Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Isnin, April 04, 2011

Pentingnya Membodek

 

Sebagai seorang ibu yang berusaha mendidik anak-anak menuju ke arah kegemilangan hidup, maka saya banyak menelaah dan mempraktikkan tips-tips berkaitan parenting skills dalam amalan harian. Salah satu tip yang setiap hari 3, 4x saya amalkan ialah membodek anak-anak.

Eh tapi sebelum itu saya nak terangkan maksud membodek dahulu. Bodek? Gapo gak? Kejadah apa nak bodek anak-anak nih? OK membodek more less mengampu. Maksudnya di sini ialah kita memberi pujian berlebih-lebihan kepada mereka bertujuan untuk mendapatkan faedah-faedahnya. Betul tak? Apa?  Salah?! Hahaha saya pun pening dengan definisi sendiri.

Hmmm whatever! Taktik ini memang terbukti amat berkesan. Sebagai contoh, bila saya minta anak-anak  kemaskan ruang tamu, bila anak berjaya lakukannya kadang-kadang pujian saya agak over sikit seperti……

“O wah terima kasih banyak-banyak ye sebab anak ibu ni cepat betul bila disuruh buat kerja. Best lah.” Seriously muka anak-anak akan happy giler. 

Lepas tu bodek lagi.

“Tak macam sesetengah anak orang lain… kadang-kadang bila mak diorang minta tolong, diorang buat endah tak endah aje atau tarik muka masam macam jeruk. Nasib baiklah ibu dapat anak yang rajin. Dah la rajin manis-manis pulak tuuu.”

Walaupun nampak macam ada agenda tersirat tetapi hasilnya cukup lumayan. Secara automatic (bukan manual) wajah anak-anak akan bertukar ceria. Muka sorang-sorang sungguh teruja.  Lari-lari sana-sini gelak-gelak dan sangat bersemangat seolah-olah meminta supaya saya suruh mereka buat kerja-kerja lain yang lebih mencabar lagi seperti menukar mentol terbakar, menyembat baju kurung, menyapu sawang, membaiki paip bocor atau membersihkan bumbung rumah.

See, betapa hebatnya fungsi membodek dalam mendidik anak. Amalkanlah selalu. Di samping itu dapat meningkatkan self esteem mereka!

 

 

Caucincau!

25 ulasan:

azzey berkata...

Jom kita saam2 membodek...terbaekkkkkkkkkkkkkkk lah..:)

Hanis Azla berkata...

mmg kena bodek anak2 ni kan.. jdnya pantaslah kerja yg disuruh tu dikerjakan.. lepas puji tu tambah lg dengan peluk dan cium.. lglah mereka suka..

cemomoi berkata...

baik ada maknaaa kata p.ramlee

So Shy Lady berkata...

azzey: ahaks... mbodek cara +ve ya!! ;D

Hanis Azla: t. rugi mmbodek kan... dpt didik mrk jadi ringan tulang ecece padahal mak dia malas ;P

Cemomoi: heheh btul kt pramlee tu ;D

AzeedA berkata...

tang repair paip bochor tu xtahan nk gelak hahahaa.. syabbas betteh! moge akk pon berjaye mebodek2kan anak3 akk juge ;)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam...hikhik k.atie pon trgelak bila bc n3 suh repair paip bocor..nyemat baju kurung.masa kecik blh la bodek camtu..klu dh remaja...buat de'kkkk aje la...x mkn bodek..hihi

MasZuber berkata...

saya setuju la kak.

memberi pujian melambung kat anak2 ini bbagus..

norh berkata...

banyak yg kita kena belajar kan.. :)

So Shy Lady berkata...

AzeedA: hihi mak dia mmg suka mngembar-gembur ;P


AzatieSayang: alameks....that y kita kna didik sjak kcil lg, kan. bila dh bsar, nk ddik agak pyah sket huhu


MasZuber: btul3x...nnti dh ada ank mas cuba2lah praktikkn ;D


norh: banyaaaaaaaaaaaaaak! Nanti kita share lagi...;)

Sue* mamaID berkata...

salam kenal kembali...

