Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Selasa, November 30, 2010

Award dari Anna

Wah, wah…. first time dapat award…heheh.

Sangat tidak percaya dan sangat malu-malu kucing…aiyaa..

Mekacih, mekacih Anna Qawina. Sungguh tersentuh kalbu ini dan daku rasa cukup terharu.

Eheh, perasan macam Yuna la pulak…ngeeee..


 

Anna bagi award blog cantik pulak tu…malunye… Blog ni takde la cantik mana pun heheh. Template pun anak-anak yang pilih asyik bertukar ikut mood diaorang jer..hahaha. Tapi cute, kan!

Papepun, thanx a lot! Anna ni kawan baru sis yang terror gila tahap terrorist dalam bab masak-memasak. Jom kita serbu blog dia yang banyak kek tuh! 

 

Best la Anna ni..really appreciate u. Muahhh!

 

Caucincau!

Jumaat, November 26, 2010

Diperkosa Perompak

 
Pagi-pagi lagi dah hangin. Sakit hati, sedih, marah, geram, benci semua ada bila baca berita ni! Orang yang tergamak melakukan perbuatan ni bukan lagi haiwan tetapi kategori syaitan.

Ni haa....

Kejadiannya berlaku di Kampung Melayu Subang, takde la jauh mana dari rumah I. Demi menyelamatkan maruah anak perempuannya berusia 12 tahun, seorang ibu terpaksa mengharungi detik hitam apabila diperkosa di depan gadis sunti itu oleh seorang daripada dua penjenayah yang memecah masuk rumah mereka. Dalam kejadian kira-kira jam 4.30 pagi kelmarin, ibu muda itu yang diikat tangan sebelum itu diberi pilihan oleh penjenayah terbabit untuk menentukan siapa yang akan dirogol sama ada dia atau anak gadisnya.

Dalam keadaan terdesak, ibu berusia 34 tahun itu tiada pilihan melainkan membiarkan dirinya dirogol seorang daripada dua penyamun berusia lewat 20-an terbabit. Menurut sumber polis, lebih menyayat hati ketika seorang daripada lelaki terbabit merogol mangsa, seorang lagi rakannya merakam perbuatan terkutuk itu menggunakan telefon bimbit.

Sebelum itu, dua suspek terbabit yang memakai topeng memecah masuk rumah mangsa yang ketika itu tidur bersama anaknya dalam bilik utama manakala suaminya tiada di rumah kerana bekerja syif malam.


Sumber : Harian Metro


Today’s Lesson:
Rasa menyesal pulak tak habiskan belajar seni silat pusaka gayung dulu. Sekarang ni kaum kita dah tak berapa selamat. Semua perempuan tak kira kecil, besar, buruk, lawa, seksi, bertutup habis berpotensi untuk dirogol.  Justeru itu, wahai kaum wanita marilah kita pakat join mana-mana kelas mempertahankan diri : silat, judo, taekwando, karatedo, wushu atau tinju. Pendek kata, sesapa yang ada niat tak baik tuh senang-senang jer kita karate. Saya harap semua penjenayah yang tak berhati perut itu akan mendapat pembalasaan yang setimpal.

Mereka ini bukan manusia. Binatang?


 lembu com
 Pun bukan… sebab lembu kerbau pun tahu mengawal nafsu. Tak pernah kita dengar binatang-binatang tu rogol orang atau sesama bangsa dia sendiri, kan!!

Caucincau! Marah lagi nih!

Eh..eh..lupa plak. Gambar ehsan google, rupa-rupanya dari belog ini. Best gak belog dia…

Khamis, November 25, 2010

Kenapa la perempuan ni malas sangat!!

Berleter jangan tak berleter…..Joyah bukan marahkan sesiapa tapi marahkan cik kak So Shy Lady nih….Ni Joyah nak cerita…. antara keburukan saya  dia tu kan (toleh kiri kanan buat muncung lalu berbisik)  dia tu kan malas betul nak minum air kosong. Macam budak kecik…disuruh baru buat. Eee…apa nak jadi!

Rasanya bukannya dia tak tahu manfaat minum air tuh. OK lah, ni ada Joyah baca satu artikel  dari http://www.iluvislam.com kemudian nak pass kat cik kak So Shy Lady. Bagi dia insaf sikit dan tak malas-malas lagi! Jom baca….

