Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, November 25, 2010

Kenapa la perempuan ni malas sangat!!

Berleter jangan tak berleter…..Joyah bukan marahkan sesiapa tapi marahkan cik kak So Shy Lady nih….Ni Joyah nak cerita…. antara keburukan saya  dia tu kan (toleh kiri kanan buat muncung lalu berbisik)  dia tu kan malas betul nak minum air kosong. Macam budak kecik…disuruh baru buat. Eee…apa nak jadi!

Rasanya bukannya dia tak tahu manfaat minum air tuh. OK lah, ni ada Joyah baca satu artikel  dari http://www.iluvislam.com kemudian nak pass kat cik kak So Shy Lady. Bagi dia insaf sikit dan tak malas-malas lagi! Jom baca….

 

gelas

Kajian para saintis mendapati amalan minum air sebaik bangun dari tidur setiap pagi mempunyai banyak manfaat.

Japanese Medical Society misalnya berjaya membuktikan dalam kes-kes tertentu, amalan ini mampu memulihkan penyakit termasuk yang serius.

Di antara penyakit yang termasuk dalam penyelidikan persatuan perubatan di negara matahari terbit itu ialah sakit kepala, sakit-sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, lemak berlebihan, bronkitis, tibi, meningitis, buah pinggang dan jangkitan pada air kencing.

Bagaimanapun amalan minum air kosong sebaik jaga dari tidur ini perlu mengikut beberapa peraturan untuk memastikan keberkesanannya.

  • Minum empat gelas air (160 ml) sebaik jaga dari tidur setiap pagi dan sebelum memberus gigi.
  • Berus gigi dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit.
  • Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
  • Selepas 15 minit mengambil sarapan, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum untuk tempoh dua jam.
  • Bagi pesakit yang lanjut usia dan tidak larat minum empat gelas air sekali gus diperingkat permulaan, mereka boleh memulakan kaedah rawatan ini dengan meminum air secara berperingkat sehingga mampu mencapai empat gelas sehari.

Kaedah rawatan dipercayai mampu merawat pelbagai penyakit dalam tempoh tertentu:

  1. Tekanan darah tinggi - 30 hari
  2. Gastrik - 10 hari
  3. Diabetes - 30 hari
  4. Sembelit - 10 hari
  5. Kanser - 180 hari
  6. Tibi - 90 hari.

Pesakit artritis hanya perlu mengikuti rawatan tersebut untuk tiga hari. Rawatan ini tidak mempunyai sebarang kesan sampingan kecuali di peringkat awal pesakit mungkin kerap buang air kecil.

 

Today’s Lesson:

Ingat tu….minum 4 gelas air sebelum gosok gigi. Sanggup tak? Ala… bukan minum racun pun. InsyaAllah, moga menjadi amalan kita semua.

 

Weh, Joyah mana pulak interfrem dalam entri I nih?! Sukati dia jer….Caucincau!

6 ulasan:

Wansteddy Tales berkata...

Info yang bagus! Tajuk entry pn menarik buat saya dtg singgah on d spot! hahha

So Shy Lady berkata...

Wan : saje notty notty...nmpaknya sis kna jemput Joyah lagi lah ni...kihkihkih

Noli berkata...

salam sis..noli pon agak mls minum air ni dulu2..tapi skrang dh rajin..waaaahahaha..

tenkiu info sis.. ;)

~dARlee zURiS~ berkata...

nice info
zuris kat opis mmg rajin minum air kosong
tp tah bila kat umah jadi susah le lak.huhuu

MamaYatie berkata...

saya ni time kat opis mmg kurang minum air..sejuk kot! hahaha..kalo umah rajin jugak..

Kabutar Diesel berkata...

kabutar pun malas jugak minum air..tak tahu nape

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...