So Shy Lady berkata...

Sue*mamaID: hai sue! ;)

Piasara berkata...

"i lap u..hehhee..masa kecik boleh ler ko buat,cuba bila besar sikit nanti..kak pia selalu gak guna skill sama..ada ker patut adik(6 thn)cakap..mami cakap adik ensem ke,adik pandai ke..adik tak nak buat lah..asyik adik jer..adik lenguh kaki ni..baru plan nak soh tukar mentol lampu kat bilik air tu...hehe"

ieda berkata...

yes dikk terbaekkk ! :)

Umie berkata...

"menukar mentol terbakar, menyembat baju kurung, membersihkan sawang atau membaiki paip bocor"..... hahahaha

kalau diorg bole buat, nnt kite pun nak sub-con gak le keje2x tu kat diorang erk..hehehe

Dinas Aldi berkata...

Sungguh besar cita2 ibu nak suruh anak2 kecilnya tukar mentol terbakar, menyembat baju kurung, bersih sawang & baiki paip bocor, kahkahkah! ko memang selalu berjaya buat akak gelak la, dik!

So Shy Lady berkata...

Piasara: I lap u 2, kak! hehehe btul kan...haisyh t.tau la bsar nanti mcmn. Dah t.relevan dah bodek cara mmuji nih. nantilah sy belek buku heheh


ieda: heheh...biasa je kak! alamek dah sipusipu dh nii ;P


umie: hahaha nk sub con bleh bleh no prob. nah ambik no. 012345678910 hihiii


Dinas Aldi: eppp eppp jgn gelak lbih2 malu I tau! ;P





Umie: ahaks

♥ manje ♥ berkata...

asslamualaikum tuan rumah...

kita tak pandai membodek...
nak memuji pun tak pandai
tapi kalau tetiba je memuji
itu tanda benar2 terzahir
dari hati....

elok puji anak2 sebab dorang
akan sentiasa bersemangat nak buat
yg terbaik selalu kan... =) ~

Novelgurl berkata...

waah !hebat3..hehe.Nak praktikkan kat adik hak2

So Shy Lady berkata...

manje:waalaikumsalam warohmatullahiwabarakatuh ;)

ye....bukan saje2 mmbodek....pling utama nk tnjukkan rs pnghargaan kita thdp usaha mrk ;D


Novelgurl: bleh dpraktikkn utk bdk2 umur 10 thn ke bwh aje ye. Dah bsar kna guna taktik lain hahaha

Hantu Kak Limah berkata...

hahahhaha....aku suke bodek kt anak2..cakap pandainye..rajinnye...baiknye.... dieeee...camtulah owang sayang....depa lagi sukalah ...........

en_me berkata...

bodekk jerr.. ehehe

Mamma berkata...

hakimi selalu kena bodek ngan mak dia hahaha..mmg hasil sgt lumayan kalau kita bodek dia..tapi segan nak bodek depan org takut org kata.."elleh..anak dia semua baik2" tapi dia tatau kan??

=sz= berkata...

ihiksss..
bukan anak2 je suka di bodek ...
bapak budak tu pun kena bodek skali kak..
kita pun mak budak hepi je bila dibodek anak2 ke bapaknya kannnn...

btw mmg bagus la skrip akak tu, nnt saya copipes ye... ;p

So Shy Lady berkata...

hantu kak limah: ahaks bila diorang happy kita pon sronokkan ;D



en_me: bodek jerr... heheh


mamma: btul3x...lupa nk tulis...taktik mmbodek ni t.ssuai d amalkn dpn non family members...kut diorang tsalah sangka plak ingat kita nk show off yg ank kita ni bagus ;)


=sz= haha ssama ank branak apa salahnya, bahagia gituuuu ;)

AngahSayang2314 berkata...

harus bodek2 tue kena hehehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...