 

gelas

Kajian para saintis mendapati amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai banyak manfaat.

Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Di antara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun amalan minum air kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu mengikut beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

  • Minum empat gelas air (160 ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum memberus gigi.
  • Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit.
  • Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
  • Selepas 15 minit mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
  • Bagi pesakit yang lanjut usia dan tidak larat minum empat gelas air sekali gus diperingkat permulaan, mereka boleh memulakan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.

Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu:

  1. Tekanan darah tinggi - 30 hari
  2. Gastrik - 10 hari
  3. Diabetes - 30 hari
  4. Sembelit - 10 hari
  5. Kanser - 180 hari
  6. Tibi - 90 hari.

Pesakit artritis hanya perlu mengikuti rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

 

Today’s Lesson:

Ingat tu….minum 4 gelas air sebelum gosok gigi. Sanggup tak? Ala… bukan minum racun pun. InsyaAllah, moga menjadi amalan kita semua.

 

Weh, Joyah mana pulak interfrem dalam entri I nih?! Sukati dia jer….Caucincau!

Isnin, November 22, 2010

Pada Suatu Malam

 

redaxon 057

“Dah dekat pukul 11! Masukkkk tidurrr semuaaa!”
Liat betul kanak-kanak riang ni disuruh offkan TV...
Mentang-mentang esok tak sekolah.

Amboi, amboi…. si Adik tu pun tumpang sekaki berjaga malam, ye.


redaxon 056

Weh, diaorang tengok cerita apa tu?

*

*

*

*

*

*

*

*

 

 Bangku-kosong


Oooo tengok cerita hantu ye….

“Alonggg, Nyanyah, Adik!! Matikan TV, cepat! Pegi tidooo!” Si ibu sudah melalak.

 

“Ibu, malam ni Along tidur ngan ibulah. Takut la tidur sorang diri nanti golek-golek tengok ada makhluk kat sebelah!”

Hmmm….dah agak dah!

 

 

Today’s Lesson :

Meskipun ada baiknya perasaan takut itu wujud bagi mendidik insan mengetahui kelemahan dirinya namun jika difikirkan secara jangka panjang, pemaparan unsur tahyul dan seram yang keterlaluan di kaca TV akan melahirkan insan yang bersifat negatif, diselebungi ketakutan yang tidak menentu, pasif dan sentiasa dalam kebingungan. Kesimpulannya, mari kita salahkan TV kita, heheh..tak. TV sebenarnya amat penting dalam kehidupan moden kita namun, parents perlu mengawal dan memberi perhatian yang serius kepada jenis rancangan yang ditonton oleh anak-anak di rumah supaya mereka tidak terdedah dengan rancangan-rancangan yang kurang sesuai.

 

 

Selamat Bercuti! Caucincau!

Khamis, November 18, 2010

Terkorban dan Berkorban

Salam Aidiladha buat semua,

Ditemani sekole milo panas dan semangkuk nasi impit disirami kuah lodeh bertatah sambal ikan bilis wah, sedapnya two thumbs up. Puji masakan sendiri nampaknya….oh, maafkanlah orang itu. 

 lontong 041

Ok, berhenti makan, berhenti menceceh dan ayuh, mulakan berkarya sekarang. Saya mulakan penulisan entri khas sempena raya kali ini dengan penuh keseriusan. No joke joke lepas ni. Jadi, jom mari semua membaca dengan wajah yang serius penuh penghayatan……

Sejak akhir-akhir ini setiap hari kita disajikan dengan berita-berita bencana alam yang semakin kerap berlaku di seluruh dunia. Ribut taufan serta banjir yang melanda negara Pakistan, China dan lain-lain tempat. Begitu juga bencana yang berlaku di negara jiran kita Indonesia. Letusan Gunung Merapi yang berapi, ancaman Tsunami dan gempa bumi baru-baru ini cukup menyayat hati. Semua tragedi tersebut telah mengorbankan sekian banyak nyawa manusia.

