Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Isnin, Januari 03, 2011

Seriyes. Saya Benar-benar Stress

(Entri ni sepatutnya dipublish semalam tetapi memandangkan penulis mengalami situasi stress tahap kronik maka beliau telah membatalkan penyiarannya tapi tiba-tiba pagi ni beliau decide nak publishkan lah pulak. Hai, entah apa-apalah beliau nih. Sabar je la….harap maklum)

 

Mengapakah tahun 2011 saya bermula dengan episod lara? Mengapa? Mengapa?! Mengapakah perkara ini terjadi kepada saya? Saya benar-benar tertekan. Secara tiba-tiba dia buat hal. Alangkah kecewanya hati ini. Memang sejak akhir-akhir ini saya perasan akan perubahan dirinya. Dia tidak seperti dulu lagi. Saya benar-benar khuatir. Berbagai prasangka buruk bermain di kotak fikiran.  Namun, saya cuba untuk bersikap positif. Wahai  So Shy Lady, janganlah kau berfikir yang bukan-bukan. Bertenang, problem sementara aje nih.

Tapi hari demi hari keadaannya semakin membimbangkan. Kadang-kadang saya perasan dia seolah-olah bersikap seperti mahu meninggalkan saya. Kami sudah 10 tahun hidup bersama….apa,  sudah jemukah dia pada saya?  Sakit sekali rasa hati diperlakukan begini…………

Dan segala persoalan yang bermain di minda ini akhirnya terjawab sudah. Benar, tanpa sepatah kata akhirnya pagi tadi dia telah pergi meninggalkan saya.

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Tidakkkkkkk!  Jangannnnn! Oh, hancur-luluhnya hati ini! Manakan tidak, setelah hampir 2 minggu saya menahan sabar melayan karenahnya - boleh basuh tapi tak boleh bilas, kadang-kadang boleh bilas tapi tak boleh spin akhirnya  pada pagi yang hening beberapa jam yang lalu, dia tiba-tiba langsung sudah  tidak mahu berfungsi lagi. Kiok. Dia sudah menamatkan operasinya  sama sekali dan mungkin juga untuk selama-lamanya. Puas sudah jari-jemari lentik ini menekan kesemua punatnya beberapa puluh kali namun langsung tiada respon. Untuk beberapa saat saya tenggelam punca. Akhirnya saya sedar. Dengan rasminya nampaknya dia sudah menjadi arwah. Oh, Tidakkkkk!  Jangan tinggalkan daku, my dear!!!!!!! 

Sampai hati dia meninggalkan saya dalam keadaan begini. Bagaimanakah nanti seorang perempuan  dasar pemalas cuci kain seperti saya mampu hidup tanpanya di sisi? Weh, siapa yang akan basuh 3 gunung-ganang dalam bilik tu, weh?!!! Jawab?!!!  Adoi  la tensionnya!

*

*

*

*

*

*

*

Walaupun perit namun akhirnya saya pasrah. Saya harus belajar menerima kenyataan. Yang bermula sudah pasti akan berakhir manakala yang tinggal usahlah bermuram durja. Wahai So Shy Lady, ayuhlah dan bangkitlah. Usah lagi larut dalam kesedihan kerana hidup ini perlu diteruskan. 

Dengan langkah yang lemah-longlai maka saya sedaya-upaya cuba mencari sedikit kekuatan. Nampaknya mulai hari ni terpaksalah saya bekerja keras membanting tulang empat kerat mencuci baju secara tradisional....eh, hello bukan kat tepi sungai sambil nyanyi lagu tuai padi antara masak, ya puan-puan sekalian. Kat bilik kecik je haaa.... Adoi, bertambahlah lagi satu kerja dalam senarai things to do saya hari ini. Menciiiii!!!!  Dan sudah pastinya saya akan kelewatan menjengah blog hari ni. Huhuhu…. 3 gunung-ganang, weh! Banyak tau!

 

basuh kain 088

 

Ok,  fine, cukup-cukuplah  meratap dan merintih segala bagai tuh. Jangan buang masa lagi. Ayuh, So Shy Lady mula bertindak  sekarang! (Muzik Latar: Ultra 7)

Angkut sebahagian gunung-ganang  dan rendamkan mereka ke dalam buih-buih cinta. Jangan lupa tambahkan 1 skop Vanish untuk memudahkan proses penyentalan. Tinggalkan buat seketika agar adunannya lebih sebati.

 

basuh kain 095

Weh, korang duk diam-diam kat situ, faham!

