Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Jumaat, Februari 25, 2011

Awak Sihat?

Assalam,

Tidak terburu-buru itu SABAR

Jika insaf itu SEDAR

Ucap janji itu NAZAR

Belum makan itu terasa LAPAR

Selepas Zuhur itu ASAR

Usaha itu IKHTIAR

Yang baca ni apa KHABAR????

 Smile

 

Hmmm.. curious sebab malam semalam bila jengah rakan-rakan blogger, ramai pulak duk mengadu demam selsema segala. Alahai…simpatinya. Mungkin akibat perubahan cuaca sejak akhir-akhir ni yang kejap panas kejap hujan, kan.

Okaylah, uols percaya tak kalau saya kata  dah hampir 3 tahun saya tak pernah mengalami demam atau selsema. Tak percaya? Betuuuul….tak tipu.  Alhamdulillah….Syukur sangat-sangat atas nikmatNya. Ini bukanlah bermakna saya tak pernah langsung sakit. Pernah juga sekali dulu saya mengalami batuk dan kadang-kadang ada juga sakit kepala sebab tak cukup tidur.  Tapi demam dan selsema memang dah lama tak kena.

Maka, pada hari ini tergerak pula hati saya untuk berkongsi dengan rakan-rakan sekalian  tips yang saya amalkan untuk kekal sihat sepanjang masa.

 

Ladies and gentlemen, dengan ini saya mempersembahkan……hek eleh..

 

redaxon 015

Macam biasa, gambar tak pernah clear… Sad smile

 

basuh kain 071

 

Hahaha… saya tak adalah baca jampi saripah atau amalkan rahsia-rahsia pelik. Selain tidak putus berdoa di akhir solat, saya cuma amalkan mengambil Redoxon Vitamin C Effervescent sebagaimana gambar kat atas tu haaa.

Kita semua tahu Vitamin C boleh diperolehi daripada makanan yang dimakan setiap hari tapi it’s not enough for our bodies. Sebab itu lah saya selalu amalkan mengambil Vitamin C ini setiap hari especially kalau time rasa penat atau kalau hidung asyik terbersin aje, I will immediately take my Redoxon as soon as possible.

Tablet Redoxon Double Action Effervescent adalah kombinasi Vitamin C berkepekatan tinggi dan Zink yang amat penting untuk mengekalkan sistem immunisasi badan serta menggalakkan pertumbuhan sel dan tisu badan yang sihat. Dikatakan tablet jenis effervescent adalah lebih tinggi kadar penyerapannya berbanding tablet biasa.

 

Vitamin C: bekerja dengan sel darah putih untuk mengekalkan sistem immunisasi yang sihat

  • Antioksida yang meneutralkan radikal bebas  
  • Diperlukan dalam diet setiap hari kerana ia tidak dapat disimpan dalam badan untuk jangkamasa yang lama

Zink: juga membantu mengekalkan sistem immunisasi yang sihat

  • Diperlukan untuk mengekalkan kesihatan kulit

 

Setiap tablet mengandungi 1000 mg vitamin C. Rasanya sedap dan saya sangat sukakan perisa oren. Since there is no artificial colours, flavours and preservatives in this product, jadi tak perlulah risau akan kesan sampingannya. CUBA TRY TEST!

 

Uols ada tak, tips lain yang boleh dikongsi untuk kekal sihat?  Jom share!

 

Today’s Lesson:

Mencegah itu lebih baik dari merawat.

 

Caucincau!

12 ulasan:

Lady Lavender berkata...

masa kat msia dulu pun saya jarang2 sgt demam & flu, tp kat sini kejap2 selsema..kejap2 demam. Rasanya factor cuaca skrg yg sgt2 sejuk. Setiap kali perubahan musim pun sure anak2 akan demam.

So Shy Lady berkata...

Lady Lavender: hai tak dpt nk byangkn ksejukknnya..... tringat s org rakan yg asyik jatuh sakit spnjg mnjlani pngajian di l/ngr krn t.tahan dgn cuaca akhirnya gagal teruskn smpai habis

hmm cabarn d ngr org. rajin2 jumpa dr ye!

cik dah ganu kiter berkata...

baru ajer baik dari segala mak nenek penyakit demam...shuh..shuh..pegi jauh2 yek..takmo dtg dekat2 lg..siksa jiwa raga...

~dARlee zURiS~ berkata...

zuris pun cam tanda2 nak demam gak kak.kepala dah berat,suara pun dah rock habis nih.huhuu

MasZuber berkata...

kesihatan itu satu nikmat yang x boleh ditukar ganti.

sgt setuju mencegah lagi baik dari merawatnya!

Mama Qaireen berkata...

akak vit c ni kt guardian ade kn...ke akak beli d klinik jek..Vit c bgus utk kulit jg kn...hehe

So Shy Lady berkata...

cik dah: syuh!syuh! g jauh2. Dah sihat ye alhamdulillah ;D


Darlee Zuris: heheh takpe... janji rock! mr.sharil, g farmasi cepattt!


MasZuber: ye mas kj, kj jugak tp ksihatn jgn skali2 abaikn ;))

mama qaireen: akak bli kat farmasi. heheh utk kulit pun bagus...t.perlu cucuk2 ;D

Mamma berkata...

wow bagusnya, mamma baru nak makan vitamin c atas nasihat adik yg seorg nurse hehe ;p

Dinas Aldi berkata...

eh bagus ni, nak try lah. sebelum ni akak ok ja tapi tahun ni tah apa yg tak kena, dah masuk 3 kali akak demam selsema & selsema. TAHUN NI SAJA. adoi..
nak pi beli dengan kadar segera.

So Shy Lady berkata...

mamma: bagus bagus, jom kta jg ksihatan n kcantikan kita heheh

Dinas aldi: elok lah tu. cepat kak, nanti stok habis heheh guwau!

Hanis Azla berkata...

sukalah quote yg kat atas tu.. nice one..

kena cari juga redoxon tu.. td terbaca juga kat blog kak dinas.. saya pun rajin juga kena selsema.. Thanks yer berkongsi info ni..

So Shy Lady berkata...

Hanis Azla: cuba try test :D nanti britahu result ye samada ssuai ke tak dgn Hanis!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...