 

Gunung-Merapi-Meletus

 

Itu disebabkan oleh bencana alam. Belum lagi mereka yang terkorban akibat meredah laut bergelora untuk mencari sesuap nasi di negara kita yang aman makmur ini. Bila sampai di sini ada pula yang kena tipu terlibat dengan sindiket dan macam-macam lagilah. Tapi disebabkan Malaysia ni lubuk rezeki, ramai yang sanggup berkorban harta benda hatta berkorban nyawa sekalipun nak datang juga ke negara kita.

Malaysia juga turut tidak terkecuali menerima musibah bencana yang turut mengorbankan nyawa manusia. Cuma bezanya di sini, ramai yang terpaksa berkorban perasaan akibat kehilangan orang-orang tersayang yang terkorban dalam nahas ngeri jalan raya.

 bas

 

Di utara Semenanjung, ada ibu bapa yang menangis tidak berlagu apabila anak-anak terkorban ketika sedang bermain banjir. Ada juga ibu bapa yang berkorban perasaan kerana anak-anak remaja terkorban ketika merempit dan semenjak dua menjak ini banyak pula kes anak remaja terkorban kerana ditembak ketika sedang melakukan jenayah. Begitu juga mereka yang terkorban akibat penyakit-penyakit terlebih makan yang mana sudah menjadi perkara biasa. Itu belum dicampur dengan peningkatan kes bilangan bayi yang ditongsampahkan dan menjadi korban anjing liar…….

Hmmm…termenung sejenak.

Begitulah erti terkorban dan berkorban rakyat di negara kita dan rakyat di negara lain. Yang pasti kedua-duanya disusuli air mata dan penderitaan. Lainlah kalau kita berkorban lembu kerbau di Hari Raya Korban ini…pasti disusuli senyuman  penuh kesyukuran ramai insan yang  tidak berkemampuan.

 

lembu 

Anda berkorban tak tahun ni? 

Malangnya seperti tahun lepas,tahun ini saya masih tidak berkesempatan untuk turut melaksanakan ibadah korban. Marah pada diri sendiri kerana tidak merancang lebih awal di samping terdapat beberapa halangan yang membantutkan niat murni saya itu. Semoga tahun depan saya diberikan kesempatan oleh Allah. Amin.

 

Selamat Hari Raya Korban semua!

Selasa, November 16, 2010

Kerana Dirimu Begitu Berharga

 Oh, Nyanyah...

scan0008

Tak, tak….budak yang baru bangun tidur ini bukan Nyanyah.


111120101019 

Inilah Nyanyah yang sebenar bersama piala kemenangannya. Kelihatan Along di belakang sedang melayan perasaan tidak puas hatinya kerana tahun ini dia langsung tidak menerima apa-apa anugerah. Tak pe la Along, tahun depan cuba lagi…

“Itulah….sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak lagi berguna…” Kata Karam Singh Walia kepada Along.

Sebenarnya gambar kat atas tu end of this story.

Baiklah, biarlah saya bercerita dari mula. Begini, lurus ke titik (straight to the point) pada suatu hari, seorang ibu multi tasker dengan semangat yang berkobar-kobar telah bersiap seawal 7.30 pagi lagi menuju ke SKTK untuk menghadiri Majlis Anugerah Cemerlang dan Hari Graduasi Prasekolah anak perempuan beliau yang bernama Nyanyah ( sila rujuk kembali gambar di atas. Dah kenal Nyanyah? OK boleh teruskan pembacaan).
 
11112010973
Cheese keju!

Sampai je kat sekolah, Nyanyah terus cari geng geng dia. Eksaited betul anak dara tuh. Si ibu multi tasker tadi beserta kamera telefon bimbit di tangan tetap setia menfollow si Nyanyah ini ke hulu ke hilir dengan penuh kesabaran :’)

11112010966
Geng penari, sila sengih!

Tidak lama kemudian ibu bapa mula dijemput masuk ke dewan. Sama seperti majlis penyampaian hadiah dan hari graduasi di sekolah-sekolah lain, para hadirin perlu mendengar ucapan Guru Besar sekolah dan para-para VIP terlebih dahulu. Terima kasih cikgu kerana memberi ucapan yang ringkas tetapi cukup bernas. Semua orang tak menguap, cikgu. 
 
11112010976
Guru Besar di depan tengah berucap.

11112010974
Si ibu di belakang tengah berposing.

Eh, eh.. ada seorang bapa sedang menguap, cikgu! Pengawas, ambik nama!