 

Sementara menunggu mereka bergaul mesra, lakukanlah kerja berfaedah yang lain dahulu.

Baiklah, tanpa melengahkan masa saya masuk ke dapur untuk menyediakan brunch sebab dah nak masuk tengahari dah. Bagaikan tahu ibu mereka dalam kemurungan terlampau, tanpa dipinta  model tetap  kesayangan saya telah segera menghulurkan bantuan.

 

                                                                                                               redaxon 035redaxon 036

                                                                                                                                                Bibik model cute menunjukkan skill menumbuk bawang

 

redaxon 044

Apa motif ambik gambar ni, ek? Lupa la…Oh, ya…..cuci dulu sebelum guna sebagai usaha membasmi kuman.

 

basuh kain 051

 

Nah! Superb brunch makanan terenak buat anak-anak pemboikot nasi! Makan makan makan sampai buuuuurrrp! Dah kenyang barulah ada tenaga nak berpencak silat dalam toilet.

Selesai makan salah seorang model tetap  bertanya “Ibu, boleh tak Nyanyah cuci semua pinggan?” Oh.... alahai, anakku. Takkan lah saya nak say no pulak, kan….tapi sebelum tu sengaja buat-buat berat hati nak izinkan.“ Tak payahlah susah-susah, basah pulak  baju tu nanti……. tapi kalau Nyanyah nak jugak tolong, bolehlah apa salahnya….. tapi pakai apron ye!?” Hikhikhik…. Hek eleh, sekejap tak boleh, sekejap boleh. Gedik. Potong satu kerja dalam senarai things to do saya hari ini.

 

redaxon 041

Bakal menantu sapa lah agaknya ni yekk?! Gelenya la mak dia. Eh, mana apron?

 

Itu jelah ceritanya. Tak boleh menceceh lama-lama. Orang bizi  nak sambung cuci kain nih. Sebelum berundur, saya tinggalkan anda dengan video budak terlebih rajin di bawah nih! Ahaks..... lawaklah! Boleh mengurangkan stress. Kita masuk toilet dulu ye...ada sesape nak tolong? Ehh...

 

 

Rajinnye dia ……heheh

 

Today’s Lesson

Pertama, sekiranya ingin meminta pertolongan dari anak-anak, mintalah  dengan cara yang baik dan bukannya dengan mengarah-arah.  Mintalah dengan nada, intonasi yang gaya yang sesuai. Ada ke orang nak tolong kalau kita minta tolong sambil marah-marah? Tetapi sekiranya anak kita menolak, janganlah kecewa. Jika mereka rajin membantu, sentiasalah berikan pujian atau ganjaran. Paling kurang, ucaplah “Rajinnya anak ibu ni”, atau “Pandailah anak ibu cuci pinggan ni. Bersihnya”. Atau jika sedikit berkemampuan, hadiahkanlah sesuatu yang istimewa  sebagai ganjaran dan katakan pada mereka kita menghargai pertolongan yang diberikan. Ataupun tiap kali makan sedap-sedap di luar katakanlah “Ini ganjaran buat anak  ibu yang rajin!”  Walaupun nampak kecil tetapi amat besar maknanya buat anak-anak.

Kedua, janganlah malas cuci baju…heheh!

 

Caucincau!

28 ulasan:

Mieja@Amiizaa2001 berkata...

SSL, adehhh surprise jerk baca dari awal....sekali mesin basuh daaa...hehehehhe...biasa tu kalaou dah 10thn, memang akan meragam mintak beli baru tu:):) mcm mesin basuh kmieja.....cukup 10thn, kiok dahh.......:)

PS: tomeinya kakak pandai tumbuk bawang dlm lesung:)

wanie/ceritakontot/mulutsengal. berkata...

"bekerja keras membanting tulang empat kerat mencuci baju secara tradisional....eh, hello bukan kat tepi sungai sambil nyanyi lagu tuai padi antara masak...."

sampai part ni saya dah gelak,gamat terus office. sumpah kelakar ayat ni..heheh HAPPY EW YEAR!!! :)

acik mimie berkata...

huhuhu ...

lawaks lawaks ... btw nice entry ... i likee

So Shy Lady berkata...

kmieja, memang jangkahayat dia 10 thn je, ek? konfim lah bli baru!!

wanie, jangan la gelak kuat2...malu i! heheh HNY 2U2!

shida anwar berkata...

muahahaha...nasiblah so shy lady...saya baru jer mengalaminya 2-3 bulan lepas...tension nyer..so faham sangat perasaan sho shy skang...

chaiyok...chaiyok..

