sampingan:

- tauhu yang digoreng dan dipotong

- kek ikan yang digoreng dan dipotong

- daun sup

- cili merah

- telur rebus

- bawang goreng

- memandangkan tetamu adalah dari golongan VVIP, maka saya tak letak taugeh

cara-cara:

Mula-mula panaskan minyak dulu. Kemudian masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan cili sikit, kari, daun kari dan sedikit air.

Lepas tu masukkan ayam, udang kering, garam dan gula. Bila ayam separuh masak, masukkan santan dan masukkan bebola ikan pulak. Kari mestilah cair sedikit.

Bila kari sudah masak, hidangkan bersama mi kuning dan letakkan bahan sampingan.

 

 

Ok, mari kita lihat hasilnya!

 

resepi110919 103

Laaa..terlupa letak telur rebus daa

 

resepi110919 016 resepi110919 020nokia11912 479 resepi110919 042

tetamu VVIP

Mi kari ni  sebenarnya dah sedap pada lidah saya tapi hari tu ada 2, 3 orang anak-anak komplain terkurang garam doh. Amboi, yang peliknya dalam pada tawar-tawar tu. bertambah jugak mereka makan. Dahsyat tak dahsyat lah kan, tengah lapar mungkin. Alaa next time makcik SSL letak lebih garam. Lepas ni mesti menjilat jari. Bukan takat jari, pinggan pinggan nanti jilat tau!!!

 

 

Caucincau!

25 ulasan:

Lelaki Ini berkata...

hhehehe..
ade resepi pun kalau owg tak pandai msak macam saya..
jgn harap la..
hehehe

norh berkata...

macam senang tapi tak pernah gak nak buat..hu hu

Sz berkata...

ihikss..
ini ropanyaaa tamu VVIP ya...

saya pun suka buat kecil2an je kak..
penah buat takdelah besar sgt tapi rasa nak pengsan...nak tercabut kaki pun ada ulang-alik takleh rehat...tak puas plak tak dapat menyembang lama2 ngan tamu... chewahhh..akak klu nak dtg roger je...

So Shy Lady berkata...

Lelaki ini: acu cuba try test dulu, akak pun t.terror mn pun ;)


norh: akak pun jarang buat sbnarnya, snang bli je kan kihkih


sz: btoi2 tmbah2 klau ada anak kcik mng pengsan. klau t.de pmbantu t.yah la buat besar2an kan

nanti kita roger heheh thanx sudi invite

~izan~ berkata...

tandanya sedap kak tawar2 pun..akak sajer je wat tawar sebab nak jaga kesihatan kan..ahaha,ayat bajet ni ekeke

Hanis Azla berkata...

sedapnya mee kari dia.. klu saya budak vvip tu yg dtg agaknya saya goreng meehoon aje.. he..he.. dasar nak mudah kan..

ajumohit berkata...

sedapnya mee kari, kurang garam? hehehhe nk kawin biasanya..tp kalau mak org ni entahla hihihi gurau je SSL

ieda berkata...

memang nampak senang , malas rajin je kan dik .. hermmm menarik tuu .. nampakk sedapp jee :)

Dinas Aldi berkata...

Slurrrpppp...mintak sepinggan?

So Shy Lady berkata...

izan : akak mmng 'pnawar'. dulu doktor kt bdn akak kkurangn sodium

Hanis Azla: sbb ada jg parents yg nak dtg so kena la msk molek2. klau tak, hidang bihun je gak la haha
depa pun bukan nk mkn pun kan


ajumohit: ahaks klau mak orang msk tawar tandanya nak kna lbih krap masuk dapur la heheh


ieda: stakat 2 org mkn biasanya sy bli je. memang sdap mi kari sy tu kak. heheh puji diri sndiri je tau.


Dinas Aldi: slurpppp...spinggan je? heheh

Nadiah Sidek berkata...

1st raya hari tu nadiah buat mee kari! ^_^

Kabutar Diesel berkata...

hehehe kita orang main tempah je nasi kerabu,laksam dan roti jala hehehehe...buat umah puding jah :) hehehe senang dan kemalasan kakakakaka ..xde masa nak masak

So Shy Lady berkata...

Nadiah: amboi duk US smpat lg mngari ye hihi, ingatkn buat pizza


KD: fahamm heheh....takpe anak2 dh bsar nanti bleh la ajk msuk dapur skali

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

sy pon suka masak mee kari utk hidang kat tetamu..sbb simple kekdahnya kan..tp sy x letak udang kering..lg sedap gamaknya..lps ni leh cuba resipi akak lak..

kak..apesal VIP tak makan taugeh ke?

qemaishak berkata...

senang je rupanya resepi mee kari ni..mmg suka resepi yg senang & simple tapi sedap camni..tenkiu kak..

budak2 jujur je komen kan hihi

Dee berkata...

wow..nampak sedaplah sis..tak pernah cuba masak sendiri..

halila Ibrahim berkata...

Sedap jugak .. sy mmg suka makan mee kari cuma malas nak buat sebab bukanya suami n anak2 punya feberet ... kalau buat saya sorang ja makan ... baik beli ja ..

Eye_nee berkata...

lu tak ajak gua pon beb..gua sukeeeee mee kariiii..sentap ni..ingat nak tolong sapu habuk...dah sentappp..cancelll....huhhhhh!!!!...

LiLy @ MumMyQiStInA berkata...

nmpk sedap..x pernah lg buat mee kari..nnt blh cuba ni.. ;)

Hanis MY berkata...

oh i very like mee kari, risau kalau buat tok sedak macey daley gambar tu wuwuwu... kachiwaa

So Shy Lady berkata...

Rina Avail: udang kring sbg syarat je heheh. ltk krang best gak.

ahaks sbb vvip tu bdk2 kan, malas la plak akak ltk sayur mayur. bukannya mkn pun


qema: rsepi ni yg simple punya. ada jugak rsepi yg complicated tp remeh la skit nk mmbuatnya.

hihi bebudak tu student akak...dh mcm ank sdiri. tu yg slamba rock je klau mngomen hahaha

So Shy Lady berkata...

Dee: cuba jgn tak cuba ya :)akak pun sbb nk jamu kt org...klau tak, mmng malas btul kihkih


Halila: anak2 akak pun kurang gemar. stakat nk mkn smangkuk je t.pyh la mnysahkn diri, bli je snang


eye_nee: alameks mati la dia dh sentap dah. nk kna cari bibik baru la ni waaaaaaaa

So Shy Lady berkata...

Lily: cuba dulu ye! nnti tyg kt blog heheh


Hanis MY: oloh...takde la sdp mn pun yg dlm gmbar tuuu. bak kt vvip...tawar hebe kihkih

mzhany berkata...

waaaa sodapnyer....terliur!

Run Away berkata...

sy shukew mee kari sedapppp...;d

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...