11112010975

“Itu la tadi kenapa tak nak sarap? Penat je ibu bangun pukul 5.30 pagi buat cekodok garing di luar, gebu di dalam tapi sorang pun tak makan.” Bebel si ibu bila anak-anak mula merengek mengadu lapar lapar lapar sambil express muka kebulur. Si ibu tiada pilihan lain terpaksa buat derkkk jer. Kejam, kan.
 
Selesai ucapan alu-aluan, majlis diteruskan lagi dengan acara persembahan istimewa daripada para pelajar prasekolah diikuti persembahan pelajar kelas pendidikan khas. Okey, bersiap sedia snap gambar Nyanyah tengah berjoget!

 
 11112010979

11112010980

11112010977

Kemudian tibalah masanya sesi penyampaian hadiah kepada pelajar prasekolah, pelajar pendidikan khas dan pelajar tahun 1,2, dan 3.

 1111201099811112010996
11112010999 

Nyanyah mendapat anugerah pelajar terbaik di dalam kelas dan keseluruhan, pemenang Pertandingan Bahasa Malaysia dan pemenang Pertandingan Bahasa Inggeris.

 
   11112010993  

Ketika acara persembahan choral singing sedang rancak berlangsung, tiba-tiba si ibu terpaksa meninggalkan dewan buat seketika lalu berkejaran ke kantin sekolah setelah 2 orang mangsa mengadu perut mereka juga telah turut mempersembahkan choral singing eh..eh..bukan! Menurut mangsa-mangsa, perut mereka telah menghasilkan lagu lain - irama keroncong yang telah disuntik elemen moden.
 
111120101008111120101009 

Inilah mangsa-mangsa yang dimaksudkan. Mereka kelihatan sangat lemah tidak bermaya sambil mulut meracau-racau menyebut “....ibu, saya lapar... nak cekodok garing di luar gebu di dalam, bu......”

“Mana ada jual kat sini. Itu la... bla..bla..bla...” Marah si ibu di dalam luar hati.

Setelah selesai mentekedarah nasi lemak sebagai pengganti cekodok garing di luar gebu di dalam, mereka berkejaran menuju ke dewan sekolah semula. Dari jauh sudah kedengaran alunan muzik caklempong  on air.... “Alamak! Wahai anak-anak, kita kena bergerak pantas!!”

Fuh, sib baik.... mereka sampai tepat pada masanya.

111120101000     
Kelihatan Nyanyah tengah beratur di luar dewan menunggu giliran untuk mengambil sijil graduasi pula.
  
111120101001
 To my precious daughter Nyanyah, I love you and thank you for making us proud.

111120101003  
Again, to Nyanyah and her friends, congratulations!!!

Berikut adalah senarai gambar anak-anak saya yang sudah grad setakat ini….

scan0005 
2008 – Along

 scan0002
2010 – Nyanyah

Manakala di bawah pula ialah gambar anak saya yang belum grad lagi……

DSCN3941
2013 - Adik


Today’s Lesson :
Doakanlah kejayaan anak-anak  setiap masa. Doronglah anak-anak melakukan yang terbaik dalam apa jua perkara. Selain memastikan kecemerlangan dalam bidang akademik, ibu bapa jangan lupa memperuntukkan masa, tenaga dan wang ringgit dalam membangunkan emosi, sahsiah,dan rohani mereka. Seterusnya, berserahlah serta tidak berputus asa dalam mengharap rahmat dan pertolongan Tuhan.


Caucincau!

Sabtu, November 13, 2010

Muncung…..

 10112010950    

10112010949 

 meragam, mengada-ngada, merajuk

 

Tips dari my babysitter: Kalau Si Kecil buat perangai, tempekkan bedak, lipstick dan dandan rambutnya cantik-cantik. Lepas tu puji dia macam princess. Janji dia tak meragam lagi. Oh, yeah? Jom kita cuba.

 

Selepas dimake over.....

 

10112010959

 10112010961

10112010963

 10112010962

See, mood kembali ceria bahagia

 

Saya warning, jangan duk melalak sampai keluar anak tekak nanti mekap adik cair. I panggil dia Princess Dini Antasya Audria ptuihhh...ptuihhh. Apa-apalah janji dia perasan like princess.