Kabutar Diesel berkata...

hehehe suspen i

So Shy Lady berkata...

syida: ahaks...jom tubuhkan kelab pencucian kain traditional!

KD: hehehe ala u jgn la suspen...nanti i buat cite hantu nanti baru u suspen ok!!

So Shy Lady berkata...

acik mimie: heheh lawak tahun baru! hny!!

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam..syiannya mc basuh dah rosak..10 tahun!lama tue..mmg kena beli yg baru!..sementara tue leh kecikkan sikit lengan..basuh baju secara manual..hihi

▪littleimie▪ berkata...

singgah sini petang
uhuks3
i punya machine pun buat hal lorr
huhu

:D

So Shy Lady berkata...

k atie: hahaha ok jugak tu...mcm tau2 je lengan kita blemak2.

littleimie: uhuks3...yeke? ingtkan akak sorang je bnasib malang. jom isi borang join kelab pcucian tradisional hahaha

Affan Ruslan berkata...

alahai, rajinnya anak tu tolong hehe. nak pegang lesung batu pun kena pegang dua tangan. hehe

bunga_ros berkata...

wat tergozzut yo.. Mmg ada ciri2 penulis novel.. Hehe.. Tima kasih sudi jenguk + folo blog Ros yg xseberapanya itu.. salam ukhwah..

So Shy Lady berkata...

Affan:heheh...jangan tak pcaya, si kecik tu dah start pgang lesung umo 1 thn heheh

bungaros: haha...salam knal ros. bakat dah bkarat coz lama t.asah!

::Cik Zatie:: berkata...

intro akak baek punye suspen. ingat kan hape lah yang serius tadik.hehe

btw,rajin nye anak akak..chomel pulak tuw,mcm mak dia.hehe

Anna Qawina berkata...

ku paham perasaanmu....kerna ku pernah alaminya..namun takkan ku ikut jejak langkahmu menyental itu gunung ganang..ku biarkan saje & bungkus ke dobi akhirnya..mueheheee...
fuuhh..seriau baca awal2 tadi ingtkan apela yg tinggal dia..hehe

Asrul "iLham" Sany berkata...

cutenye...

neway nice blog, harap dapat keep in touch ya ;)

-SharleenZawawi- berkata...

mmg ada telen penulis novel la... sunnguh saspen.. hehe salam kenal...

Iman berkata...

Pin...Pin.....Melawat kawan yang sudi tinggalkan URL...

rajin anak dara tu...

So Shy Lady berkata...

Zatie: anak memang comel tp mak dia dh krepot dah...gambar profil tu gmbar lama snap ms zman pnjajah dulu hihihi

Anna: ahaks...tgk la slama mn boleh btahan, klau t.mampu akan ku folo jejak langkahmu, anna

Asrul & Iman:saya pasti terjah anda. thanks ya 100X.

Sharleen: salam knal...hahaha blushing! tu angan2 zmn sek men saya heheh

Iman berkata...

Singgah kat blog kawan yang sudi berkawan....^_^

Semoga heppy selalu....

afzan berkata...

kalau ada anak perempuan memang berbaloi untuk buat kerja rumah

So Shy Lady berkata...

Iman:hihi..i m heppy sokmo! wish u happy too

afzan: alhamdulillah diorang tu dah bleh dsuruh buat 2, 3 kj ringan tapi ikut mood jugak. klau ada siri spongebob ke, upin & ipin ke...hmm mcm2lah alasannya....mcm kita kecik2 dulu gak kuikuikui

Kabutar Diesel berkata...

mee goreng sedap nampak..ni nak ne suh my wife goreng gak ni

So Shy Lady berkata...

Tu spaghetti yg dah siap dtuang kuah. Buh dalam 1 pinggan makan bjemaah...kuikuikui sebenarnya malas nk cuci pinggan byk2.

tringinnya nk mrasa mee goreng wife KD

Kabutar Diesel berkata...

huh..malas nak pelawa..tiap2 hari pelawa mis so shy lady n pemili mai kluang..nak kena hantar kepala keretapi baru nak mai kot hehehehe

So Shy Lady berkata...

kuikuikui...lain kali jgn plawa... SSL suka nak pegi kluang tapi hubby i susah bena nk dpt cuti... dia kan presiden!!! kuikuikui

Kabutar Diesel berkata...

hahaha aiyaa itu presiden Obama n big mama pun ada busy jugak n ada juga jugak hahahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...