Gorgeouslah UOLS...Trimas

HeartBeat

Klik ye....Trimas!

Khamis, Oktober 28, 2010

Sandwich Subway Along Nama Diberi

Salam.

Ehem...hari ni Along ambik alih tugas update blog sebab ibu dah tak larat. Ibu penat sebab petang tadi lepas habis kelas beliau sibuk layan karenah kami pulak, nak makan itu nak makan ini.

Macam-macam kami request . Nyanyah nak ice blended, Adik mintak keropok, Abah call suruh ibu masak nasi goreng sempoi.

Along pulak dera ibu buatkan sandwich subway. Feveret Along tuh. Untuk pengetahuan penduduk kampung, Along sebenarnya kurang makan nasi. Jaga body..heheh.

Ok. Tengok gambar kat bawah nih. Nampak mcm tak menarik ek? Tapi Along sukaaaaaaaaaaaaa sangat.
 
  DSCN3870   Sandwich Subway Along nama diberi
 
Sesiapa yang ingin cuba boleh salin resepi di bawah. Mudah gila membuatnya. Betulll!

Senarai bahan-bahan untuk membuat Sandwich Subway Along Nama Diberi ialah:-
  1. Roti hotdog yang belum tamat tempoh.
  2. Sedikit minyak zaitun. “Zaitun bt....apa, bu??” Ibu diam tak jawab apasal ntah.
  3. 6 ulas bawang putih ditumbuk guna lesung. Tumbuk kat muka orang pun boleh gak nih.
  4. Sedikit bawang besar dimayang mengurai.
  5. 1/2 plastik daging kisar beli jenama Ramly Burger. “Ramlah Burger tak boleh ke, bu?” Ibu jeling dan  jawab “Banyak cengkadak budak nih!” Maknanya tak boleh la tu...
  6. Kicap manis, sos tiram dan sos tomato. Sedikit je...tapi nak tuang dengan botol-botol sekali pun tak de sapa yang marah...ikut citarasa sendiri.
  7. Serbuk lada hitam, lada putih, lada kuning, lada biru.
  8. Garam dan gula.
  9. Buah tomato dipotong kiub.... jika terpotong bentuk kuboid, dimaafkan.
  10. Beberapa biji telur, ambik kulit telur isi dia dan buang isi dia kulit telur.
  11. Salad dan timun
  12. Mayonis
 
Cara Membuat Sandwich Subway Along Nama Diberi :
  1. Untuk membuat inti mula-mula panaskan minyak di dalam kuali. Lagi efektif kalau panaskan badan terlebih   dahulu sebelum panaskan minyak tadi. Orang kata buat warm up, lepas tu exercise, lepas tu baru masuk dapur.
  2. Tumis bawang yang telah ditumbuk dan dipenyek tadi serta bawang besar yang telah siap dimayang mengurai.
  3. Kemudian masukkan daging kisar masak selama 10 minit. Jangan terlajak masa kang jadi rendang pulak.

DSCN3860
 

     4. Lepas tu ibu cakap masukkanlah bahan  6, 7, 8 dan 9 sesuka hati. Pandai-pandai la adjust. Siap.

Lepas tu, ibu ajak Along solat asar dulu.
Ok, dah. Sambung balik.

     5. Seterusnya belah roti, bahagian dalam dicelup dengan telur kemudian panaskan di dalam kuali lain.
     6. Sapu mayonis pada roti tu, Along suka letak banyak-banyak. 
     7. Lepas tu letak sayur salad, timun dan inti daging kisar tadi.
     8. Akhir sekali, letak sos cili.
 
  DSCN3865“Tatttttada....!! Apa? Yelah...yelah... Tak menarik!”
 
 
  subway,0
Tempek gambar google.  Subway Sandwich yang original.
 

Today’s Lesson

Pengajaran hari ini ialah…..didik anak lelaki anda masuk dapur!!


Caucincau!

4 ulasan:

tiefazatie berkata...

wah...ifa pun penah gak wat cmnie...tapi lain sikit la.hihi..neway bgus nya sis ajak anak sis wat skli ye..hihi

sonata anak kancil berkata...

pandai along masak...! macam ni cikgu nak buat jugak lah....sikit punya besar gedabak sandwich tu!

So Shy Lady berkata...

ifa & sonata : hahaha...part tumbuk bawang, mngacau bahan dalam kuali/periuk n cuci pinggan mangkuk tak perlu dsuruh memang anak2 volunteer...tapi diorang buat keja sambil main lah!

Roxy zai berkata...

wuuuuu...lapar daa='(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...