 

10112010955

 Senyum sampai ke malam….kihkihkih!

 

Tapi kalau hari-hari merajuk camno, heh?

Jawabnya kaya-raya la tauke Safi Rania….huhuhu…

 

Today’s Lesson:

Biarkan si kecil meluahkan ketidakpuasan hatinya atau menangis sampai puas. Walaupun demikian, parents kena juga bersikap tegas. Beri reward jika anak menunjukkan sikap patuh dan sebaliknya imbangi dengan punishment jika anak menunjukkan sikap tidak mudah diatur. Meskipun harus bersikap tegas kita tetap harus menyampaikannya dengan baik. Sampaikan dengan kata-kata yang manis agar mereka mengerti dan tidak memberontak. Sebagai ibu bapa kenalah banyak bersabar, bukankah anak anugerah Allah? So, jagalah amanah Allah itu dengan sebaik-baiknya, ye So Shy Lady! Pesanan untuk diri sendiri…heheh.

 

Caucincau!

Isnin, November 08, 2010

Follower Bertuah Giveaway

 

Saya telah ditag oleh  si cantik manis nih! Sukanya…

Tiba-tiba rasa teruja untuk join this contest entah apasal entah. Adakah disebabkan tertarik dengan warna purple superb pada banner dia atau adakah disebabkan oleh suara hati yang berbisik petanda saya bakal memenangi hadiah menarik yang ditawarkan itu atau adakah disebabkan oleh perasaan terharu sebab ada kawan yang baik hati sudi mentag I yang tak berapa glamer nih? Oh,isk....isk..airmata berjurai mana tisu?


 

Jom jom jom la kita beramai-ramai join GA aaina nadirah nih....mana la tau kan, hadiah tu tertulis rezeki kita. Penggila contest, silalah teruja.

Syarat penyertaan GA ini adalah:-

1. WAJIB menjadi folowers http://aainaa-nadirah.blogspot.com/

2. Buat 1 entry mengenai GA ini dengan tajuk seperti di atas

3. Letakkan banner di dalam entry serta di sidebar

4. Tag 3 nama rakan blog anda

5. Tinggalkan komen anda di entry aaina

 

Baiklah, di sini saya tag 3 nama jeng…jeng…jeng…

1. http://miraclesoflifeonline.blogspot.com/ 

2.http://pemulihankhasklur.blogspot.com/

3.http://aizahkaman.blogspot.com/

 

Caucincau!

Sabtu, November 06, 2010

Lirik Lagu Maher Zain

Diam-diam si dia belikan  saya CD Maher Zain. Si dia merujuk En. Hubby tau, jangan ingat kekasih gelap mana pulak. Memanglah saya minat bagai nak rak saudara Anuar Zain tu ( I mean saudara seagama)……tapi tak pernah menggembar-gemburkan pada sesiapa pun.  Tapi tau-tau aje si dia… heheh….Begitulah adat suami isteri sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya. Hmmm…macam tak kena je perumpamaan  itu ah, suka hati I lah! Baca diam-diam, ya. Anyway, tengkiu beribu-ribu lemon untuk si dia. I love…… Maher Zain! Eh..eh..si dia.

Blushing….

 

cd_maher-zain

The Maher Zain fever

 

Inilah cover CD MZ. Sedikit rasa lara di hati sebab CDnya tidak disertakan lirik lagu. Tanpa lirik bagaimana nanti saya dan anak-anak dapat menyanyi bersama dengan penuh penghayatan?

Setelah berhempas-pulas mengorbankan masa menggoogle ‘lirik lagu Maher Zain’ akhirnya nah, impian kami untuk menyanyi bersama-sama itu akhirnya tercapai jua.

Jangan risau, jangan frust menonggeng dan jangan gigit kuku  Kak Tom, Cik Pah dan Mek Ani kerana di sini saya juga bermurah hati untuk share lirik lagu Maher Zain tu dengan anda anda semua. Selamat bernasyid dan jangan lupa sediakan sekotak tisu untuk mengelap air mata yang berlinang sebab lagunya cukup menyentuh kalbu!

1) ALWAYS BE THERE
Allahuakbar…
If you ask me about Allah
And what I know about it
I’ll answer will be .....
It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who have created you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there ...
Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
We should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined
So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there
Allahuakbar

2) YA NABI SALAM ALAYKA
أنتَ نورُ اللـَّهِ فـَجرًا
جـِئتَ بَعدَ العُسر يُسرًا
رَبُّنا أعلاكَ قـَدرًا
يا إمامَ الأنبياءِ
أنتَ فى الوجدان حَىٌّ
أنتَ لِلعـَينـَين ضـَىٌّ
أنتَ عِندَ الحَوض رىٌّ
أنتَ هادٍ وَصَفىٌّ
يا حَبيبى يا مُحَمَّد
يا نـَبىّ سَلام عَلـَيكَ
يا رَسول سَلام عَلـَيكَ
يا حَبيب سَلام عَلـَيكَ
صَلـَواتُ اللـَّه عَلـَيكَ
يَرتـَوى بـِالحُبِّ قـَلبى
حُبِّ خـَير رُسل رَبّى
مَن بـِهِ أبصَرتُ دَربى
يا شـَفيعى يا رَسولَ اللـَّه
أيُّها المُختارُ فينا
زادَنا الحُبُّ حَنينا
جـِئتـَنا بـِالخـَير دينا
يا خِتامَ المُرسَلينَ
يا حَبيبى يا مُحَمَّد
Anta noorol lahy fajran (You are the light of Allah at dawn)
Jeita baadal osry yosran (You came after the hardship as convenience)
Rabbona aalaka kadran (Our God raised up your position)
Ya imam al anbeya'ee (Oh Imam (Leader) of the Prophets)
Anta fel wejdany hayyon (You are alive in sentiment)
Anta lel aynayny dayyon (You are the light of eyes)
Anta endal hawdy reyyon (You are the irrigation at the Hawd (basin))
Anta haden wa safeyyon (You are the absolutely pure guide)
Ya habeeby ya muhammad (My beloved Muhammad)
Ya nabey salam alayka (Oh Prophet, peace be upon you)
Ya rassool salam alayka (Oh Messenger, peace be)
Ya habeeb salam alayka (Oh beloved, peace be)
Salawatol lah alayka (The prayers of Allah be)
Yartawee bel hobby kalby (My heart irrigates with love)
Hobby khayry rosly rabby (The love of the best of Messengers of my God)
Man behee absarto darby (Whom by him I have seen my path)
Ya shafee'ee ya rassool allah (My intercessor, Oh Messenger of Allah)
Ayyohal mokhtaro feena (Oh, the chosen out from us)
Zadanal hobbo haneena (Love boosted up the nostalgia)
Jeitana bel khayry deena (You came for us with religious peace)
Ya khetamal morsaleena (Oh, final Messenger)
Ya habeeby ya muhammad (My beloved Muhammad)

3) INSYAALLAH
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astra

You’re the only one that showed me
the way,
Show me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

4) PALESTINE WILL BE FREE
Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free
No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high
Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free
I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye
What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?
And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive
oooo yeaa…

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

5) THANK YOU ALLAH
I was so far from you
Yet to me you were always so close
I wandered lost in the dark
I closed my eyes toward the signs
You put in my way
I walked everyday
further and further away from you
Ooooo Allah, you brought me home
I thank you with every breath I take
الحمد لله الحمد لله
All praises to Allah
I never thought about
All the things you have given to me
I never thanked you once
I was too proud
to see the truth
And prostrate to you
Until I took the first step
And that's when you opened the doors for me
Now Allah, I realized what I was missing
By being far from you
الحمد لله
All praises to Allah
Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
And did you give me hope
O Allah, I wanna thank you
I wanna thank you for all the things that you've done
You've done for me through all my years I've been lost
You guided me from all the ways that were wrong
I wanna thank you for bringing me home
الحمد لله
All praises to Allah
الحمد لله

6) ALLA HI ALLAH KIYA KARO (feat. Irfan Makki)

Allah ya Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah ya Allah…
Allah hya Allah…
kab chehray pe jhoot saja ke mitti hai sachai
jhootay ko duniya mein hamaisha milti hai rusvaye
sach ki raah pe chala karo.
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah ya Allah
Allah ya Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
sheeha toot ke jur sakta hai, dil na juray ger totay
kitna hai bedard woh insaan pyar ka ghar jo lootay
aisa zulm na kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah
Allah hi Allah kia kero
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Khud Gharzi Ki Iss Duniya main pyar se jeena seekho
yoon logon ka dil na dukhao, Rab se darna seekho
sab se mohabbat kia karo
dukh na kisi ko diya kero
jo duniya ka malik hai
naam ussi ka liya kero
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
Allah hi Allah…
***************************
Translate to english:
say Allah Allah all the time
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Allah's name
Allah say Allah
walk on the right path
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Allah's name
don't do this selfishness
give no pain to anyone
who is the owner of this world
always say Alla'hs name
*********************************

7) THE CHOSEN ONE
In a time of darkness and greed
It is your light that we need
You came to teach us how to live
محمد يا رسول الله
You were so caring and kind
your soul was full of light
You are the best of mankind
محمد خير خلق الله
صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One
From luxury you turned away
And all night you would pray
Truthful in every word you say
محمد يا رسول الله
Your face was brighter than the sun
Your beauty equaled by non
You are Allah Chosen One
محمد خير خلق الله
صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One
I'll try to follow your way
And do my best to live my life
as you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me
صلّوا على رسول الله
الحبيب المصطفى
Peace be upon The Messenger
The Chosen One
صلّوا على رسول الله
Oh
Peace be upon.. Oh
The Chosen One

8) BARAK ALLAHU LAKUMA
We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
From now you'll share all your chores chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله
بارك الله لكم ولنا
الله بارك لهما
الله أدم حبهما
الله صلّي وسلّم على رسول الله
الله تب علينا
الله ارض عنا
الله اهد خطانا
على سنة نبينا
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

9) FOR THE REST OF MY LIFE
I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
Chorus:
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Through days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I…I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in jannah
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
*Repeat Chorus
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
Repeat Chorus
I know that deep in my heart..

10) HOLD MY HAND
I hear the flower's kinda crying loud
The breeze's sound is sad
Oh no...
Tell me when did we become
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn that blind
We don't see that we keep hurting each other no
All we do is just fight
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
Hold my hand....
Children seem like they've lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no...
How could we ignore
heartbreaking crying sounds
And we're still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it's a daily basic affair
Now we share the same bright sun, the same round moon
Why don't we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought
Hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you
No matter how far I might be
I'm always gonne be your neighbour
There's only one small planet where to be
So I'm always gonna be your neighbour
We cannot hide, we can't deny
That we're always gonna be neighbours
Your neighbour, my neighbour
We're neighbours
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what have left behind
So hold my hand
There are many ways to do it right
Hold my hand
Turn around and see what we`ve left behind
Hold my hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let's pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

11) AWAKEN
We were given so many prizes
We changed the desert into oasis
We built buildings of different lengths and sizes
And we felt so very satisfied
We bought and bought
We couldn't stop buying
We gave charity to the poor 'cause
We couldn't stand their crying
We thought we paid our dues
But in fact
To ourselves we're just lying
Oh...I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves
We were told what to buy and we'd bought
We went to London, Paris and
We made show we were seen in the most exlusive shops
Yes we felt so very satisfied
We felt our money gave us infinite power
We forgot to teach our children about history and honor
We didn't have any time to lose
When we were.. (were)
So busy feeling so satisfied
I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves
We became the visuals without a soul
despite the heat
Our homes felt so empty and cold
To fill the emptiness
We bought and bought
Maybe all the fancy cars
And bling will make us feel satisfied
My dear brother and sister
It's time to change inside
Open your eyes
Don't throw away what's right aside
Before the day comes
When there's nowhere to run and hide
Now ask yourself 'cause Allah's watching you
Is He satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Is Allah satisfied?
Oh..I'm walking with my head lowered in shame from my place
I'm walking with my head lowered from my race
Yes it's easy to blame everything on the west
When in fact all focus should be on ourselves

12) SUBHANALLAH (feat. Mesut Kurtis)
سبحان الله
سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك
ندعوك ونرجوا غفرانك
Maher:
As I traveled through the earth
I can't help but notice
The symphony I hear all around
from the smallest grain of sand
to the faraway planets
to a flower put in roots in the ground
Every bird in the sky
Every rock and every raindrop
Says as it falls from the clouds
every ant, every plant
every breeze and all the seas
They all sing
سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك
ندعوك ونرجوا غفرانك
Mesut:
جل الله بكل كون الله
ألمح نور الله
وذكر ربي في دقات قلبي
يهتف بسم الله
خلق الله
صنع الله ما أبهاه
والأكوان تسبح بسم الله
جل الله في علاه
يا رباه يا رحمن
الله
سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك
ندعوك ونرجوا غفرانك
سبحان الله
سبحانك ربي سبحانك
سبحانك ما أعظم شانك
ندعوك ونرجوا غفرانك

13) OPEN YOUR EYES

Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we’ll see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..
Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..
14) YA NABI SALAM ALAYKA (ARABIC VERSION)
15) THANK YOU ALLAH (ACOUSTIC VERSION)

*Sumber : www.islamiclyrics.net/maher-zain/

Due to the large response and support from Malaysian fans, Ma­her's second album will be released first in Malaysia before anywhere else next year. 

Rabu, November 03, 2010

Bila Milah Pergi Ke London

london
  Ini bukan Milah

Milah pergi ke London untuk mengikuti kursus selama 2 minggu. Milah dihantar suaminya ke lapangan terbang.

“Mudah-mudahan perjalanan awak akan selamat dan bermanfaat.” Kata suaminya.

“Terima kasih, sayang. Abang nak buah tangan apa khas dari London?”

Sambil tersenyum penuh makna, suaminya berkata, “Abang mahu seorang gadis berwajah London yang cun habis.”

Dua minggu kemudian suami Milah menjemput kepulangannya di lapangan terbang.

“Sayang, macamana kursus di sana?”

“Sungguh istimewa,” kata Milah.

“Bagaimana dengan buah tangan yang abang pesan?”

“Buah tangan apa?”

“Gadis berwajah London yang cun habis tu.”

“Oh, itu. Abang jangan bimbang, saya sudah usahakan sebaik mungkin tapi kita terpaksalah tunggu dalam masa 9 bulan lagi baru boleh tahu jantinanya lelaki atau perempuan,” kata Milah sambil memegang perutnya.


Today’s Lesson

Haha…Lawak! Sebenarnya situasi yang dipaparkan ini peringatan untuk kita semua. Selagi mungkin, komunikasi kita biarlah jelas. Bukan tidak boleh cakap berselindung atau berlapik tapi biarlah kena pada situasinya. Memahami pemikiran pasangan kita adalah antara proses terpenting dalam satu-satu perhubungan. Apabila kita faham apa yang difikirkannya, kita akan tahu apa yang perlu kita sampaikan.

* Sumber :  Membina Cinta Sayang oleh Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj



Caucincau!




Isnin, November 01, 2010

Suami uols?

 
Lepas sembahyang subuh, terdengar bunyi klepang klepung kat dapur. Saya jenguk nampak satu lembaga. Rupa-rupanya seorang suami mithali sedang sibuk membancuh tepung. Wahh...pagi ni dia buat lempeng pisang.

Heheh...senang kerja aku....

lempeng-pisang
Saya capai teko. Senyum, senyum. Bancuh milo kawkaw. Kemudian landing atas sofa baca paper tunggu lempeng pisang siap. Macam mem, you.

Emmmm...hubby saya tu....best kan? Sekali-sekala dia memang rajin membantu. Heheh..sori ye, hari ni sesi puji-memuji suami.

My hubby loves to cook once in a while.
Nak kata terror masak idak le sangat... tapi OK la. Boleh telan hehe..

Kalau tak masak pun, pas je minta tolong kopek bawang ke, tumbuk cili ke, tolong balik ikan dalam kuali ke, potong sayur ke memang dia dengan sukacitanya tak pernah menolak.

Setakat ni dia pernah masak

- nasi goreng

- sambal tumis

- goreng ikan/ayam

- telor dadar

- sayur goreng

- spagetti

- sardin

- cucur ikan bilis, udang

- sup, tomyam

- pizza

- salad thousand island

- daging goreng kicap

- scramble egg

Makanan bersantan dia tak reti. Suami uols pandai masak apa?



Today’s Lesson

Try to praise and appreciate your husband's cooking bcoz some husbands don't get into the kitchen at all clip_image001


Caucincau!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...